Prosječna plata u Španiji

Ovaj članak sadrži sledeće sekcije:

Ukratko o Španiji

Španija, ili službeno Kraljevina Španija, je suverena država koja se nalazi na Pirinejskom poluostrvu u jugozapadnom dijelu Evrope. Na istoku i jugu ova zemlja ima izlaze na Sredozemno more, na sjeveru se graniči sa Francuskom, a na zapadu sa Portugalijom. Sa površinom od 505.883 kvadratnih kilometara, Španija je druga najveća zemlja u zapadnoj Evropi i Evropskoj uniji, i peta najveća zemlja u Evropi. Glavni grad ova države je Madrid. Današnja Španija je demokratski uređena država u obliku parlamentarne vlade pod konstitucijonalnom monarhijom. Španija je razvijena država, a članica je Ujedinjenih nacija, NATO pakta, OECD-a i WTO-a.

spanija-mapa

Prosječne plate u Španiji

Službena valuta u Španiji je Evro, ili skraćeno EUR. Prosječna neto plata po stanovniku u Španiji iznosi3.329 EUR. Najmanje prosječne plate imaju fotografi (1.050 EVR), vrtlari, farmeri i ribari (1.220 EUR), njegovatelji i vaspitači (1.240 EUR), čistačice i spremačice (1.531 EUR), policajci, obezbjeđenje i vatrogasci (1.592 EUR), vozači, dostavljači i šoferi (1.643 EUR), recepcionari i sekretarice (2.028 EUR), učitelji, nastavnici , profesori (2.121 EUR), građevinski radnici (2.238 EUR), voditelji i umjetnici (2.256 EUR), arhitekte (2.278 EUR), kuvari, konobari i turistički vodići (2.298 EUR) i grafički dizajneri (2.420 EUR). Srednje prosječne plate imaju radnici u osiguranju (2.514 EUR), frizeri (2.540 EUR), informatičari (2.588 EUR), inžinjeri (2.630 EUR), rudari (2.663 EUR), medicinske sestre i bolničari (2.933 EUR), farmaceuti (3.066 EUR), pravnici (3.163 EUR), radnici u telekomunikacijama (3.203 EUR), prodavači (3.211 EUR), računovođe (3.274 EUR) i bankari (3.383 EUR). Najbolje plaćena zanimanja su svakako ona najpoželjnija, a to su radnici u tehničkim službama (3.512 EUR), radnici u avio kompanijama (4.658 EUR) i menadžeri (5.609 EUR).

Demografija

Španija ima populaciju od oko 47 miliona stanovnika. Gustoća stanovnika iznosi 92 žitelja po kilometru kvadratnom, što je poprilično nisko u odnosu na neke druge zemlje zapadne Evrope. Enička grupa španaca zauzima 88% populacije, dok jse preostalih 12% odnosi na imigrante. Najviše imigranata svoje korijene vuče iz Latinske Amerike (39%), Sjeverne Afrike (16%), Istočne Evrope (15%) i Saharskih podučija Afrike. Službeni jezik u Španiji je španski jezik, a dužnost svakog španskog državljanina je da zna ovaj jezik. Katolicizam ima dugu tradiciju u Španiji i premda više nema službeni status po zakonu, studenti u škola ipak moraju da izaberu religijski ili etički predmet, a katolicizam je jedini službeno dostupan.

Ekonomija

Španska kapitalistička ekonomija je u prvih 15 u svijetu. Od 1999. godine evro je službena valuta u ovoj državi. Prema ocjenama OECD-a, Španija ima najlošiji obrazovni sistem među razvijenim zemljama, zajedno sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom 1990-ih španske kompanije su proširile svoja poslovanja u Latinskoj Americi, Kini i Indiji. Zahvaljujući ranoj svjetskoj ekspaniziji njihove kompanije su uspjele da održe konkurentsku prednos u odnosu na kompanije svojih Evropskih komšija. Kompanije iz ove zemlje su ulagale u komercijalizaciju obnovljivih izvora energije, a tehnološke kompanije kao što su Telefónica, Abengoa, Mondragon Corporation, Movistar, Hisdesat i Indra su obučavale proizvođače kao na primjer CAF i Talgo. Poljoprivreda je oduvijek bila važan dio španske ekonomije. Proizvodi kao što su agrumi, cerealije, voće, povrće, maslinovo ulje i vino su tradicijonalni proizvodi u ovoj zemlji. Zahvaljujući klim, geografskom položaju, popularnim obalama, raznolikom krajoliku, istorijskoj ostavštini i odličnoj infrastrukturi, Španija ima jednu od najvećih međunarodnih turističkih industrija u svijetu.

Tražite posao u Španiji?

Ukoliko tražite svoj prvi posao ili novo radno mjesto u Španiji onda obavezno pogledajte u nastavku nekoliko sajtova koji nude oglase za nova radna mjesta ili postavljanje vlastitog oglasa za zapošljavanje: