Kako se ebola prenosi, a kako ne?

Ebola je opaka i često smrtonosna bolest za ljude, te sisare visokog reda. Prvi put je prepoznata 1976. godine, a od tad se u Africi javljaju sporadične epidemije. Nakon što je ebola uzela zamaha u Zapadnoj Africi tokom 2014. godine, te kako su se počeli pojavljivati izolovani slučajevi zaraženih osoba u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, tako se šire i glasine i mitovi o tome kako se ova strašna bolest širi, a kako ne…

Ovdje vam donosimo činjenice o načinima na koje se ebola širi, opisano od strane Svjetske Zdravstvene Organizacije (WHO).

Ebola-virus-virion

Ne možete dobiti ebolu preko vazduha

Ebola se ne prenosi vazduhom kao na primjer gripa ili vodene ospice. Svjetska zdravstvena organizacije je oštro odbacila sve navode da je ebola mutirala i da se prenosi vazduhom.

Prenos vazduhom podrazumjeva da osoba udahne dovoljnu količinu virusa iz sitnih čestica tečnosti koje se nalaze u vazduhu. Tokom 10 godina istraživanja na Eboli nije primjećeno da se Ebola proširila na ovaj način.

Ne možete dobiti ebolu preko pitke vode

Ebola ne može kontaminirati pitku vodu kao npr. kolera i dizenterija. Virus ebole je osjetljiv i brzo ugiba u nepogodnom okruženju.

Ne možete dobiti ovu bolest od nekog ko već nije zaražen

Virus je prisutan samo u tjelesnim tekućinama zaraženih osoba koje već imaju simptome. Dok se simptomi ne razviju te osobe nisu zarazne. Inkubacija virusa traje od 2 do 21 dana, dok je prosječno vrijeme inkubacije 10 dana. Osobe zaražene, a koje mogu prenijeti virus imaju obično sledeće simptome: temperatura veća od 38.6 stepeni, glavobolja, bol u mišićima, povraćanje, dijareja, bol u stomaku, te neobjašnjena krvarenja i modrice.

Ne možete dobiti ebolu preko uboda komaraca

Ebola se ne prenosi putem insekata kao npr denga groznica ili malarija. Ne postoje dokazi da insekti prenose ovu opaku bolest. Za razliku od insekata prenose je sisari.

Ne možete dobiti ebolu preko termički obrađene hrane

Iako se Ebola u Africi širi preko sirovog mesa ulovljene divljači i nehigijenskih mesara, ne možete dobiti ebolu preko termički obrađene hrane. Kuvanje i pečenje na visokoj temperaturi uništava virus ebole u sirovom mesu i ostalim namirnicama životinjskog porijekla.

Možete dobiti ebolu direktnim kontaktkom sa tjelesnim tekućinama zaražene osobe

Ebola se najčešće prenosi sa direktnim kontaktom sa nekom od tjelesnih tekućina zaražene osobe poput krvi, pljuvačke, znoja, urina, sjemene tečnosti i to u slučaju da navedene tečnosti dođu kontakt sa lezijom na koži ili mukusnoj membrani u nosu ustima ili polnim organima.

Aktivnosti kao što su poljupci, seksualni odnos ili korištenje pribora za jelo i brijanje sa zaraženom osobom su glavni vektori prenosa ova bolesti. Isto tako razmjena medicinskih igala može biti metod prenosa. Kako su najzaraznije tjelesne tekućine: krv, izmet i povraćotine, to znači da su najugroženije skupine ljudi one koje liječe pacijente zaražene ebolom, te rodbina zaraženih ebolom. Nakon što je osoba preživjela ebolu ostaje zarazna još do sedam sedmica poslije.

Možete dobiti ebolu od dodirivanja zaražene površine

Ebola virus izvan tijela može preživiti na raznim površinama relativno dugo, pa na taj način našim dodirom tih površina može doći i u kontakt sa našim tijelom i zaraziti nas. Tako na primjer na ručkama ormara i vrata te na suvim površinama stolova virus može preživjeti par časova, dok u kapljicama tjelesnih tečnosti može preživjeti i nekoliko dana.

Dezinfekcija površina se može uspješno uraditi sa mješavinom kućne varikine.

Teoretski možete biti zaraženi ako zaražena osoba kihne direktno na vas

Širenje ebole na ovaj način je rijetko, no ako bi osoba zaražena ebolom direktno kihnula iz blizine na vas mogli bi ste biti zaraženi. Ovaj način do sada nije dokumentovan u praksi i do sada svi slučajevi pokazuju da su zaraženi bili u direktnom kontaktu sa osobom koja je zaražena ebolom.

Možete dobiti ebolu od zaraženih divljih i domaćih životinja

U Africi ebola se na početku počela širiti putem termički neobrađenog mesa divljih životinja. Smatra se da su voćni šišmiši glavni prirodni nosioci Ebole. Svi sisari mogu biti zaraženi ebolom.

Reference:

http://www.cdc.gov/vhf/ebola/pdf/what-need-to-know-ebola.pdf

http://www.cdc.gov/vhf/ebola/transmission/

http://www.who.int/csr/disease/ebola/note-ebola-food-safety/en/

http://www.who.int/mediacentre/news/ebola/06-october-2014/en/

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs103/en/