Najhladnije mjesto na svijetu – Vostok Stanica

Često se pitamo koje je najhladnije mjesto na svijetu i pri tome pomislimo na južni ili sjeverni pol… I ne griješimo.

Najhladnije mjesto na svijetu nalazi se na južnom polu. To je ruska istraživačka stanica Vostok. Ovdje je 21. Jula 1983. godine izmjerena najniža temperatura na svijetu od -89.2 C. Prosječna temperatura tokom zime je -65 C. Prosječna temperatura tokom ljeta je -30 C.

stanica-vostokOvu istraživačku stanicu osnovao je Sovjetski savez još davne 1957. godine. Zatvorena je u Februaru 1994. godine da bi bila ponovo otvorena u Decembru 1994. Danas je zajedno sa Rusima koriste istraživači iz Sjedinjeniih Američkih Država i Francuske.

Stanica Vostok se nalazi na nadmorskoj visini od 3388 metara. Posadu stanice preko ljeta čini 25 naučnika, dok preko zime taj broj se smanji na 13.

Osim temperature stanicu Vostok čine negostoljubivim i neke druge stvari, poput:

  • konstantnog vjetra od 18 km/h
  • nedostatka vlage (sva dostupna voda je zaleđena, mjesto je doslovce ledena pustinja)
  • nedostatka kiseonika (velika nadmorska visina)
  • polarna noć traje 130 dana, od Aprila do Avgusta

Jezero Vostok

1974. godine naučnici su otkrili da tačno ispod stanice Vostok se nalazi ogromno jezero na dubini od 4000 metara. Jezero nije zaleđeno zbog ogromnog pritiska. Naučnici smatraju da je jezero izuzetno vrijedno za istraživanja zbog njegove starosti od 15 do 25 miliona godina. Tokom 2012. ruski naučnici su napravili bušotinu do jezera i uzeli uzorke, pri tome su postigli rekord u dubini bušenja leda (bušili preko 3.7 km leda). Rezultati i otkrića još nisu poznati i ispitivanja na uzorcima još traju. Naučnici smatraju da slični uslovi vladaju na ledenim Jupiterovim mjesecima, Evropi i IO-u.