Internet bonton – pravila ponašanja na Internetu i forumima

Internet bonton se drugačije naziva i tehnološki bonton ili Netiquette ( network – engl., što znači mreža i etiquette – franc., što znači pravila pristojnosti) i predstavlja neformalne smernice i ponašanje na internetu. Njega su postavili korisnici interneta i u internet bonton spadaju opšteprihvaćeni standardi ponašanja kod razmene elektronske pošte, kao i u komunikaciji na fejsbuku, formumima, komentarima i četovima.

Internet bonton se može podeliti u dve grupe:

 • internet bonton u privatnoj komunikaciji (osoba sa osobom) i
 • internet bonton unutar grupe osoba (forumi i četovi).

Internet omogućava sinhronu i asinhronu interakciju među pojedincima i grupama. Internet odnosno online komunikacija je postala svakodnevna pojava za interakciju, ne samo sa osobama koje su nam nisu prostorno blizu, već i sa prijateljima ili poznanicima iz okoline. Norme i pravila su sastavni deo svakog društvenog kolektiva. Samim poštovanjem pravila određene grupe, poštuje se i grupa, što je osnova za izgradnju i definisanje identiteta društvene zajednice. Poznavanje internet pravila je od suštinske važnosti za svakog ko želi da se uspešno služi informacionim tehnologijama.

Česte pojave na internetu su postali napadi, vulgarnost, međusobno vređanje, a čitav niz ovakvog neprihvatljivog ponašanja (pogotovu ako je ponašanju cilj izazivanja reakcije) je dobio svoj izraz – „flaming“ (engl.), odnosno „flejmovanje“.

Ipak, pristojnost, uzajamno poštovanje i lepo ponašanje su od vitalnog značaja za održavanje internet komunikacije, a sledi niz opštih pravila ponašanja na internetu, forumima i četovima:

 • Nije dozvoljeno vređanje, omalovažavanje ili bilo koji drugi način maltretiranja, kao ni psovanje.
 • Nije dozvoljeno deliti tuđe lične podatke bez dozvole te osobe.
 • Nije dozvoljeno prisvajanje tuđih ideja, identiteta, fotografija i napisanih tekstova bez naznake ko je autor, odnosno vlasnik pomenutog. Kršenje autorskih prava je strogo kažnjivo, kao i neautorizovan pokušaj pristupa tuđem mejlu i uništavanje tuđih informacija,
 • Velika slova u tekstu i obraćanju se upotrebljavaju samo u slučaju da želite da istaknete „glasan govor – galamu“ u tekstu. Pošto se intonacija glasa ne može prepoznati u pisanom tekstu, reči pisane velikim slovima bi značile glasan govor, čak i vikanje.
 • Emotikoni su znakovni izrazi u elektronskoj komunikaciji, koji izražavaju raspoloženje i doprinose tome da poruka bude ispravno protumačena. Na primer – oznaka 🙂 označava srećno raspoloženje ili osmeh, a oznaka 🙁 označava tužno raspoloženje. Ove znakovne oznake treba koristiti samo u slučaju da osoba sa kojom se dopisujemo upotrebljava iste, odnosno koristi Internet sleng, a one se koriste uglavnom u neformalnim internet razgovorima.
 • Zabranjeno je lažno predstavljanje, odnosno predstavljanje pod tuđim imenom,
 • Prilikom dobijanja elektronske pošte, pristojno je odgovoriti na istu. Tim gestom se iskazuje poštovanje pošaljioca poruke.
 • Ne treba slati masovne e-mail poruke (tzv.spam), jer će primaoca zbuniti i nastojaće da ih ne otvori. Zato e-mail treba shvatiti kao mogućnost slanja poruke namenjene jednom primaocu.
 • Ako želite da naglasite određeni napisan deo teksta, podvucite ga ili boldujte.
 • Na tuđim forumima i web stranicama ponašajte se kao pristojan i digitalno pismen gost, ne vređajte i lepo se izražavajte.
 • Ne koristite Internet, kako bi vređali na verskoj i nacionalnoj osnovi.

Internet predstavlja veliku neformalnu zajednicu sa vlastitim kodeksom ponašanja, ali nažalost danas je mali broj onih koji se pridržavaju internet bontona i osnovnih normi lepog ponašanja. Dolazimo do zaključka i činjenice da – poštovanjem, pridržavanjem i upotrebom internet bontona, svakako ostavljamo utisak pismene i ozbiljne osobe.

Pored ovog bontona možete još pogledati i Bonton za stolom, te osnovna pravila Internet bontona tj. ponašanja na Internetu.