Prosječna plata u Turskoj

Ovaj članak sadrži sledeće sekcije:

Ukratko o Turskoj

Republika Turska transkontinentalna republika koja se svojim najmanjim dijelom nalazi u jugoistočnoj Evropi a najvećim dijelom u zapadnoj Aziji. Turska se graniči sa osam država, Bugarskom na sjeveru, Grčkom na zapadu, Gruzijom na sjeveroistoku, Armenijom, Iranom i Azerbejdžanom na istoku i Irakom i Sirijom na jugoistoku. Ova država ima izlaz na tri mora, a to su egejsko more na zapadu, sredozemno more na jugu i crno more na sjeveru. Moreuzi Bosfor i Dardaneli razdvajaju Trakiju i Anatoliju, a takođe i Evropu od Azije. Lokacija Turske na raskršću Evrope i Azije čine ovu zemlju veoma značajnom geostrateškom zemljom. Turska je demokratska, sekularna, konstitucionalna republika sa raznolikom kulturološkom baštinom. Službeni jezik je turski jezik koji je maternji jezik za 85% populacije. Oko 75% populacije su etnički Turci dok se ostatak sastoji od uglavnom Kurda, Armenijaca, Grka i Jevreja. Najveći dio populacije su muslimani. Turska je članica Ujedinjenih naroda, NATO pakta, OECD-a, OSCE-a, OIC-a i G-20. Takođe je od 2005. godine i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Prosječne plate u Turskoj

Službena valuta u Turskoj je Turska lira, ili skraćeno TRY. Prosječna neto plata po stanovniku u Turskoj iznosi 7.241 TRY, odnosno 2.631 EUR. Najmanje prosječne plate imaju arhitekte (3.600 TRY), građevinski radnici (3.750 TRY), recepcionari i sekretarice (3.750 TRY), radnici u avio kompanijama (4.275 TRY), grafički dizajneri (4.667 TRY), inžinjeri (4.935 TRY), pravnici (5.000 TRY) i računovođe (5.380 TRY). Srednje prosječne plate imaju radnici u telekomunikacijama (6.150 TRY), kuvari, konobari i turistički vodići (7.500 TRY). Najbolje plaćena zanimanja su svakako ona najpoželjnija, a to su informatičari (7.772 TRY), učitelji, nastavnici i profesori (7.975 TRY) i menadžeri (10.882 TRY).

turska-karta

Demografija

Turska ima populaciju od oko 75 miliona stanovnika sa rastom od 1,4% na godišnjem nivou. Gustina stanovnika iznosi 98 ljudi po kilometru kvadratnom. Stanovnici koji imaju od 15 do 64 godine zauzimaju 68% populacije, oni od 0 do 14 godine odnose se na 24% stanovništa, a državljani koji imaju 65 ili više godina čine 7% ukupnog broja žitelja ove države. Istanbul je glavni grad Turske i najveći je gradu Evropi po ukupnom broju stanovnika. Turski jezik je službeni jezik ove države, a maternji jezik je za 85% populacije. Oko 12% stanovništva kao maternji jezik koristi kurdski jezik. Turska je sekularna država koja nema službenu religiju, a turski ustav omogućava slobodu religijske opredjeljenosti. Islam je dominantna religijska opredjeljenost u Turskoj, a odnosi se na 99,8% stanovništva.

Ekonomija

Turska ima veoma razvijenu automobilsku industriju koja proizvodi više od milion motornih vozila godišnje. Ova zemlja takođe ima razvijena brodogradilišta, a Tuzla, Yalova i Izmir su najrazvijeniji i imaju najdinamičniju proizvodnju. Brendovi kao što su Beko i Vestel su najveći proizvođači elektornike i kućanskih aparata u Evropi. Drugi ključni ekonomski sektori ove zemlje su bankarstvo, gradnja, kućanski aparati, elektronika, tekstilna industrija, rafnerije nafte, petrohemijska proizvodnja, hrana, rudarstvo, proizvodnja željeza i čelika i mašinska industrija. Uslužni sektor zauzima 65% udjela u BDP-u, industrijski sektor 26%, a poljoprivreda 9% ukupnog udjela u BDP-u. Službena valuta u ovoj državi je turska lira koja je predstavljena 2005. godine. Stopa nezaposlenosti je relativno niska, a iznosi 10%.

Tražite posao u Turskoj?

Ukoliko tražite svoj prvi posao ili novo radno mjesto u Turskoj onda obavezno pogledajte u nastavku nekoliko sajtova koji nude oglase za nova radna mjesta ili postavljanje vlastitog oglasa za zapošljavanje: