Šta znači LoL

Internet sleng (Sajber sleng ili Chatspeak) je postao veoma popularan u kompijuterskoj komunikaciji, a odnosi se na različite jezičke skraćenice, među kojima je najčešća „LOL“. Ove skraćenice u najvećoj meri koriste mladi, i što više napreduje informaciona tehnologija, to je i upotreba ovakog načina komunikacije postala sve učestalija. Svrha ovih skraćenica ima za cilj da sa što manje karaktera opiše i iskaže što više informacija.

LOL ili lol je akronim za smeh na glas, predstavlja skraćenicu od „ Laugh Out Loud“ i u slobodnom prevodu znači „Smejem se glasno“ / „Umirem od smeha“ / „Vrištim od smeha“.

Ovaj termin se najviše koristi u internet komunikaciji, na forumima i četovima i označava skraćeni način iskazivanja nečega što je izuzetno smešno. Uz LOL, veoma slično značenje ima i skraćenica ROFL („Rolling on the floor laughing“), što se prevodi kao „ Valjam se po podu od smeha“. LOL predstavlja jednu od tri najpopularnija termina u internet slengu pored BFN („Bye for now“ / „Zdravo za sada“) i IMHO („ In my honest opinion“ / „ Po mom mišljenju“). U poslednje vreme se skraćenica LOL koristi i u obliku kada se ironično daje do znanja da je nešto smešno. Pojedini tvrde da je do ovog oblika komunikacije i ubacivanja ove skraćenice, došlo zbog male udaljenosti slova L i O, na tastaturi.

Najstariji pisani trag upotrebe ove skraćenice je zabeležen u poruci Wayne Pearsona na Usernet-u 1980. godine, ali se do danas proširio na sve oblike kompijuterske komunikacije, čak se javlja i u živoj komunikaciji, odnosno u komunikaciji „licem u lice“. Ova skraćenica, zajedno sa ostalim skraćenicama internet slenga je dokumentovana i zvanično priznata 24. marta 2011. godine u Oxfordskom rečniku.

U svom eseju, profesori Laćeti i Molski su istakli veliku kritiku prema korišćenju ove skraćenice. Naime, oni naglašavaju da upotreba internet slenga ne može doneti uspeh, naročito ne, na primer, prilikom zapošljavanja. Oni tvrde da poslovna korespodencija ne sme da se zasniva na korišćenju bilo kakvih skraćenica ovog tipa, da to deluje neozbiljno i samim tim ne može da se prihvati.

Kako su ove skraćenice izmislili korisnici interneta, da bi sebi ušetedeli vreme u pisanju, među velikim brojem ostalih korisnika su u početku stvorili zbunjenost i nerazumevanje napisanog. Za one koje još uvek nisu savladali ovaj „moderni internet jezik“, izdvajamo najviše korišćene skraćenice: BTW („By the way“), B/C („Because“), CU („See you“), HF („Have fun“), OMG („Oh my God“), TNX („Thanks“), TIA („Thank in advance“), 2F4U („Too fast for you“), C&P („Copy and paste“), EOM („End of message“), IMO („In my opinion“), N/A („Not available“), OT („Off topic“), OTOH („On the other hand“), TTYL („Talk to you later“), itd.

Mišljenja o upotrebi svih internet skraćenica, u ovom slučaju LOL-a su podeljena. Dok omladina smatra da je to jednostavniji i brži način komunikacije, neki smatraju da je ova skraćenica prihvatljiva samo u slobodnoj komunikaciji na internet forumima, četovima i da je moguće koristiti ga samo sa osobama koje znaju njegovo značenje.

One Comment