10 Kompanija sa najvećim brojem zaposlenih na svetu

Ogromne države imaju i ogroman državni aparat, to je jedan od glavni razloga zašto našom listom najvećih poslodavaca dominiraju oni iz Kine, Indije i Amerike. Pogledajte koji su to poslodavci:

1. Ministarstvo odbrane SAD-a (3,2 miliona zaposlenih)

ministarstvo-odbrane-sad

Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država je izvršni ogranak savezne vlade SAD-a koji je zadužen za koordinaciju i nadzor svih agencija i funkcija vlade koje se direktno tiču nacionalne bezbednosti i oružanih snaga SAD-a. Predstavlja najvećeg poslodavca na svetu sa ukupnim brojem zaposlenih od 3,2 miliona. Ministarstvom odbrane upravlja Sekretarijat odbrane čiji načelnik odgovara direktno predsedniku SAD-a. Ovom ministarstvu odgovaraju 3 vojna odeljenja: Ministarstvo Vojske, pomorstva i vazduhoplovstva, zatim nacionalne obaveštajne službe (DIA, NSA, NGA, NRO, DARPA, MDA i druge). Ministarstvo je formirano 10.8.1949. godine. Zgrada glavnog štaba je Pentagon i nalazi se u Virdžiniji, blizu Vašingtona. Godišnji budžet iznosi oko 550 milijardi dolara.

2. Vojska Kine ( 2,285 miliona zaposlenih)

Narodna oslobodilačka vojska je vojska Narodne Republike Kine. 1. avgust se slavi kao Dan Crvene armije kineskih radnika i farmera. Sastoji se od 4 profesionalna ogranka: Narodna oslobodilačka armija kopnene snage, mornarice, vazduhoplovstva i Drugog artiljerijskog korpusa. Predstavlja najveću vojnu silu na svetu sa snagom od oko 2.285.000 kadrova što čini 2,85% stanovništva. Takođe je i drugi poslodavac na svetu. Oznaka vojske je kružić sa crvenom zvezdom na kojoj se nalazi kineski znak osmice što simbolizuje dan vojske (1.8.). Nalazi se pod komandom Centralne vojne komisije. Politički službenici u vojsci osiguravaju partijsku vlast nad oružanim snagama. Političko i vojno rukovodstvo je zajedničkim snagama stvorilo profesionalnu vojnu silu koja služi da brani zemlju i da joj pruža pomoć pri izgradnji. Uloga vojske je i da promoviše specijalizovane oficire koji razumeju moderno naoružanje i rukuju kombinovanim oružanim operacijama. Vojna služba je obavezna po zakonu ali za njom nikada nije bilo potrebe jer ima mnogo volontera iz naroda.

3. Wal-Mart Stores (2,1 milion zaposlenih)

Wal-Mart Stores je američka multinacionalna korporacija koja ima lanac maloprodajnih radnji i robnih kuća. Sedište je u Bentovilu u državi Arkanzas. Osnovao ju je Sem Volton 1962. godine. Ima preko 11.000 prodavnica u 27 razlišitih zemalja. Posluje pod imenom Wal-Mart u SAD-u i Portoriku, u Meksiku pod imenom Walmart de México, u Velikoj Britaniji kao Asda, u Indiji kao Best Price a u Japanu kao Seiyu. Predstavlja najveću kompaniju na svetu u 2014. godini prema prihodima koje ostvaruje. Takođe je najveći privatni poslodavac sa 2,1 milion zaposlenih i najveći maloprodajni lanac. Kompanijom upravlja porodica Volmart. Investicije u drugim zemljama su uglavnom bile uspešne sem u Nemačkoj i Južnoj Koreji.

4.  NHS – Velika Britanija (1,7 milion zaposlenih)

National Health Service (NHS) je naziv za 4 javno finansirana sistema zdravstvene zaštite u Velikoj Britaniji. Osnovani su 1948. godine centralnim oporezivanjem. Ti sistemi su: Nacionalna zdravstvena služba Engleske, Škotske, Velsa i Zdravstvena i socijalna zaštita u Severnoj Irskoj. Nezavisni su međusobno i imaju ukupno 1,7 miliona zaposlenih. Pružaju sveobuhvatan niz zdravstvenih usluga koje su većinom besplatne za ljude koji legalno borave u Velikoj Britaniji.

