Kako započeti chat s djevojkom?

Društvene mreže su odličan način za sklapanje prijateljstava, a istraživanja pokazuju da mogu biti i dobar način da upoznate srodnu dušu. Ipak, nije uvijek lako započeti razgovor s nekom osobom putem interneta.

Kada pri put nekog upoznate, chatovanje može da posluži da “razbijete led” i poželite da se s nekim bolje upoznate.

Da biste započeli chat s djevojkom, najbolje je da joj na početku pošaljete kratko, otvoreno pitanje. Izbjegavajte zatvorena pitanja na koja može jednostavno da se odgovori sa “da” ili “ne”. Fraze poput “gdje si” ili “šta ima”, pogodne su ukoliko osobu poznajete ili započinjete razgovor “uživo”, ali ne i za upoznavanje putem interneta. Zato je bolje da započnete s osvrtom na neko zajedničko interesovanje, a to se na društvenim mrežama lako uočava. Na primjer, “Pozdrav, primjetio sam da si skoro bila na koncertu Coldplaya, ja obožavam tu grupu”. To će je podstaći da podijeli svoje iskustvo sa koncerta, što može biti dobar uvod za dalji razgovor. Ipak, važno je da na samom početku ocijenite da li je djevojka zainteresovana da nastavi razgovor sa vama, što se može vidjeti već u prvih nekoliko trenutaka – kratki odgovori i odsustvo želje da podijeli sa vama svoje zanimanje, ne traže dodatno angažovanje. Probali ste, nije išlo, krenite dalje!

Ako ipak “kliknete na prvu”, usmjerite razgovor na njena interesovanja. Podsjećamo vas da je na društvenim mrežama vrlo lako otkriti šta neku osobu posebno zanima. Bendovi, knjige, emisije ili filmovi – izbor je na vama. To će joj pokazati da vas zanima njeno mišljenje o pojedinim temama. Ljudi, generalno vole da razgovaraju o stvarima koje ih zanimaju i žele da o tome saznaju što više. Ako se oko neke sitnice ne slažete, nemojte “glasno” da protestujete ili se bunite, a pogotovo nemojte da se rugate. Jednostavno, povedite običnu “razigranu raspravu” koja će vam pomoći da se upoznate na simpatičan i zanimljiv način. Iako je uzbudljivo upoznati nekog ko dijeli ista interesovanja kao i vi, nemojte nikako da se pretvarate da nešto volite samo da biste se dopali osobi s kojom chatujete. To nikad ne donosi pozitivan rezultat na duže staze!

Koristite “smajlije”, jer su zabavni, ali nenametljivi, te osoba “ s druge strane tastature” neće pogrešno da ih protumači. “Smajli” je uvijek poželjan, ali važno je imati mjeru, jer previše emotikona može da zbuni vašeg sagovornika.

Kad razgovor dobro krene, nemojte da se plašite da će jednostavno “presušiti”. Zapamtite, sve zavisi od vas. Kada osjetite da se spremni, a pri tom ne mislimo na par sati dopisivanja, nego mislimo na nekoliko dana upoznavanja, predložite da se upoznate s djevojkom s kojom chatujete. To ne mora da bude isključivo ljubavni sastanak, može da bude usputni susret ili neko grupno okupljanje. Idete na žurku kod prijatelja koje oboje poznajete? Odlično! Ne morate da je pozovete da ide s vama, jer ni jednom od vas dvoje ne bi odmah odgovaralo da vas drugi ljudi posmatraju kao par. Zato, možete da dogovorite da se vidite tamo. Dakle, bez pritiska i nervoze! Chatovanje je zabavno, ali je kontakt uživo, ipak, mnogo zabavniji!

Javne poruke, fotografije ili zabavni klipovi na “zidu” su zanimljiv način da joj pokažete da vas zanima. Na primjer, podijelite fotografiju knjige koju upravo čitate kako biste joj predložili “dobro štivo”, naravno, ako vam je već dala do znanja da je knjige zanimaju. Ipak, obratite pažnju na njenu reakciju. Ako ignoriše vaš “post” ili ga obriše, jasno vam daje do znanja da ne želi da javno razmjenjujete poruke i interesovanja.

Prepoznajte kada ste “nepoželjni”

Već smo rekli da se u prvih nekoliko minuta može otkriti da li je osoba zainteresovana za dopisivanje. Ako ignoriše poruku, rijetko odgovara ili vam pošalje nedvosmislen signal da ne želi da vam odgovara, odustanite. Ako vam otvoreno kaže da ne želi da chatuje sa vama – odustanite i pronađite drugu djevojku s kojom bi mogli da ostvarite bolji kontakt. Budite oprezni, ako vas je već zamolila da prestanete da joj pišete, zaista to i učinite, jer uznemiravanje ne vodi ničemu, a naročito ne prijateljstvu s djevojkom.

Teme o kojima je bolje razgovarati

Iako se već duže vrijeme dopisujete, razmijenili ste brojeve telefona i može se reći da ste se donekle upoznali, postoje teme o kojima treba da razgovarate preko telefona ili uživo, nikako putem chata.

Ako želite da joj postavite lično pitanje, nemojte to učiniti preko poruke, jer će se osjećati neugodno, a postoji i rizik da se zatvori prema vama. Ona, baš poput vas, ima neku “slabu tačku”. Zato, nemojte da insistirate da dobijete odgovor odmah.

Ako djevojka s kojom se dopisujete prolazi kroz težak period, ne pokušavajte da je tješite i savjetujete preko poruka. Chatovanje ne može da zamijeni stvarnu interakciju među ljudima, pogotovo kada im je prijeko potreban neko ko će da ih sasluša.

Nikad ne raskidajte vezu preko chata! To je nezrelo i bezobrazno! Ako ste već bili u vezi sa nekim, najmanje što možete da učinite je da tu vezu ne završite porukom u inboksu ili SMS-om. Važnim temama nema mjesta na chatu, a na vama je da procijenite šta vam je važno. Neke teme jednostavno zahtjevaju komunikaciju jedan-na-jedan.

Za kraj, veoma je važno da budete svoji, čak i na internetu! Nemojte da se pretvarate da ste nešto što niste i shvatite chat kao polaznu osnovu za bolje upoznavanje. Ako krenete pogrešno, vrlo teško ćete kasnije o sebi otkriti pravu istinu, bez da povrijedite onoga s kim ste ostvarili kontakt. Svoja interesovanja, strasti i želje otkrivajte postepeno. Otvorenost je dobra, ali kao i u svemu drugome i tu treba imati mjeru. Zadržite ponos i samopouzdanje i nemojte da se plašite da ćete biti odbijeni. Kako i u “stvarnom” životu koji je pun uspona i padova, tako i u virtuelnom svijetu, neka poznanstva se razviju u prijateljstva ili nešto više, neka ne.