Kako se postaje astronaut?

Profesija astronauta je lep izbor za nekoga ko bi u svom poslu želeo da kombinuje tehnologije, nauku i avanture. Naše balkanske zemlje ne nude mogućnost za takvu profesiju ali ovako to nekako izgleda za Amerikance.

U američkom svemirskom programu, postoje tri tipa astronauta: komandir ili pilot, specijalista misije i specijalista za teret. Komandir je odgovoran za misiju, posadu i letelicu. Pilot pomaže komandiru u upravljanju letelicom i oslobađanju satelita u orbitu. Specijalista za misiju učestvuje sa komandirom i pilotom u operacijama svemirskog broda, izvodi šetnje po Svemiru i upravlja eksperimentima. Specijalisti za teret ne moraju biti iz NASA-e i mogu biti ne-američki državljani, a izvode posebne zadatke po potrebi misije.

Osnovne kvalifikacije koje mora imati budući astronaut u Americi su: američko državljanstvo, Diploma o završenom koledžu, tri godine radnog iskustva, sposobnost da se polože NASA-ini svemirski fizički testovi, više od 1000 sati iskustva kao pilot aviona, kao i visina između 162,5 i 193 cm za pilota i između 148,5 i 192 cm za specijalistu za misiju.

astronaut

Svake druge godine, NASA vrši izbor 200 kandidata za astronaute, koji zatim odlaze u NASA-in Johnson Space centar u Hjustonu na dvogodišnji trening tokom koga pohađaju časove iz matematike, astronomije, fizike, geologije, meteorologije, okeanografije, orbitalne mehanike, navigacije, procesiranja materijala i sistema space shuttle-ova. Uporedo sa teorijskim radom, vrše se ispiti preživljavanja na kopnu i moru, treninzi SCUBA ronjenja, privikavanje na stanje mikrogravitacije, visokog i niskog pritiska, kao i treniranje sa svemirskim odelom.

Nakon dvogodišnjeg vežbanja, vrši se izbor astronauta, koji nastavljaju treniranje i naučni rad pod vođstvom instruktora. Počinju vežbe u simulatorima za predpoletanje, poletanje, izlazak iz atmosfere i sletanje, a sve ove vežbe traju do izbora za let. Astronaut koga izaberu za let, dobija poseban desetomesečni trening za misiju, koji uključuje simulaciju leta, kao i podvodne treninge simulacije svemirske šetnje.