Stadion 1. Maja – najveći stadion na svetu

U glavnom gradu Demokratske Narodne Republike Koreje – Pjongjangu se nalazi stadion „1. maj“, proglašen za najveći stadion na svetu. Predstavlja nacionalni stadion Severne Koreje, nalazi se na ostrvu Rungra, na reci Taedong, a krov stadiona, površine 94 000 m2  je izgrađen u obliku magnolije, nacionalnog cveta Severne Koreje. Njegov originalan naziv je „Rungrado May First Stadium“. Severna Koreja broji 25 miliona stanovnika i trenutno spada u najizolovaniju i najzagonetniju državu na svetu. U njoj vlada jedan čovek Kim Jung, predsednički izbori se održavaju na pet godina i na njima je samo jedna opcija, upravo dinastija Kim.

Stadion zauzima površinu od 207 000 m2 , visok je 60 m, kapaciteta je do 150 000 mesta i u svom sastavu ima osam spratova, 80 izlaza i 10 liftova. Svečano je otvoren 1. maja. 1989. godine, u periodu kada se Pjongjang najviše izgradio i dobio je ime upravo po Danu rada, veoma važnom za komunističke države. Pored fudbalskog terena, na stadionu se nalaze i atletske staze, bazen, tereni za mini golf, sauna, prostorije za relaksaciju, trpezerije, spavaonice, kupatila, ultrazvučni tuševi, a na šestom spratu se nalazi gumirana trim staza, dugačka nekoliko stotina metara. Namenjen je za takmičenja u svim sportovima i na njemu se redovno održavaju svečanosti u čast Kim II Sunga, dinastije Kim i čitave Severne Koreje. U njihovu čast se održavaju čuveni sletovi za vreme velikih državnih praznika, kao i takmičenja gimnastičara, plesača, glumaca i ostalih umetnika. Maksimalna posećenost je bila 29. aprila 1995. godine, na spektaklu Collision in Korea, borilačkoj manifestaciji, na kojoj je prisustvovalo 190 000 gledalaca. Zanimljiva je i sportska činjenica, da košarka u Severnoj Koreji ima potpuno drugačija pravila igre, nego u drugim delovima sveta, gde su jedinstvena pravila. 11. oktobra 1990. godine, na stadionu „1. maja“ odigran je prijateljski meč i prvo sportsko takmičenje ekipa na domaćoj teritoriji podeljene zemlje, gde je pobedu odnela reprezentacija Severne Koreje nad Južnom Korejom, rezultatom 2:1. Na ovom stadionu igra fudbalska reprezentacija Severne Koreje i njihov najveći uspeh je zabeležen 1966. godine na Svetskom prvenstvu, kada je tim Severne Koreje pobedio Italiju sa 1:0. Tom pobedom Severna Koreja je postala prvi azijski tim koji je prošao prvo kolo završnog turnira. Stadion je renoviran 2002. godine, renoviranje je trajalo 10 meseci i od tada, svi delovi stadiona ispunjavaju međunarodne standarde. Zahvaljujući svojoj izuzetnoj arhitekturi, osvojio je prvu nagradu na Svetskoj izložbi inovacija u Ženevi, a zanimljivo je i to da se stadion može videti iz svih delova grada.

Čuveni odbojkaški trener Branislav Moro je jedini Srbin koji živi u Pjongjangu. Nakon svoje tridesetogodišnje karijere u kojoj je vodio mnoge beogradske timove, kao i reprezentaciju, odlučio je da se preseli u Severnu Koreju i tamo nastavi svoj rad. On tvrdi da ljudi stvaraju prenaglašeno negativnu sliku o Severnoj Koreji, kada se pomene da je ona najizolovanija zemlja na svetu. Naime, naglašava da su sportski uslovi za rad, u ovoj republici bolji nego u 90 % klubova u Evropi. Republika Koreja ulaže mnogo u sport, čak i u glavnom gradu postoji ulica Mladost, u kojoj je smešteno ukupno 32 sportske hale.