Prosječna plata u Holandiji

Prosječne plate u Holandiji

Službena valuta u Holandiji je Evro, ili skraćeno EUR. Prosječna neto plata po stanovniku u Holandiji 3.834 EUR. Najmanje prosječne plate imaju radnici u osiguranju (1.000 EUR), šoferi, vozači i dostavljači (1.500 EUR), kuvari, konobari i turistički vodiči (1.500 EUR), recepcioneri i sekretarice (1.883 EUR), voditelji i umjetnici (2.000 EUR) i arhitekte (2.425 EUR). Srednje prosječne plate imaju grafički dizajneri (3.293 EUR), radnici tehničkih službi (3.379 EUR), medicinske sestre i bolničari (3.400 EUR), rudari (3.478 EUR), menadžeri u trgovini (3.517 EUR), radnici u avio kompanijama (3.600 EUR), pravnici (3.667 EUR), građevinski radnici (3.687 EUR) i informatičari (4.065 EUR). Najbolje plaćena zanimanja su svakako ona najpoželjnija, a to su inžinjeri (4.273 EUR), računovođe (4.275 EUR), radnici u telekomunikacijama (4.363 EUR), bankari (4.408 EUR) i menadžeri (6.668 EUR).
holandija-karta

Ukratko o Holandiji

Kraljevina Holandija je zemlja koja se nalazi u zapadnoj Evropi. Ova država se graniči na istoku sa Njemačkom, na jugu sa Belgijom i na sjeveru sa Sjevernim morem. Tri najveća i najbitnija grada su Amsterdam, Hag i Roterdam. Amsterdam je glavni grad ove država ali se u Hagu nalaze Holandska vlada. Luka u Roterdamu je najveća luka u Evropi, a velika je kao sledeće tri po veličini zajedno. Sa gustoćom od preko 400 stanovnika po kilometru kvadratnom, Holandija je veoma naseljena u odnosnu na svoju veličinu. Ova država je drugi najveći izvoznik hrane i poljoprivrenih proizvoda na svijetu, odmah iza Amerike. Ova država ima dugu istoriju društvene tolerancije i smatra se kao jedna od najliberalnijih zemalja na svijetu. Abortiranje, prostitucija, marihuana i eutanazija su legalni, a 2001. godine u ovoj zemlji je sklopljen prvi istopolni brak. Holandija je jedan od osnivača Evropske unije, članica je Evrozone, G10, NATO pakta, OECD-a i WTO-a.

Demografija

Holandija ima oko 17 miliona stanovnika i deseta je najveća zemlja u Evropi po broju žitelja. Stopa fertiliteta je 1,78 djece po ženi, što je visoko u odnosu na druge države u Evropskoj uniji, ali ispod stope od 2,1 koliko je potrebno za prirodno obnavljanje populacije. Prosječan životni vijek stanovnika iznosi 83 godine za žene i 78 godina za muškarce. Oko 80% populacije su etnički holanđani, a slijede ih indonežani, njemci, turci i drugi. Holanđani su najviši ljudi na svijetu sa prosječnom visinom od 1,81 metara za muškarce i 1,67 metara za žene. Sa preko 400 stanovnika po kilometru kvadratnom, Holandija je jedna od najgušće naseljenih država na svijetu. Neki od najvećih gradova su Amsterdam, Hag i Roterdam koji ima sedam miliona stanovnika i jedan je od najvećih u Evropi. Službeni jezik u Holandiji je holandski jezik, a govori ga većina stanovništva. Holandija je sekularna država, religija je lična stvar pojedinca, a dominantna religijska opredjeljenost je hriščanstvo.

Ekonomija

Holandija ima razvijenu ekonomiju i ova država igra jednu posebnu ulogu u Evropskoj ekonomiji kroz istoriju. Još od 16. vijeka, brodogradnja, ribarstvo, trgovina i bankarstvo su neke od glavnih ekonomskih sektora u Holandiji. Proizvodnja hrana je najveći industrijski sektor ove države. Druge veće industrijske grane su hemikalije, metalurgija, proizvodnja mašina, energija i turizam. Neke od najpoznatijih kompanija u Holandiji su Unilever, Heineken, ING, DSM, AKZO, Shell, Philips, ASML i TomTom. Holandski poljoprivredni sektor je visoko mehanizovan i ima snažan fokus na međunarodni izvoz, a ova država je drugi najveći izvoznik poljoprivrednih proizvoda u svijetu, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država. Neki od izvoznih poljoprivrednih proizvoda su paradajz, krastavci, jabuke i cvijeće.

Tražite posao u Holandiji?

Ukoliko tražite svoj prvi posao ili novo radno mjesto u Holandiji onda obavezno pogledajte u nastavku nekoliko sajtova koji nude oglase za nova radna mjesta ili postavljanje vlastitog oglasa za zapošljavanje:

http://www.iamexpat.nl/career/jobs-netherlands
http://www.learn4good.com/jobs/language/english/list/country/netherlands/
http://www.justlanded.com/english/Netherlands/Jobs
http://www.togetherabroad.nl/
http://www.expatica.com/nl/employment/finding-a-job/Work-in-the-Netherlands-Finding-a-job_102331.html