Prosječna plata u Kini

Ovaj članak sadrži sledeće sekcije:

Prosječne plate u Kini

Službena valuta u Kini je kineski juan, ili skraćeno CNY. Prosječna neto plata po stanovniku u Kini iznosi 24.333 CNY, odnosno 3.200 EUR. Najmanje prosječne plate imaju recepcioneri i sekretarice (8.667 CNY), radnici u tehničkim službama (10.750 CNY), građevinski radnici (13.750 CNY), radnici u telekomunikacijama (17.222 CNY), arhitekte (17.508 CNY), prodavači (18.989 CNY), učitelji, nastavnici i profesori (19.103 CNY), kuvari, konobari i turistički vodiči (19.188 CNY), radnici u avio kompanijama (20.000 CNY) i računovođe (20.100 CNY). Srednju prosječnu platu imaju voditelji i umjetnici (25.436 CNY), informatičari (26.879 CNY), farmaceuti (31.667 CNY), inžinjeri (33.224 CNY) i grafički dizajneri (38.273 CNY). Najbolje plaćena zanimanja su svakako ona najpoželjnija, a to su pravnici (39.333 CNY), menadžeri (42.391 CNY) i doktori (64.000 CNY).

kina-karta

Ukratko o Kini

Narodna Republika Kina je suverena država koja se nalazi u istočnoj Aziji. Ova zemlja je najnaseljenija zemlja na planeti koja broji preko 1,4 milijarde stanovnika, a prostire se na površini od 9,6 miliona kvadratnih kilometara. Komunizam je politički režim u ovoj zemlji, a sjedište vlade se nalazi u Pekingu koji je najveći i glavni grad ove države. Himalaji i još nekoliko većih planinskih vijenaca odvajaju Kinu od južne i srednje Azije. Jangce i Žuta rijeka su treća i šesta po veličini na svijetu, a prostiru se od Tibeta do gusto naseljenog, istočnog, obalnog dijela zemlje. Kineska obala se prostire dužinom Pacifičkog okeana, a dugačka je 14.500 kilometara. Od ekonomskih reformi iz 1978. godine Kina je postala najbrže rastuća svjetska ekonomska sila. Danas je ova država najveći uvoznik i izvoznik dobara na svijetu. Kina je jedna od država koja je opremljena nuklearnim oružjem i ima najveću pješadijsku vojsku na svijetu, kao i drugi najveći vojni budžet, odmah iza Amerike. Ova država je članica Ujedinjenih nacija od 1971. godine, a takođe je i član mnogih drugih organizacija kao što su WTO, APEC, BRICS i G20.

Demografija

Kina ima oko 1,4 milijarde stanovnika. 16% stanovništva ima 14 godina ili manje, 70% ima između 15 i 59 godina, a 14% stanovništa ima preko 60 godina. U Kini se nalazi 56 etničkih grupa od kojih je najveća Han grupa, a odnosi se na 92% populacije. Ova država priznaje 292 jezika, međutim najzastupljeni je mandarinski jezik koji govori 70% populacije. Znakovi u kineskom pismu se koriste u pisanoj skripti zadnjih nekoliko hiljada godina. Sloboda religije je zagarantovana u ustavu Kine. Tokom milienijuma Kineska civilizacija je bila pod uticajem raznih religijskih pokreta. Kineske tri doktrine ili tri religije uključuju Konfucionizam, Budizam i Taoizam, a istorijski su imali veliki uticaj u formiranju kineske kulture.

Ekonomija

Kineska ekonomija je druga po veličini u svijetu kada govorimo o nominalnom BDP-u, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država. 1978. godine Kina je napravila velike ekonomske reforme koje su rezultirale mješanom ekonomijom koja je orijentisana na tržište pod jednom upravom. Poljoprivredna kolektivizacija je demontirana, farme privatizovane, a fokus je stavljen na međunarodnu trgovinu. Država još uvijek ima stratešku kontrolu na stubovima ekonomije kao što je proizvodnja energije i teška industrija, ali je privatizacija kompanija značajno proširena. Od pomenutih ekonomskih reformi, Kina je postala jedna od najbrže rastućih ekonomija koja se uglavnom oslanjala na ulaganja i izvoz. Visoka produktivnost, niski radni troškovi i relativno dobra infrastruktura uticali su da Kina postane lider u proizvodnji u svijetu.

Tražite posao u Kini?

Ukoliko tražite svoj prvi posao ili novo radno mjesto u Kini onda obavezno pogledajte u nastavku nekoliko sajtova koji nude oglase za nova radna mjesta ili postavljanje vlastitog oglasa za zapošljavanje: