Koji su prvi olimpijski sportovi

Prve moderne olimpijske igre održane su 1896 godine od 6. do 15. Aprila u Atini u Grčkoj. Održavanje prvih olimpijskih igara dodijeljeno je Grkoj zbog simbolike antičkih olimpijskih igara. Mjesto održavanja je određeno na kongresu u Parizu 1894. Na istom kongresu osnovan je i Međunarodni Olimpijski Komitet (MOK).

Prve olimpijske igre imale su 43 discipline u 9 sportova.

Prvi olimpijski sportovi bili su:

  1. Atletika (100m, 400m, 800m, 1500m, 110m sa preponama, maraton, skok u vis, skok u vis sa motkom, skok u dalj, troskok, bacanje kugle, bacanje diska).
  2. Biciklizam (cestovna trka, sprint, 333.3 metra, 10 km, 100 km, 12 sati).
  3. Mačevanje (floret, floret za trenere, sablja).
  4. Gimnastika (vratilo, razboj, konj sa hvataljkama, preskok, krugovi, konopac, razboj ekipno, vratilo ekipno).
  5. Streljaštvo (vojnička puška, puška slobodnog izbora, vojnički pištolj, brza paljba pištoljem, pištolj slobodnog izbora).
  6. Plivanje (100 m slobodno, 500 m slobodno, 1200 m slobodno, 100 m slobodno za mornare).
  7. Tenis (pojedinačno, parovi).
  8. Dizanje tegova (jednoručno, dvoručno).
  9. Rvanje (grčko-rimski stil)

karl-sumanNa prvim olimpijskim igrama, takmičenja su bila samo u muškoj kategoriji. Žene su počele da učestvuju na Olimpijadama od 1900 i Drugih olimpijskih igara održanih u Parizu.

Na prvim olimpijskim igrama takmičari nisu dobijali uopšte medalje, a treće mjesto nije donosilo nikakvu nagradu.

Koja država je bila najuspješnija je teško definisati jer takmičari su se takmičili sami za sebe, nisu predstavljali države, takođe neke države uopšte nisu postojale.

Moderna statistika uprkos problemima je ustanovila da su najuspješniji bili sportisti iz Amerike koji su osvojili 11 prvih mjesta ili po sadašnjim standardima zlatnih medalja, drugi su bili Grci sa 10 zlatnih i treći Njemci sa  6 zlatnih medalja. Kompletnu listu možete pogledati ovdje. Najuspješniji sportista bio je Karl Šuman iz Njemačke sa četiri zlatne medalje.