Koja je najudaljenija svetlost na nebu koju možemo videti golim okom?

Najudaljeniji kosmički objekat koji možemo da vidimo bez pomoći teleskopa je Galaksija Andromeda, koja se nalazi na udaljenosti od 2,3 miliona svetlosnih godina od nas i predstavlja najvećeg člana lokalnog jata galaksija, kojoj zajedno sa još dvadesetak drugih galaksija pripada i naš Mlečni Put.

galaksija-andromeda

Galaksija Andromeda je spiralnog oblika kao i naš Mlečni put, ima dužinu od 2 miliona svetlosnih godina i masu od oko 300 milijardi Sunčevih masa, pa je stoga približno dvostruko masivnija od Galaksije u kojoj se mi nalazimo.

Galaksija Andromeda je prvi otkriveni vangalaktički objekat. Naime, 1923. godine, američki astronom Edvin Habl je intenzivno posmatrao sjaj cefeida, zvezda promenljivog sjaja koje su se nalazile u Galaksiji Andromeda. Posmatrajući njihov svetlosni spektar, došao je do zaključka da one ne potiču iz naše galaksije. Naime, spektar svih zvezda koje su van Mlečnog puta, pomeren je usled Doplerovog efekta ili ka crvenom kraju spektra (ukoliko se Galaksija u kojoj se nalazi zvezda udaljava od nas) ili ka plavom kraju spektra (ukoliko se zvezda, zajedno sa Galaksijom u kojoj se nalazi približava ka nama), što je bio slučaj i sa Galaksijom Andromeda.

Inače, najudaljenije zvezde koje se mogu videti kao izvori svetlosti tokom vedrih noći bez mesečine, nalaze se na rastojanjima od oko 50 000 svetlosnih godina od nas.