Šta je to propagacija domene?

Propagacija domene je proces tokom kojeg DNS serveri širom planete ažuriraju promjene koje ste napravili na podatkovnim poljima vezanim za vašu domenu.

Svaka domena koju registrujete ima određen broj podatkovnih polja vezanih za nju, neka od tih polja su ime vlasnika domene, administrativni kontakt, nameserveri i mnoga druga. Pojam propagacija se u praksi obično odnosi na izmjene vezane za nameserver, ali važi i za ostala polja. Razlika je što ostala polja ne utiču toliko bitno na samo funkcionisanje web stranice.

Naime, kada promjenite nameserver polje na postojećoj domeni, lokalni internet provajder koji su zapamtili stari nameserver i dalje pokazuju svojim korisnicima staru lokaciju servera i samim tim korisnici ne vide vašu stranicu na novom serveru.

Koliko će propagacija trajati ne zavisi toliko do registra koliko da krajnjih internet provajdera i njihovih podešavanja koliko će keširati podatke vezane za domenu. Onog trenutka kada oni ažuriraju dati domen tj povuku nove podatke, tada i sajt na novom serveru datim korisnicima tog internet provajdera postaje vidljiv.

Ovo ažuriranje (propagacija) traje obično od 15 minuta do 72 časa, mada postoje provajderi koji keširaju date podatke i do 120 časova.

Najlakši način da izbjegnete moguće probleme je da pomno planirate izmjene DNS podataka poput IP adrese servera ili nameservera na registru. Ako pomjerate sajt sa servera na server držite stari server dovoljno dugo online dok propagacija ne završi. Ako imate forum dovoljno je da stari forum stavite u mod održavanja, a novi otvoren za posjetioce, jednom kada propagacija završi korisnici će vidjeti novi forum bez da će neki postovi nestati jer su upisani na stari server. Izbjegavajte da dodajete sadržaj na stranice ako niste sigurni na koju stranicu postavljate sadržaj, novu ili staru.

Možete da koristiti i Google-ov javni DNS koji se ažurira svakih 15 minuta da bi izbjegli čekanje oko propagiranja domene. Naravno ovo će omogućiti samo vama uređivanje stranice, dok će svi ostali morati sačekati da propagiranje završi na njihovim internet provajderima.