Prvi simptomi i znaci trudnoće

Prvi simptomi i znaci trudnoće se razlikuju od jedne do druge žene. Svaka od njih je proživljava na svoj način. Prvi znaci se javljaju već nakon par dana od začeća, ali postoje i slučajevi kada žene ne osete nikakve znake čak i do nekoliko nedelja posle začeća.

Možda imate osećaj kao da „niste u svom telu“, a možda čak i imate „šesto čulo“ koje vam govori da ste trudni. Svakako, potrebno je dobro oslušnuti svoj organizam, da bi u potpunosti bile sigurne, da je reč o početku trudnoće, pre nego što vam to ne potvrdi i ginekolog. Rani simptomi trudnoće su najsličniji onim simptomima koji se javljaju pre i posle menstrualnog ciklusa, pa ih žene najčešće zanemaruju. Najsigurnija potvrda trudnoće je test, koji se radi na osnovu urina, ali on se ne može raditi odmah nakon začeća, već najmanje mesec dana nakon začeća, kada se primeti izostanak menstrualnog ciklusa. Kućni test za potvrdu trudnoće se može kupiti u apoteci, i ima ih oko 20 različitih vrsta. Smatra se, da je on u 99 % slučajeva najverniji pokazatelj trudnoćei retko kada prezentuje lažnu trudnoću. Kako da prepoznate prve znake koji će vam potvrditi da ste trudni, a pre nego što uradite test i posetite ginekologa?

Najsigurniji rani simptom trudnoće je svakako izostanak menstruacije. Takođe, hormoni u telu počinju da se luče i izazivaju značajne i neuobičajene promene u telu žene. Onda se javljaju i ostali znaci i promene u organizmu žene koji u velikoj meri jasno pokazuju da je u pitanju trudnoća.

Među tim prvim signalima, najčešće ubrajamo sledeće promene:

  • Krvarenje – Nekoliko dana nakon začeća, oplođena jajna ćelija se priljubljuje uz zid materice i tada se kod žene javlja blago vaginalno krvarenje, javljaju se grčevi u materici, koji su jako slični menstrualnim bolovima. Svi ovi simptomi se javljaju od 6. – 12. dana nakon što se jajna ćelija oplodi. Statistika govori da 25 % žena u početnoj fazi trudnoće ima krvarenje. Ovakvo krvarenje se naziva još i „implantacijsko krvarenje“ i nekada može biti i znak rizične trudnoće. Krvarenje je značajno slabije i oskudnije, a ukoliko se desi da je krvarenje jače, obavezno se treba obratiti ginekologu, jer se može desiti da se radi o vanmateričnoj trudnoći ili spontanom pobačaju.
  • Grudi – Prvi znaci trudnoće su i promene na grudima. Hormoni u organizmu se brzo promene nakon začeća, pa grudi postaju otečene, osetljive na dodir i bolne, a nekada se oseća i svrab. Estrogeni, progesteron i HCG posle oplodnje jajne ćelije cirkulišu organizmom, povećavaju protok krvi i dolazi do promene na grudima. Na samom početku trudnoće, bradavice na grudima postaju tamnije, a izraženije su i vene, a nekada se javlja i pojava vodenog sekreta iz bradavica. Hormoni utiču na melanocite (ćelije koje su smeštene u koži bradavica), na osnovu čega pigmentni deo oko bradavica (areola) postaje tamniji.
  • Nesanica i umor – Osećaj hroničnog umora takođe spada u početnu fazu trudnoće. Žene se osećaju bez razloga umorno, čak i nedelju dana nakon začeća. Savetuje se što više odmora tokom dana, da bi se uspostavio normalan san. Na samom početku trudnoće, čak i u prve dve nedelje od začeća, beba počinje da crpi karolije iz organizma, a samim tim se crpi i energija kod trudnice.
  • Mučnine – Jutarnje mučnine su često prisutne, ali se ne javljaju kod svake trudnice. Pojedine žene postaju gadljive na određenu harnu, čak i ako su je ranije voleli. Sve je to usko vezano sa hormonskim promenama. Javljaju se nekoliko nedelja nakon začeća, i traju uglavnom, prvih 14 nedelja trudnoće. Mučnine su uglavnom učestale, čak se javljaju i pri pranja zuba, a u ustima se oseća „ukus metala“.
  • Vrtoglavica i glavobolja – Kod nekih žena se javljaju povremene vrtoglavice i glavobolje, i predstavljaju jedan od prvih simptoma trudnoće. Vrtoglavice se javljaju zbog variranja krvnog pritiska i nivoa glukoze u krvi, a spontano nestaju nakon 12. nedelje trudnoće. Glavobolja se javlja najčešće u 6. nedelji trudnoće, kada nije preporučljivo piti lekove protiv bolova, pre konsultacije sa ginekologom. U nekim slučajevima mogu biti toliko jake, kada dolazi i do migrene.
  • Učestalo mokrenje – Do učestalog mokrenja dolazi jer se materica povećava, pritisak na bešiku postaje jači a samim tim se smanjuje i kapacitet bešike. Bubrezi rade brže sa ciljem da izbace svu tečnost. Hormonski poremećaj utiče na popuštanje mišića bešike, te zbog toga dolazi do češćeg mokrenja. Ovaj simptom se javlja najčešće u 12. nedelji trudnoće. Mokrenje je učestalije tokom noći, a urin postaje tamniji sa pojačanim mirisom.
  • Pojačan vaginalni sekret – U prvim nedeljama trudnoće, pojačan vaginalni sekret je česta pojava i potpuno je bezazlen, osim u slučaju da ga prati bol u donjem delu stomaka ili bol jajnika, kada se treba obratiti ginekologu, jer postoji mogućnost da je uzrok bola neka upala.
  • Zatvor (opstipacija) – Kada dođe do poremećaja hormona, hrana se sporije vari, i dolazi do zatvora. Savetuje se unošenje što više tečnosti u organizam i redovna šetnja.
  • Oticanje tela – Povećan nivo progesterona usporava probavu i zadržava tečnost u organizmu, pa dolazi do oticanja tela, najviše stopala i ruku.
  • Povišena temperatura – I tokom ovulacije, kada nije u pitanju trudnoća, temperatura organizma se povećava za pola stepena i ostane povišena dok ne dobijete menstruaciju. Kada temperatura ne spadne, a menstruacija izostane i kasni do dve nedelje, može se sumnjati u početni znak trudnoće.

Pored navedenih najčešćih simptoma koji ukazuju na ranu trudnoću, javljaju se, između ostalog i pojačano čulo na miris i ukus, bolovi u leđima, promene u tenu i na licu (pojava fleka ili bubuljica), nagle promene raspoloženja i pojačana želja za određenom hranom.

Za sve ove promene najveći krivci su hormoni, koji postaju divlji u trudnoći, ali trudnoću ipak potvrđuje ginekolog na osnovu pregleda. On na osnovu fizičkog pregleda može potvrditi trudnoću, kada ustanovi povećanje materice. Pored toga, radi se test beta HCG (humani korionski gonadotropin), koji se meri iz krvi i radi se između 8. i 11. nedelje od začeća. Ultrazvučni pregled se obavlja između 4. i 5. nedelje trudnoće, a srčane radnje ploda se mogu videti na veličini ploda već od 2 – 3 mm, odnosno oko 5. nedelje trudnoće.

Dolazimo do zaključka da je svaka trudnoća specifična na svoj način i da se ne naziva bez razloga „Drugo stanje“. Potrebno je samo opustiti se, pratiti svoje telo, slušati lekare i provesti devet meseci u miru i iščekivanju tok najsrećnijeg trenutka u životu svake žene.