Dijatomejska zemlja (kremena zemlja)

Dijatomejska zemlja (poznata i kao kremena zemlja) je sitni pijesak napravljen od silikatne sedimente stijene koja je nastala taloženjem ostataka dijatomeja. Dijatomeje su mikroskopske jednostanične vodene biljke poznate još i kao alge kremenjašice.

Najvažnija karakteristika dijatomejske zemlje je ogromna moć upijanja i apsorpcije, pa se zato koristi za filtriranje voda, pića, ulja, i raznih hemikalija te kao insekticid.

Dijatomejska zemlja je kao insekticid najkorištenija u čuvanju uskladištenih poljoprivrednih proizvoda (poput žitarica u silosima).

dijatomejska-zemljaZbog velike moći upijanja dodir dijatomejske zemlje sa insektom je smrtonosan za insekta. Naime, fosilizirana tijela (skeleti) građena su od amorfnog silicijskog dioksida. Lomljenjem, mrvljenjam, sušenjem i meljavom depozit prelazi u fini prah poput talka. Čestice dijatomejske zemlje hvataju se za tijelo insekta i oštećuju, pretežito adsorpcijom, a djelomice i abrazijom, zaštitni voštani sloj na tijelu insekta. Insekti gube vodu iz tijela kroz oštećeni sloj i ugibaju zbog dehidracije. Dijatomejska zemlja, slično ostalim prašivima, ima i repelentno djelovanje na insekte.

Djeluje na sve insekte i za razliku od insekticida ne šteti ljudskom organizmu. Takođe ne reaguje ni sa drugim materijama.

U kućnoj upotrebi može se koristiti za zaštitu domaćih životinja od nametnika poput buva kod pasa ili malofaga kod kokoški. Dijatomejska zemlja je smrtonosna i za žohare. Može se koristiti i u vrtu za zaštitu biljki od nametnika međutim tada će osim nametnika uništiti i korisne insekte.

U slučaju zaprašivanja povrća  potrebno je kupiti tzv “food grade” dijatomejsku zemlju (zemlju koja je prečišćena i koja se može koristiti u prehrani). Ako se zaprašuje samo prostor između biljaka može proći bilo koja vrsta dijatomejske zemlje.

Prilikom baratanja dijatomejskom zemljom, striktno treba voditi računa da istu ne udahnete, jer je tokom dužeg hroničnog udisanja štetna za pluća.

Gdje kupiti dijatomejsku zemlju?

Dijatomejsku zemlju obično možete kupiti u vrtlarskim trgovinama ili poljoprivrednim apotekama. Možete je pronaći i u trgovinama za kućne ljubimce.

U Hrvatskoj dijatomejsku zemlju možete pronaći pod imenom kiselghur i dostupna je za online kupovinu u http://shop.vinar.com.hr/. Pod imenom buhostop moguće je ju naći na http://www.pet-centar.hr/.

U Srbiji dijatomejsku zemlju možete pronaći u Centrohemu iz Stare Pazove http://www.centrohem.co.rs/indexc.htm.

U Bosni i Hercegovini dijatomejsku zemlju proizvođača Schopf možete pronaći kod firme http://orlando.ba/index.php iz Gruda.

Cijena dijatomejske zemlje

Prosječna cijena 20 kilograma dijatomejske zemlje zavisno od proizvođača se kreće oko 25 eura. Dostupna su i manja pakovanja. Nema neke bitnije razlike u kvaliteti između proizvođača.

 

12 0 komentara