Gdje kupiti domenu?

Onog trenutka kad steknete potrebu da imate web stranicu, trebaće vam internet domena. Internet domena je rezervisano ime samo za vaše potrebe. Domenu zakupljujete dok imate potrebu za istom i plaćate njeno održavanje registru domena.

Domena se zakupljuje na minimalni period od godinu dana i maksimalni period od 10 godina. Neki registri dozvoljavaju zakup domena na period od 100 godina.

Cijene domena se kreću od 8$ do 15$. Cijene domena pojedinih zemalja idu i do 150$ po godini registracije. Mnogi registri nude akcije gdje domenu za prvu godinu možete dobiti za 1-5$.

kupovina-domene

Domene mogu biti:

 • generičke top level domene skraćeno tld
  (.com, .net, .org, .info, .biz, .aero, .asia, .coop, .int, .mobi, .name, .museum, .tel, .travel, .xxx, .pro, .post, .cat)
 • top level domene zemalja skraćeno ccTld
  (.rs, .ba, .hr, .si, .mk, .me, .ru, .de, .fr, .jp, i slične).
 • domene drugog ili trećeg nivoa (.co.uk, iz.rs i slične)

Domene možete kupiti kod registra domena ili kod kompanija koje vam prodaju hosting. Uvijek je preporučljivo kupiti domenu direktno kod registra, jer izbacujete jednu ruku pri kupovini te je samim tim domena jeftinija te je manja vjerovatnoća da ćete je izgubiti zbog nečije neodgovornosti.

Gdje kupiti tld domenu?

Ispod navodimo 10 najpoznatijih registara. Koga izabrati od ovih je stvar ukusa i afiniteta te mogućnosti plaćanja. Svi registri primaju uplate putem kreditnih/debitnih kartica, većina prima uplate putem PayPala, a neki primaju uplate i putem Moneybookers-a (korisno za stanovnike zemalja koje nemaju PayPal, a ne žele da plaćaju karticom).

 1. GoDaddy

  GoDaddy je najpoznatiji svjetski registar. Gotovo uvijek imaju neku akciju pa domenu možete kupiti za nešto više od 1$. Obnova domene je skupa, ali ako imate volje Googlati opet možete pronaći akciju gdje će obnova biti jeftinija nego kod bilo kojeg drugog registra. Loša stvar na GoDaddy registru je kupovina za početnika poprilično komplikovana zbog raznih ponuda koje žele da vam prodaju uz samu domenu.
  Domenu možete platiti kreditnom ili debitnom karticom, te PayPal-om.

 2. Namecheap

  Namecheap je u zadnje vrijeme izbio na drugo mjesto po popularnosti. Za prvu godinu daju besplatnu whois zaštitu podataka na domeni (podaci o tome ko je registrovao domenu neće biti dostupni javno). Cijene su im osrednje. Plaćanje karticama i PayPal-om.

 3. Moniker

  Moniker je jedan od onih podcjenjenih registara za koje su svi čuli ali nemaju domenu registrovanu kod njih. Moniker je pregledan i pogodan za početnike. Nemaju kupone ali cijene su im jako povoljne. Plaćanje karitcama i PayPal-om.

 4. Dynadot

  Dynadot je registar posebno poznat na Balkanu zbog mogućnosti plaćanja MoneyBookersom/Skrillom. Cijene su im zlatni prosjek. Interfejs za manipulaciju domenama je izuzetno lagan i jednostavan za početnike.

 5. Gandi

  Gandi je jednostavan registar. Čistog interfejsa, bez dodatnih ponuda, nažalost od ponuđenih registara su najskuplji. Međutim dobro ih je pratiti ako želite .eu domenu ili neku manje komercijalnu jer vrlo često imaju odlične akcije.

 6. Namesilo

  Namesilo je registar sličan Namecheapu. Jednostavan interfejs, osrednje cijene i besplatan whois na svaku registrovanu domenu su glavne odlike.

 7. Domainmonster

  Domainmonster je jedan od najhvaljenijih registara domena, najviše zbog superiorne tehničke podrške u odnosu na druge registre. Privacy protection je besplatan a cijene osrednje.

Gdje kupiti .rs domenu?

Za .rs domene je nadležan registar nacionalnog internet domena Srbije i oni .rs domene prodaju preko nekog od svojih ovlaštenih registara.
Listu možete pronaći na linku: http://www.rnids.rs/cir/списак-овлашћених-регистара

Gdje kupiti .ba domenu?

Za .ba domene je nadležan Univerzitetski informatički centar. Domene možete registrovati preko njihovog sajta na adresi http://nic.ba/, ili preko nekog od ovlaštenih registara koje možete naći na adresi: http://nic.ba/lat/menu/view/14

Gdje kupiti .hr domenu?

Za registraciju domena .hr nadležan je CARnet. Domene možete registrovati na adresi:
http://www.dns.hr/registracija

Gdje kupiti .me domenu?

Crnogorske domene sa .me ekstenzijom možete kupiti na većini svjetskih registara zbog njihove internacionalne važnosti (eng “me”).