Prosječna plata u Sloveniji

Ovaj članak sadrži sledeće sekcije:

Ukratko o Sloveniji

Republika Slovenija je država koja se nalazi na Jadranskom moru, na zapadu se graniči sa Italijom, na sjeveru sa Austrijom, na jugu i jugoistoku sa Hrvatskom i na sjeveroistoku sa Mađarskom. Ova država pokriva površinu od 20.384 kilometra kvadratna i ima populaciju od preko 2 miliona stanovnika. Slovenija je parlamentarna republika i članica je Evropske unije i NATO pakta. Glavni grad je Ljubljana koji je takođe i najveći grad ove države. Ova država je uglavnom prekrivena planinskim vijencima, ima uglavnom kontinentalnu klimu, jedna je od vodama najbogatijih država u Evropi,  a pola teritorije je prekriveno šumama. Službeni jezik je slovenski jezik, a katolicizam je dominantna religijska opredjeljenost.

Prosječne plate u Sloveniji

Službena valuta u Sloveniji je Evro, ili skraćeno EUR. Prosječna neto plata po stanovniku u Sloveniji iznosi 2.100 EUR. Najmanje prosječne plate imaju kuvari, konobari i turistički vodići (1.200 EUR), medicinske sestre i bolničari (1.383 EUR). Srednje prosječne plate imaju inžinjeri (1.416 EUR), prodavači (1.433 EUR), građevinski radnici (1.500 EUR) i informatičari (1.568 EUR). Najbolje plaćena zanimanja su svakako ona najpoželjnija, a to su pravnici (1.750 EUR) i menadžeri (3.000 EUR).

slovenija-mapa

Demografija

Slovenija ima 101 stanovnika po kilometru kvadratnom i jedna je od najrijeđe naseljenih država u Evropi. Najveća etnička grupa su slovenci koji čine 82% populacije. Najveće etniče manjine su italijani i mađari koji su zaštićeni slovenskim ustavom. Stopa fertiliteta iznosi 1,3 djece po majci, što je ispod stope od 2,1, koliko je potrebno za prirodno obnavljanje populacije. Prosječan životni vijek u Sloveniji je 78 godina, 74 za muškarce i 82 godine za žene. Službeni jezik u ovoj državi je slovenski jezik koji je član južnoslavenskih jezika, a maternji je jezik za 88% Slovenaca. Oko 55% stanovništva pripada katoličkoj crkvi, a druga najveća religijska opredjeljenost je islam, koji zauzima 2,4%. Od ostalih religijskih manjina nalazimo pravoslavlje čiji članovi su uglavnom srbi i makedonci.

Ekonomija

Slovenija ima razvijenu ekonomiju i bogatija je od ostalih država bivše Jugoslavije. Ova država je članica Evropske unije, a od 2007. godine korisit euro kao službenu valutu. Slovenija je 2010. godine postala članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj. Oko dve trećine stanovništva je zaposleno u uslužnim djelatnostima, a jedna trećina u industrijskoj proizvodnji i građevini. Slovenija ima dobro obrazovanu radnu snagu, veoma razvijenu infrastrukturu, a njena geografska lokacija je idealna za trgovače rute. Strana ulaganja u Sloveniju su jedna od najnižih u Evropskoj uniji, a radna produktivnost i konkurentna slovenska ekonomija je još uvjiek ispod prosjeka Evropske unije. Glavne industrijske grane su proizvodnja motornih vozila, električne opreme, elektronike, mašina, lijekova i goriva.

Tražite posao u Sloveniji?

Ukoliko tražite svoj prvi posao ili novo radno mjesto u Sloveniji onda obavezno pogledajte u nastavku nekoliko sajtova koji nude oglase za nova radna mjesta ili postavljanje vlastitog oglasa za zapošljavanje: