Fito Sprej – Prevara i prodaja magle

Fito sprej (Fito spray) je navodno proizvod za mršavljenje, pri čijem korištenju bi trebalo magično da gubite kilograme. Iako svi znamo da se kilogrami mogu istopiti samo promjenom načina ishrane i stila života te fizičkom aktivnošću, mnogi bivaju privučeni slatkim obećanjima fitospreja koji kažu da ćete sigurno izgubiti kilograme. Ipak jednom kada iskeširate 300 kuna, 75 KM, 49 KM, ili nepoznati iznos dinara, i kada vam paket dođe shvatićete da ste prevareni. Proizvod je u principu šarena laža, na paketu nema nutritivnih informacija, nema kontakta firme koja stoji iza svega, a kada jednom stupite u kontakt putem emaila i oni vas nazovu shvatićete da je prodavac iz Latvije ili Rusije, zavisno od zemlje u kojoj živite (Latvija za EU, Rusija za ne-EU zemlje).

Kada proguglate, naći ćete samo lažne hvalospjeve na stranicama koje su napisali prodavci, a ne korisnici, ipak čitanjem foruma kao što je ANA.RS ili FORUM.HR vidjećete mnogobrojne žalbe nasjelih kupaca.

FITOSPRAY JE PREVARA

Guglanjem možete vidjeti i navodni sastav FitoSpreja – zelena kava, ekstrakt manga, limunska kiselina, goji bobice, metvica, ekstrakt garcinije i Acai ekstrakt. Jednostavnim izračunom cijena tih par stvari shvatićete da u trgovini zdrave hrane ili iHerbs stranici sve te namirnice možete nabaviti za 3-4 puta manju cijenu. Treba istaći da ne postoji potvrda domaćeg nadležnog tijela da je ovaj preparat uopšte siguran za upotrebu. Iz ovog razloga nikad nećete naći ove preparate  u domaćim apotekama i ljekarnama.

Kako se Fitosprej promoviše i prodaje?

Ja se zovem Ivana, danas ja ću vam reći o mom iskustvu korišćenja spreja Fito Spray za mršavljenje.

Sa problemom višaka kilograma poznati su mnogi ljudi. Posebno žene pate od ovoga problema. Neko odluči da ništa ne radi i nažalost, može samo povremeno da promeni garderobu, a neko počinje da se bori sa problemom. Na ovom spisku i ja sam.

Moja težina je jako bitna za mene. Mnogo puta sam ga pokušala izgubiti ga korišćenjem različitih dijeta i uzimanjem raznih specijalnih proizvoda koji mogu da sagore masti i koji smanjuju apetit. Shvatila sam da mnogi proizvodi koji su veoma poznati i jako popularni, mogu pomoći ali uglavnom nakon upotrebe ovih proizvoda kroz neko vreme težina se ponovo vrača. Zbog toga nisam znala šta mogu da uradim u mojom slučaju. Bila sam veomo uznemirena.

Fitosprej se prodaje na različite načine, a najčešći je ovaj iznad. Naime nepoznata osoba pod lažnim imenom ide od sajta do sajta i ostavlja komentare na razne članke vezane za mršavljenje kako je kupila fitosprej i kako joj je pomogao oko mršavljenja. U stvarnosti to je prodavac fitospreja koji ostavlja komentare sa linkom ka svom web shopu za prodaju proizvoda.

Drugi način prodaje je putem oglasne mreže Adnow. Naime na toj mreži veoma jeftino možete kupiti reklame na domaćim stranicama koje se bave alternativom. Na tim domaćim stranicama vrlo često ćete vidjeti popilično provokativne reklame, igrajućeg stomaka, fotografije prije i poslije mršavljenja i slično, sa jako bombastičnim natpisima. Klik na takvu reklamu vas vodi na lažnu stranicu (na stranici piše jedno, ali domena te stranice je skroz neka druga), gdje zatim nakon čitanja hvalospjeva završavate na stranici koja prodaje ove preparate.

Evo i primjera… Klikom na reklamu za mršavljenje otvoriće vam se stranica koja promoviše FitoSpray.

fitospray

Na slici je vidljivo da sajt izgleda kao dijeta.net poznati domaći sajt o dijetama, ali po domeni se vidi da je u pitanju sajt fitospray-croatia.accountant. Iz ovog je odmah vidljivo da neko želi da nas obmani da izgleda kao da dijeta.net sajt preporučuje FitoSpray. Ako odete korak dalje i kliknete na slike trudnice unutar ovog članka vidjećete da su vlasnici FitoSprey-a pokrali fotografije Ekaterine Mirimanove ruskinje koja se bavi dijetama.

Na dnu te stranice vidjećete komentare. Svi komentari su lažni. Probajte ostaviti i vi jedan i vidjećete da je tako nešto nemoguće.

Takvih sličnih primjera možete pronaći još… Recimo na stranici infozavr.org (čudnog li imena) možete vidjeti sličnu stvar…. Hvalospjevi, hvalospjevi… U tekstu na toj stranici ćete naletiti na recimo stavku gdje navodni endokrinolog Milena Jovović preporučuje Fitosprej. Ako malo proguglate vidjećete da ne postoji nikakav endokrinolog Milena Jovović, nego da je to spomenuto u tekstu radi uljepšavanja teksta i davanja mu nekakve lažne naučne vrijednosti.

Na kraju zajedničko svim tim affiliate stranicama i promocijama je da završavaju na prodajnoj stranici FitoSpreja. Stranica je prepuna lažnih informacija, lažnih fotografija uspješnih korisnika i lažnih imena kao što su Samo Senka, Teri Radenska i Renata Šamija. Te osobe ne postoje, a njihove fotografije su pokradene sa raznih američkih sajtova o dijetama.

fito-spray-prevara

NE NASJEDAJTE NE NARUČUJTE FITO SPREJ

Na samoj stranici možete vidjeti da firma koja prodaje ovu stvar je navodno registrovana u Panami što je samo po sebi činjenica za skepticizam prema proizvodu.

BERNADATTE LTD, Av Ricardo J. Alfaro, Panama
International affiliate program Leadbit.com

Dodatak:
Dodali su novu laž na stranicu, piše da ih preporučuju magazini kao što su Cosmopolitan i Womens Health. Na prvom primjeru iz Cosmopolitan-a piše da su preporučeni u izdanju avgust 2015. godine. Ako pročitate izdanje iz 2015. godine na sledećem linku
https://www.scribd.com/document/339675038/Cosmopolitan-Aug-2015-pdf vidjećete da se Fito Sprej nigdje ne spominje. Ako pak bolje pogledate tako što zumirate te preporuke vidjećete da su stavili sliku Cosmopolitana iz 2013. godine. Isti je slučaj i za ostale magazine. Svi ti navodi su tu da vam naprave lažni osjećaj sigurnosti, da bi ste kupili sprej koji nema nikakve koristi.

Ako ne vjerujujete nama, pitajte svog porodičnog ljekara ili bilo kojeg nutricionistu ili fitness instruktora.

12 0 komentara