Prosječna plata u Rusiji

Ovaj članak sadrži sledeće sekcije:

Ukratko o Rusiji

Rusija, ili službeno Ruska Federacija, je država u sjevernoj Evroaziji. Od sjeverozapada do jugoistoka Rusija dijeli granice sa Norveškom, Finskom, Estonijom, Latvijom, Litvanijom, Poljskom, Bjelorusijom, Ukrajinom, Gruzijom, Azerbejdžanom, Kazahstanom, Kinom, Mongolijom i Sjevernom Korejom. Prekomorske granice dijeli sa Japanom, Sjedinjenim Američkim državama i Kanadom. Sa površinom od 17.086.500 kvadratnih kilometara Rusija je najveća država na planeti koja pokriva jednu osminu zemljine naseljive površine, a ima oko 144 miliona stanovnika. Ova država se prostire preko cijelog, sjevernog dijela Azijskog kontinenta i većeg dijela istočne Evrope, preko devet vremenskih zona, a sadrži se od raznih okruženja i tipova terena. Rusija ima veliko prirodno bogatstvo minerala i energije što čini ovu zemlju najvećim proizvođačem nafte i gasa na svijetu. Ova zemlja je članica Ujedinjenih nacija, G20, Vijeća Evrope, APCD-a, SCO-a, EEC-a, OSCE-a i WTO-a.

ruska-federacija-mapa

Prosječne plate u Rusiji

Službena valuta u Rusiji je rublja, ili skraćeno RUB. Prosječna neto plata po stanovniku u Rusiji iznosi 165.000 RUB, odnosno 2.782 EUR. Najmanje prosječne plate imaju vozači, dostavljači i šoferi (30.000 RUB), kuvari, konobari i turistički vodići (40.000 RUB), radnici u telekomunikacijama (50.500 RUB), bankari (55.000 RUB) recepcionari i sekretarice (60.000 RUB). Srednje prosječne plate imaju inžinjeri  (79.750 RUB), informatičari (81.850 RUB), grafički dizajneri (86.000 RUB), arhitekte (87.500 RUB), računovođe (95.286 RUB), pravnici (100.000 RUB) i menadžeri u trgovini (145.000 RUB). Najbolje plaćena zanimanja su svakako ona najpoželjnija, a to su radnici u tehničkim službama (150.000 RUB), farmaceuti (185.000 RUB), menadžeri (246.833 RUB) i rudari (300.000 RUB).

Demografija

Rusija ima populaciju od oko 144 miliona stanovnika, od kojih je 81% etničkih Rusa. Ova država ima veoma rijetku stopu naseljenosti po kilometru kvadratnom što je rezultat ogromne teritorije ove zemlje. Oko 20 miliona Rusa živi van granica Rusije, a većina njih živi u Ukrajini i Kazahstanu. Službeni jezik u Rusiji je ruski jezik, a govori ga oko 142 miliona stanovnika. Slijeda ga tatarski jezik kojeg ogovri oko 5 miliona stanovnika i ukrajinski jezik koji govori oko 1,8 miliona stanovnika. Ruski jezik je jedan od dva službena jezika na Međunarodnoj svemirskoj stanici i jedan je od šest službenih jezika u Ujedinjenim nacijama. Ruska pravoslavna crkva je službena religija u ovoj državi, a hrišćanstvo je dominantna religijska opredjeljenost koja broji 74% populacije. Pravoslavlje je najzastupljeniji pravac, a slijede ga katolicizam i protestanti.

Ekonomija

Rusija ima razvijenu ekonomiju i ogromne prirodne resurse, naročito nafte i prirodnog gasa. Nezaposlenost u ovoj državi isnosi relativno niskih 5%. Izvoz ulja, prirodnog gasa, metala i drveta zauzima oko 80% izvoza iz ove zemlje. 2006. godine ova država je otplatila  veliki dio svoga duga što ovu državu čini jednoj od najmanje zaduženih velikih ekonomija. Rusija se smatra jednom od najboljih država sa velikim zalihama resursa po razvijenosti ekonomije, sa dugom tradicijom obrazovanja, nauke i industrije. Ukupna površina obrađene zemlje u ovoj državi se procjenju na oko 1,24 miliona kvadratnih kilometara, i četvrta je po veličini u svijetu. U poslednjih petnaest godina poljoprivredna ove zemlje je doživljela blagi rast i pretvorila je Rusiju u trećeg najvećeg izvoznika žita, iza Evropske Unije i Sjedinjenih Američkih Država. Rusija takođe ima izlaze na Atlantski, Arktički i Pacifički okean, a Ruska ribarska flota je jedan od najvećih prinosnika  svjetskih ribarskih dobara.

Tražite posao u Rusiji?

Ukoliko tražite svoj prvi posao ili novo radno mjesto u Rusiji onda obavezno pogledajte u nastavku nekoliko sajtova koji nude oglase za nova radna mjesta ili postavljanje vlastitog oglasa za zapošljavanje: