Šta su to akne?

Akne su upalna oboljenja kože koja nastaju zbog preteranog odziva lojnih žlezdi na uobičajene nivoe muškog hormona testosterona. Nazivaju se još i bubuljice. U SAD-u preko 85% adolescenata ima problem sa aknama što se objašnjava većom genetskom predisponiranošću.

Najčešće se javljaju kod adolescenata u periodu od 12.-16. godine života. Oko 85% osoba između 12- 25 godina starosti ima ove probleme. Najčešći oblik akni su „acne vulgaris“, što u prevodu znači „uobičajene akne“. One obuhvataju bele i crne mitesere (komedone). Sam izraz akne potiče iz netačno preuzetog grčkog izraza άκμή (akme, u smislu osipa kože) koji se sreće u spisima Etiusa Emideusa.

Prekomerno lučenje loja iz lojne žlezde deluje u sprezi sa začepljenjem kanala lojne žlezde kroz koji se loj, kod zdrave kože, normalno oslobađa. U nekim slučajevima može doći i do poremećaja procesa izumiranja ćelija u površinskim podslojevima kože koji dovode do prekomernog ljuspanja. Tada se lojne izlučevine nakupljaju u koži stvarajući povoljne uslove za rast bakterije Propionibacterium acnes koja se nekontrolisano razmnožava.

akne-bubuljiceTipične povrede, ili rane, uzrokovane aknama su: komedoni, papule, pustule, noduli i zapaljenske ciste. Neupaljene lojne žlezde, koje se pravilnije nazivaju epidermoidne ciste, se pojavljuju ili zajedno sa aknama ili samostalno. Nakon nestanka rana izazvanih aknama, mogu ostati mali ožiljci koji mogu biti i neuočljivi golim okom. Osim posledica koje predstavljaju ožiljci, glavno dejstvo akni je psihološko i ogleda se u smanjenju samopouzdanja, depresiji i nesigurnosti.

Istorijat akni potiče iz najranijih perioda dokumentovane istorije. U drevnom Egiptu, zabeleženo je da je nekoliko faraona patilo od akni. Lečenje akni ima značajnu istoriju:
U drevnom Rimu kupanje u vreloj, sumpornoj i mineralnoj vodi je bilo jedan od nekolicine dostupnih načina lečenja akni. Jedan od najranijih tekstova u kome se pominju problemi sa kožom je De Medicina koji je napisao Celzus.

1800. dermatolozi devetnaestog veka upotrebljavali su sumpor u lečelju akni jer se verovalo da isušuje kožu.
1920. upotrebljava se benzoil peroksid.
1930. se koriste laksativi u lečenju takozvanih bubuljica čednosti.
1950. kada su u upotrebu ušli antibiotici, otkriveno je da imaju povoljan uticaj na akne. Davani su oralno u početku. Topijski antibiotici su postali dostupni malo kasnije.
1960. vitamin A i retin A su pokazali delotvornost u lečenju akni što je dovelo do razvoja izotretionina koji se tokom 1980-ih u SAD prodavao kao Accutane i Roaccutane.
1990. se počinje sa lečenjem laserom;
2000. je uvedena terapija plavim/crvenim svetlom.

Preporučeni načini lečenja u zavisnosti od vrste acne vulgaris su:
Komedonske (nezapaljenske) akne: lokalno lečenje azelaičnom kiselinom, salicilnom kiselinom, topijski retinoidi, benzoil peroksid.
Blage papule-pustule (zapaljenske) akne: benzoil peroksid ili topijski retinoidi, topijski antibiotici (poput eritromicina).
Umerene upaljene akne: benzoil peroksid ili topijski retinoidi u kombinaciji sa oralnim antibioticima (tetraciklini). Izotretionin je moguć kao opcija.
Teško upaljene akne, nodularne akne, akne koje ne reaguju na prethodno pomenute načine lečenja: izotretionin ili kontraceptivne pilule sa ciproteronom kod žena sa virilizacijom ili drospirenon.

Pogoršavanje akni može nastati i zbog: progesteronskih kontraceptivnih pilula, guste ili masne šminke, kod hormonalne promene usled menstrualnog ciklusa, čačkanja i istiskivanja akni, preteranog znojenja ili vlažne sredine. Akne se mogu pojaviti ispod tesne odeće izazvane konstantnim trenjem kože.

Mitovi i zablude su da akne nastaju usled nedostatka lične higijene i konzumiranja ugljenih hidrata.

Preporučuju se antiseptična sredstva za čišćenje i normalno pranje i tretiranje lica. Neka sredstva za lečenje akni koja se primenjuju direktno na kožu (topijski preparati), mogu je isušiti. Masti ili masne kreme mogu začepiti pore. Domaći tretmani za uklanjanje akni bi trebali da sadrže ovih 7 namirnica: maslinovo ulje, ricinusovo ulje, sodu bikarbonu, ovsenu kašu, med, jabukovo sirće i paru.
Akne na određenim delovima lica ukazuju na sledeće probleme: na čelu se javljaju zbog problema sa probavnim sistemom, oko očiju i obrva nastaju usled problema sa bubrezima, kod korena nosa zbog jetre, na obrazima usled problema sa disajnim sistemom i na bradi akne ukazuju na stres, hormonalne promene i ovulaciju.