Prosječna plata u Finskoj

Ukratko o Finskoj

Republika Finska je Skandinavska zemlja na sjeveru Evrope koja se graniči na zapadu sa Švedskom, na sjeveru za Norveškom, na istoku sa Rusijom i na jugu preko mora sa Estonijom. Ova država ima oko 5,5 miliona stanovnika koji uglavnom naseljavaju južni dio ove zemlje. Finska je osma zemlja po veličini u Evropi ali i najrijeđe naseljena zemlja u Evropskoj uniji. Glavni grad ove parlamentarne republike je Helsinki koji ima preko milion stanovnika. Finska se priključila Ujedinjenim nacijama 1955. godine kada je osnovala službenu polisu neutralnosti. Takođe je postala članica OECD-a 1969. godine i evrozone 1999. godine.

Prosječne plate u Finskoj

Službena valuta u Finskoj je Evro, ili skraćeno EUR. Prosječna neto plata po stanovniku u Finskoj iznosi 4.564 EUR. Najmanje prosječne plate imaju policajci, obezbjeđenje i vatrogasci (700 EUR), frizeri (1.000 EUR), trgovci (1.300 EUR), čistačice i spremačice (1.300 EUR), vrtlari, farmeri i ribari (1.500 EUR), radnici tehničkih službi (1.797 EUR), recepcioneri i sekretarice (1.975 EUR), kuvari, konobari i turistički vodiči (2.000 EUR), vozači, dostavljači i šoferi (2.200 EUR), voditelji i umjetnici (2.200 EUR), medicinske sestre i bolničari (2.390 EUR), učitelji, nastavnici i profesori (2.475 EUR). Srednje prosječne plate imaju računovođe (2.775 EUR), bankari (3.000 EUR), grafički dizajneri (3.300 EUR), inžinjeri (3.661 EUR), radnici u telekomunikacijama (3.700 EUR), informatičari (3.711 EUR), građevinski radnici (3.775 EUR) i menadžeri u trgovini (3.970 EUR). Najbolje plaćena zanimanja su svakako ona najpoželjnija, a to su radnici u avio kompanijama (4.200 EUR), rudari (4.250 EUR) i menadžeri (8.428 EUR).
finska-karta

Demografija

Finska ima oko 5,5 miliona stanovnika i prosječnu gustoću od 18 stanovnika po kvadratnom kilometru, što ovu zemlju svrstava u jednu od najrijeđe naseljenih država u Evropi. Stanovnici Finske su uvijek naseljavali južni dio zemlje, a neki od najvećih i najnaseljenih gradova su Helsinki, Espoo i Vantaa. Strani državljani su uglavnom iz Rusije, Estonije i Švedske i čine 3,4% ukupnog broja populacije. Djeca stranaca ne mogu automatski dobiti finsko državljanstvo, ali ukoliko su rođeni u Finskoj i nemaju državljanstvo neke druge države onda mogu postati državljani. Službeni jezici u Finskoj su finski i švedski jezik. Finski jezik je dominantan širom zemlje, a švedski jezik se uglavnom govori u priobalnim naseljima. Otprilike 4,1 milion stanovnika (ili 75% populacije) su članovi Evangeličke luteranske crkve. Druga najveća grupa koja čini 22% populacije su bez religije. Veoma mala grupa pripada Finskoj pravoslavnoj crkvi, a čine 1,1% populacije. Druge hrišćanske crkve u Finskoj su znatno manje zastupljene, kao i islam i judaizam koji zajedno čine ukupno 1,4% ukupnog broja populacije.

Ekonomija

Finska ima veoma mješanu ekonomiju koja se uglavnom sastoji od industrije. Najveći ekonomski sektor je uslužni sektor koji čini 66% BDP-a, a prati ga proizvodnja sa 31%  BDP-a. Najveće industrije su elektronika (22%), mašine i vozila (21,1%), šumska industrija (13%) i hemikalije (11%). Finska ekonomija je veoma integrisana u svjetsku ekonomiju, a najveći trgovinski partner je Evropska unija koja zauzima 60%. Najveći trgovinski partneri su Njemačka, Rusija, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države, Holandija i Kina. Finska je jedina Nordijska zemlja koji se priključila Evrozoni.

Tražite posao u Finskoj?

Ukoliko tražite svoj prvi posao ili novo radno mjesto u Finskoj onda obavezno pogledajte u nastavku nekoliko sajtova koji nude oglase za nova radna mjesta ili postavljanje vlastitog oglasa za zapošljavanje:
http://www.workinfinland.com/
http://www.jobsinhelsinki.com/
http://www.expat-finland.com/employment/
http://www.expat-finland.com/employment/employment_services.html
http://www.justlanded.com/english/Finland/Finland-Guide/Jobs/Job-hunting