Prosječna plata u Francuskoj

Ovaj članak sadrži sledeće sekcije:

Prosječne plate u Francuskoj

Službena valuta u Francuskoj je Evro, ili skraćeno EUR. Prosječna neto plata po stanovniku u Francuskoj iznosi 3.983 EUR. Najmanje prosječne plate imaju medicinske sestre i bolničari (900 EUR), recepcionari i sekretarice (1.456 EUR), kuvari, konobari i turistički vodiči (1.917 EUR), radnici u avio kompanijama (2.339 EUR), voditelji i umjetnici (2.500 EUR). Srednje prosječne plate imaju vozači, dostavljači i šoferi (2.900 EUR), grafički dizajneri (3.108 EUR), arhitekte (3.125 EUR), građevinski radnici (3.586 EUR), radnici u tehničkim službama (3.656 EUR), farmaceuti (3.667 EUR), učitelji, nastavnici i profesori (3.750 EUR), inžinjeri (3.929 EUR), radnici u telekomunikacijama (4.388 EUR) i informatičari (4.443 EUR). Najbolje plaćena zanimanja su svakako ona najpoželjnija, a to su menadžeri u trgovini (4.504 EUR), zaposleni u osiguranjima (4.746 EUR), rudari (4.872 EUR), bankari (5.011 EUR), pravnici (5.278 EUR), računovođe (6.659 EUR) i menadžeri (7.066 EUR).

Ukratko o Francuskoj

francuska-kartaRepublika Francuska je suverena država u zapadnoj Evropi koja se na sjeveru graniči sa Belgijom i Luksemburgom, na istoku sa Njemačkom, Švajcarskom i italijom, a na jugu sa Španijom. Po površini Francuska je 42. zemlja u svijetu, najveća u zapadnoj Evropi i Evropskoj uniji, i treća najveća u Evropi. Ova država ima oko 68 miliona stanovnika što je čini 20. najvećom u svijetu i drugom najvećom u Evropi po broju žitelja. Pariz je glavni grad ove države i centar kulturoloških dešavanja. Francuska ima značajan kulturološki, ekonomski, vojni i politički uticaj u Evropi i svijetu. Francuzi uživaju u visokom standardu života, a njihova država je ocjenjena kao jedna od najbolji u obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i civilnim pravima. Francuska je osnivač Ujedinjenih nacija i jedan od osnivača Evropske unije, a takođe je i član grupe G7, NATO pakta, OECD-a i WTO-a.

Demografija

Sa populacijom od 67 miliona stanovnika, Francuska je treća država u Evropi po ukupnom broju žitelja. Oko 51 milion stanovnika su francuskog porijekla, 6 milona je iz sjeverne Afrike, 2 miliona su crnci, a jedan milion je azijskog porijekla. Francuska je veoma urbanizovana država, a neki od najvećih gradova su Paris (12 miliona), Lyon (2 miliona), Marseille (1,7 miliona), Toulouse (1,2 miliona), Lille (1,1 miliona), Bordeaux (1,1 miliona) i Nice (1 milion). Službeni jezik je francuski jezik koji vuče korijene iz latinskog jezika. Francuska je sekularna država, religijska sloboda je konstituciono pravo, a katolici čine 64% ukupne populacije.

Ekonomija

Francuska ekonomija se uglavnom sastoji od privatnih kompanija, a vlada ima ključni uticaj na segmente infrastrukturalnih sektora i većinski je vlasnik željeznica, elektrana, avio kompanija, nuklearnih elektrana i telekomunikacija. Bitan dio ekonomije su financijske usluge bankarstva i osiguranja. Francuske kompanije imaju ključne pozicije u osiguranju i bankarstvu, a AXA je najveća svjetska kompanija koja se bavi osiguranjem. Vodeće francuske banke su BNP Paribas i Crédit Agricole koje su jedne od najvećih u svijetu. Francuska je oduvijek bila jedan od najvećih proizvođača poljoprivrednih proizvoda. Zahvaljujući velikim površinama plodnog zemljišta, modernim tehnologijama i subvencijama Evropske unije, Francuska je najvećih proizvođač i izvoznik poljoprivrednih proizvoda u Evropi. Pšenica, mliječni proizvodi, perad, svinjetina i govedina su neki od primarnih, izvoznih, poljoprivrednih proizvoda u Francuskoj. Rosé vino se uglavnom konzumira u zemlji, ali Champagne i Bordeaux vina su glavni izvozni proizvodi koji su poznati u cijelom svijetu.

Tražite posao u Francuskoj?

Ukoliko tražite svoj prvi posao ili novo radno mjesto u Francuskoj onda obavezno pogledajte u nastavku nekoliko sajtova koji nude oglase za nova radna mjesta ili postavljanje vlastitog oglasa za zapošljavanje:

http://www.pole-emploi.fr/accueil/
http://www.emploi.com/
http://www.monster.fr/
http://www.cadremploi.fr/
http://www.paris-emplois.paris.fr/
http://www.indeed.fr/emplois