Prosječna plata u Švedskoj

Ovaj članak sadrži sledeće sekcije:

Ukratko o Švedskoj

mapa-svedskeKraljevina Švedska je Skandinavska zemlja u sjevernoj Evropi. Ova država se graniči sa Norveškom i Finskom, a povezana je sa Danskom preko tunela ‘Zvuk’. Švedska ima oko 10 miliona stanovnika, a prostire se na površini od 450.396 kvadratnih kilometara što je čini trećom najvećom zemljom u Evropskoj uniji. Ova zemlja ima nisku stopu gustoće stanovnika od 21 stanovnika po kilometru kvadratnom, a većina stanovnika je uglavnom koncentrisana u južnom dijelu države. Oko 85% populacije živi u urbanim sredinama. U južnom dijelu zemlje uglavnom prevladava poljoprivreda, dok je sjeverni dio uglavnom šumovit. Danas je ova zemlja konstitucijonalna monarhija i parlamentarna demokratska država, a na čelu države se nalazi monarh. Glavni grad je Štokholm koji je ujedno i najveći i najnaseljeniji grad u ovoj državi. Ova država ima visoke standarde života što uključuje visoku kvalitetu života, zdravstveno osiguranje, obrazovanje, zaštita civilnih prava, ravnopravnost, prosperitet i razvoj pojedinca. Švedska je član Evropske unije od 1. januara 1995. godine, ali nije dio Evrozone. Takođe je član Ujedinjenih nacija, Nordijskog vijeća, Vijeća Evrope, Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Prosječne plate u Švedskoj

Službena valuta u Švedskoj je švedska kruna, ili skraćeno SEK. Prosječna neto plata po stanovniku u Švedskoj iznosi 42.250 SEK, odnosno 4.561 EUR. Najmanje prosječne plate imaju recepcionari i sekretarice (21.500 SEK), voditelji i umjetnici (23.800 SEK), učitelji, nastavnici i profesori (25.150 SEK) i pravnici (30.000 SEK). Srednje prosječne plate imaju kuvari, konobari i turističi vodići (31.000 SEK), inžinjeri (32.071 SEK), farmaceuti (35.000 SEK), informatičari (35.604 SEK), građevinski radnici (35.833 SEK) i računovođe (36.375 SEK). Najbolje plaćena zanimanja su svakako ona najpoželjnija, a to su grafički dizajneri (38.567 SEK), radnici u tehničkim službama (39.500 SEK), radnici u telekomunikacijama (39.500 SEK), prodavači (41.000 SEK), doktori (53.200 SEK), menadžeri (60.389 SEK) i radnici u avio saobraćaju (63.000 SEK).

Demografija

Švedska ima oko 9,7 miliona stanovnika, a gustoća stanovnika iznosi 20 žitelja po kilometru kvadratnom. Glavni i najveći grad ove države je Stockholm koji ima oko 800.000 stanovnika, a slijede ga Gothenburg i Malmö. Procjenjuje se da Švedska ima oko 1,9 miliona stanovnika koji se vode kao rođeni u inostranstvu ili ili su rođeni u Švedskoj od roditelja koji su imigranti. Švedski jezik je službeni jezik u ovoj državi koji je veoma sličan danskom i norveškom jeziku. Oko 68% stanovnika u ovoj skandinavskoj državi su članovi Švedske luteranske crkve, a slijede ih muslimani (500.000), katolici (oko 93.000) i provoslavci (oko 100.000).

Ekonomija

Švedska ima veoma razvijenu ekonomiju, a njeni stanovnici uživaju u visokom životnom standardu. Ekonomija ove države je orijentisana na izvoz. Drvo, hidroenergija i željezo su glavni izvozni resursi koji se oslanjaju na inostranu trgovinu. Švedski inžinjerski sektor zauzima oko 50% izvoza, a slijede ga telekomunikacija, automobilska i farmaceutska industrija koje takođe igraju veliku ulogu u ekonomiji ove države. Poljoprivreda zauzima 2% u BDP-u i zaposlenosti. Velike organizacije, u proizvodnji i uslužnim djelatnostima, dominiraju u švedskoj ekonomiji, a velike i srednje tehnološke kompanije zauzimaju oko 10% ukupnog BDP-a. 20 najvećih kompanija u Švedskoj su Volvo, Ericsson, Vattenfall, Skanska,  Sony Ericsson Mobile Communications AB, Svenska Cellulosa Aktiebolaget, Electrolux, Volvo Personvagnar, TeliaSonera, Sandvik, Scania, ICA, Hennes & Mauritz, IKEA, Nordea, Preem, Atlas Copco, Securitas, Nordstjernan i SKF. Većina velikih kompanija u Švedskoj industriji je privatizovana za raliku od mnogih drugih država u zapadnoj Evropi.

Tražite posao u Švedskoj?

Ukoliko tražite svoj prvi posao ili novo radno mjesto u Švedskoj onda obavezno pogledajte u nastavku nekoliko sajtova koji nude oglase za nova radna mjesta ili postavljanje vlastitog oglasa za zapošljavanje:

One Comment