Deset esencijalnih pluginova za vašu WordPress stranicu

wordpressTokom podešavanja i rada za preko hiljadu instalacija WordPressa raznih svrha i ciljeva na Sveznanu smo odlučili da podijelimo deset najpotrebnijih pluginova za svaku WordPress stranicu.

All In One SEO Pack
Ovaj plugin služi za onpage SEO optimizaciju vaše stranice. Osnovne opcije su za većinu slučajeva dovoljno dobre, znači potrebno je samo da ga aktivirate i on će da se brine o vašim meta tagovima, keywordima i lijepim naslovima.

Google XML Sitemaps (by Arne Brachhold)
Svaka web stranica bi trebalo da posjeduje mapu stranice u XML formatu. Ovaj dodatak će automatski da generiše istu i redovno ažurira kako vi dodateje novi sadržaj. Ovako napravljena mapa stranice je savršeno kompatibilna sa raznim pretaživačima i vrlo dobra ideja je da je dodate na Google Webmaster Tools. Ne zaboravite da nakon instalacije dodatka morate prvi put da generišete XML datoteku, dugme za generisanje datoteke nalazi se u opcijama dodatka.

Kwayy HTML Sitemap
Svaka web stranica pored XML mape sajta bi trebalo da posjeduje i verziju pogodnu za posjetioce. Verziju u HTML formatu. Ovaj dodatak upravo to radi, generiše mapu stranice koju možete prikazati u bilo kojem postu ili strani jednostavnim ubacivanjem kreiranog shortcode-a.

Widget Logic
Ako ste se ikad zatekli u sitaciji da neki widget u sidebar-u želite prikazati samo na određenim podstranicama ili kategorijama i niste uspjevali to da postignete, onda je ovaj plugin savršen za vas. Widget logic dodaje novo polje ispod svakog widgeta i omogućava da korištenjem uslovnih funkcija WordPress-a (is_category, in_category, is_home i sličnih) odredite gdje će dati widget biti dostupan.

WP-PageNavi
Ovaj plugin dodaje jednostavne brojeve za navigaciju ispod liste postova. Osim što olakšava navigaciju vašim korisnicima on i bolje raspoređuje odnose među stranicama što pogoduje boljem indeksiranju vaše stranice od strane internet pretraživača.

Contact Form 7
Svaka web stranica treba kontakt formu, inače kako će vas posjetioce kontaktirati u slučaju pogreške na stranici ili želje da se reklamiraju na njoj.

Yet Another Related Posts Plugin
Vidjeli ste na mnogim blogovima i stranicama dnevnih vijesti kada čitate opciju slične vijesti. E to upravo radi ovaj plugin. Prikazom sličnih i vezanih vijesti zadržaćete posjetioca još koji minut na sajtu.

Quick Cache
Nakon što vaša stranica probije određenu barijeru posjeta, vaš WordPress će početi da opterećuje server na kojem se nalazi i na kojem je instaliran. To je zato što je WordPress program i povećan broj posjetilaca će primorati da taj program, a samim tim i procesor servera više radi. Nakon neke cifre server neće moći da opsluži toliko zahtjeva i stranice će se otvarati sporo. Da bi ste to izbjegli ovaj plugin će napraviti statične verzije stranica i servirati ih posjetiocu i samim tim rasteretiti vaš server i ubrzati otvaranje vaše stranice.

Limit Login Attempts
Wordpress je poprilično siguran softver. Nove mane i rupe koje bi hakeri mogli iskoristiti, razvojni tim WordPress-a brzo ažurira. Međutim WordPress nije imun na mogućnost da neko pokušava vaš admin password nebrojeno mnogo puta dok ga ne pogodi. Ovaj plugin će onemogućiti logovanje u admin sekciju ako lozinku promašite određeni unaprijed podešeni broj puta. Mudra stvar bi bila takođe ne koristiti “admin” kao korisničko ime te malo komplikovaniju lozinku koja sadrži brojeve i znakove interpunkcije.

WordPress Popular Posts
Jednostavan widget koji pokazuje najpopularnije članke na vašem blogu.