Šta je polidaktilija?

Polidaktilija je urođena mana, pri kojoj osoba ima više od pet prstiju na rukama ili nogama. Sama riječ polidaktilija potiče od grčkog polys što znači više i daktylos što znači prst.

polidaktilija

Iako se polidaktilija može desiti izolovano na samo jednoj ruci ili stopalu, najčešće se polidaktilija razvija na oba ruke ili obe noge ili na jednoj strani tijela.

Statistički podaci pokazuju da se polidaktilija javlja na svakih 1000 beba, a veću šansu imaju da se rode sa polidaktilijom imaju osobe muškog pola. Polidaktilija se češće javlja kod osoba crne i žute rase.

Polidaktiliju uslovljava dominantan, mutirani alel smešten na autozomnom hromozomu.

Dodatni prsti kod osoba sa hiperdaktilijom mogu biti jednostavno zadebljanje sa nerazvijenim kostima i zglobovima, ali mogu biti i savršeno funkcionalni. Polidaktilija se često naziva i hiperdaktilija, a zavisno od pozicije prsta tako razlikujemo i tri podjele polidaktilije.

Preaksijalna, gdje je duplirani prst palac.
Centralna, gdje je dupliran drugi treći ili četvrti prst.
Postaksijalna, gdje je dupliran mali prst.

Dijagnoza je relativno jednostavna. Stanje je moguće utvrditi i ultrazvukom tokom trudnoće, kada je potrebno obaviti dodatne preglede, jer često uz polidaktiliju postoje pridružene i druge urođene mane.

Doktori preporučuju otklanjanje dodatnog prsta hiruškim putem, ali ne pre nego novorođenče napuni 1 godinu.

Kako je polidaktilija nasljedna i uzrokuje je mutirani gen, danas se genetskim testovima može utvrditi stepen rizika prenošenja na potomstvo.

Mače sa 23 prsta.

Mače sa 23 prsta.

Polidaktilija nije samo rezervisana za ljude, jer primjeri su često vidljivi i kod pasa i mačaka.

Mnoge poznate osobe su imale ovu urođenu manu. Neke od njih su:

Gemma Arterton, engleska glumica
Hampton Hawes, američki džez pijanist
Nayantara, indijska glumica
Danny Garcia, američki profesionalni bokser