Deset najvećih aerodroma na svijetu

Svjetski trendovi u putničkom i teretnom saobraćaju se stalno mijenjaju. Tako je i lista deset najvećih svjetskih aerodroma podložna čestim promjenama… Aerodromi koje viđamo u filmova i koji su nekad bili najveći i najznačajniji sada nisu ni u top 50 najvećih aerodroma…

Veličina aerodroma se obično mjeri po količini putnika koji prodefiluju kroz dati aerodrom, postoje i mjerenja po površini ili po količini robe u $ koja prođe kroz njih, ali najbitnija je ova podjela po količini putnika.

Na listi zadnjih 10 godina je vodeći Hartsfield–Jackson aerodrom u Americi, međutim neki gradovi kao npr London imaju više manjih aerodroma koji kombinirano imaju najveći promet putnika…

Ispod je lista najvećih aerodroma zaključno sa proteklom 2012. godinom…

1. Međunarodni aerodrom Atlanta, Atlanta, SAD
Kroz ovaj aerodrom je prošle godine prodefilovalo 95 462 867 putnika. Svaki dan kroz njega prođe 252 000 osoba i  Drži prvo mjesto već deset godina za redom.

atlanta-aerodrom2. Međunarodni aerodrom Peking, Kina
Najveći kineski aerodrom uslužio je prošle godine skoro 82 miliona putnika. Prije samo 10 godina bio je 26. na listi najvećih aerodroma svijeta.

peking-aerodrom3. Heatrow aerodrom, London, Engleska
Ovaj najveći aerodrom u Velikoj Britaniji usluži godišnje 70 miliona putnika, i vjerovatno je najpoznatiji aerodrom na ovoj listi. Konstantno je u vrhu najprometnijih aerodroma svijeta.

heatrow-aerodrom4. Haneda aerodrom Tokio, Japan.
Najveći japanski aerodrom je četvrti na listi sa prometom od oko 67 miliona putnika. Fascinantan je podatak da ovaj aerodrom služi samo većinom domaći saobraćaj dok drugi Tokijski aerodrom Harita služi međunarodni.

hanada-aerodrom5. O'Hare aerodrom, Čikago, SAD
Sa 66 miliona putnika u 2012. godini ovaj aerodrom se našao na petom mjestu na našoj listi. Broj putnika mu se smanjuje. Prije 7 godina je brojao preko 75 miliona putnika godišnje.

ohare-aerodrom6. LAX aerodrom, Los Anđeles, SAD
63 miliona putnika prodefiluje kroz ovaj američki aerodrom. Jedan je od najpoznatijih aerodroma na svijetu koji se pojavljuje u mnogim filmovima, video igrama, spotovima i popularnoj kulturi (za listu klik ovdje)…

los-andjeles-aerodrom7. Šarl De Gol, Pariz, Francuska
Francuski najveći aerodrom i drugi najveći aerodrom Evrope ugosti 61.5 miliona putnika. Konstantno u zadnjih par decenija je jedan od najprometnijih aerodroma na svijetu.

sarl-de-gol-aerodrom8. Međunarodni aerodrom u Dalasu, SAD
Peti aerodrom iz Sjedinjenih Američkih Država na ovoj listi ima oko 58 miliona putnika godišnje.  Najveći je aerodrom u Teksasu.

dalas-aerodrom9. Soekarno Hatta aerodrom, Tangerang, Indonezija
Ovo je aerodrom koji ostvaruje najveći rast i koji do prije nekoliko godina uopšte nije bio listi najvećih svjetskih aerodroma. Sa 57.7 miliona putnika godišnje smjestio se na 9 mjesto naše liste.

soekarno-hatta-aerodrom10. Aerodrom Dubai, Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati
Aerodrom Dubai je prošle godine istisnuo najveći njemački aerodrom sa liste deset najvećih i to za samo 100 000 putnika. Aerodrom u Dubaiu ugostio je u 2012. 57.6 miliona putnika.

dubai-aerodrom