5.  China National Petroleum (1,6 miliona zaposlenih)

China National Petroleum Corporation je naftna i gasna korporacija u vlasništvu kineske države. Sedište se nalazi u Pekingu. Ovo je najveća integrisana energetska kompanija u Kini. Ima 1,6 miliona zaposlenih. Po prihodima iz 2014. godine je četvrta kompanija na svetu. Osnovana je 1988. godine.

6. State Grid Corporation (1,5 miliona zaposlenih)

State Grid Corporation of China je kompanija električnih postrojenja koja se nalazi u državnom vlasništvu. Distribuira i isporučuje struju u Kini. Glavni štab se nalazi u okrugu Xicheng, u Pekingu. Broj zaposlenih je 1,5 miliona. Osnovana je 2002. godine.

7.  Indijske željeznice (1,4 miliona zaposlenih)

Indian Railways je preduzeće u vlasništvu indijske vlade preko Ministarstva železnica. Predstavlja jednu od najvećih železničkih mreža na svetu sa dužinom od 115.000 km i 7.172 stanice. Godišnje prevozi oko 1 milijardu tona tereta, 8.5 milijardi putnika ili 23 miliona putnika dnevno. Ima godišnji prihod od 23 milijarde dolara koji se sastoji od 15 milijardi dolara od tereta i 8 milijardi od putničkih karata. Železnice su prvi put predstavljene u Indiji 1853. godine. Od 1951. godine su ovi sistemi nacionalizovani i postaju jedna od največih železnica na svetu. Poseduju lokomotive i turističke proizvodne pogone na više lokacija u Indiji. Pružaju i ograničene međunarodne usluge u Nepalu, Bangladešu i Pakistanu. Imaju oko 1,4 miliona zaposlenih, 239.281 teretni vagon, 62.924 putnička vagona i 9.013 lokomotiva.

8. Indijske oružane snage (1,3 miliona zaposlenih)

Indian Armed Forces su savezne vojne sile Republike Indije. Sastoje se od 4 profesionalna i uniformisana ogranka: Indijske vojske, mornarice, vazduhoplovne snage i obalske straže. Predsednik indije je vrhovni komandant Indijskih oružanih snaga. Sa 1,3 miliona aktivnih pripadnika to je treća po veličini vojna sila i najveća dobrovoljačka vojska na svetu. Oni su pod kontrolom Ministarstva Unutrašnjih poslova. Bili su angažovani u velikim vojnim operacijama uključujući i indijsko-pakistanske ratove 1947.,1965.,1971., portugalsko-indijski rat, kinesko-indijski rat 1987. godine i mnogim drugim. Njihov dan se obeležava svake godine 7. decembra. Održavali su bliske veze sa Rusijom, a stalno se modernizuju u oblastima raketnog sistema odbrane i nuklearnog trojstva. Predstavljaju najveće uvoznike oružja na svetu a sa Francuskom, SAD-om, Rusijom i Izraelom su največi dobavljači vojne opreme.

9. Hon Hai Precision Industry (1,2 miliona zaposlenih)

Hon Hai Precision Industry Co je tajvanska multinacionalna kompanija sa sedištem u New Taipei. To je najveći svetski proizvođač elektronike i prema prihodima treća na svetu kompanija u oblasti informativne tehnologije. Klijenti su većinom iz Amerike i Japana. Kompanija proizvodi BlackBerry, iPad, iPhone, Kindle, PlayStation 4, Xbox One i Wii U. Sa 1,2 miliona zaposlenih predstavlja najvećeg privatnog poslodavca u Kini. Povezana je sa brojnim aferama vezanim za uslove rada gde je došlo i do samoubistava radnika. Osnovana je 20.2.1974. godine.

10. Kineska pošta (0,9 miliona zaposlenih)

China Post je zvanična poštanska služba Narodne Republike Kine. Ima 0,9 miliona zaposlenih i nalazi se u državnom vlasništvu. Odgovorna je za upravljanje nacionalnim poštanskim preduzećima i regulisanje nacionalne poštanske industrije.