Prosječna plata u Engleskoj

Ovaj članak sadrži sledeće sekcije:

Ukratko o Engleskoj

Engleska je država koja je dio Ujedinjenog Kraljevstva. Graniči se sa Škotskom na sjeveru i Velsom na zapadu. Irsko more se nalazi sjevernozapadno od Engleske, dok se Keltsko more nalazi na jugozapadu. Sjeverno more na istoku i Lamanš na jugu odvajaju Englesku od kontinentalne Evrope. Engleska zauzima srednji i južni dio ostrva Velike Britanije koje se nalazi na sjevernom Atlantiku, a uključuje preko stotinu manjih ostrva. Engleska je uglavnom prekrivena malim brdima i ravnicama, posebno u srednjem i južnom dijelu zemlje. Ipak, na sjeveru je teren nešto strmoviti. Engleski jezik je službeni jezik ove zemlje, a glavni grad je London koji je ujedno i najveća metropola u Ujedinjenom Kraljevstvu i najveća urbana zona u Evropskoj Uniji. Sa preko 54 miliona stanovnika Engleska broji 84% ukupne populacije u Ujedinjenom Kraljevstvu.

engleska-mapa

Prosječne plate u Engleskoj

Službena valuta u Engleskoj je Britanska funta, ili skraćeno GBP. Prosječna neto plata po stanovniku u Engleskoj iznosi 4.044 GBP, odnosno 5.105 EUR. Najmanje prosječne plate imaju čistačice i spremačice (1.063 GBP), njegovatelji i vaspitači (1.208 GBP), frizeri (1.476 GBP), kuvari, konobari i turistički vodići (1.711 GBP), vozači, šoferi i dostavljači (2.141 GBP), vrtlari, farmeri i ribari (2.176 GBP), recepcionari i sekretarice (2.396 GBP). Srednje plaćena zanimanja su građevinski radnici (3.242 GBP), pravnici (3.287 GBP), radnici u avio kompanijama (3.428 GBP), računovođe (3.464 GBP), voditelji i umjetnici (3.479 GBP), inžinjeri (3.574 GBP), Arhitekte (3.624 GBP), prodavači (3.648 GBP), radnici u osiguranju (3.977 GBP), grafički dizajneri (4.089 GBP), farmaceuti (4.097 GBP), fotografi (4.167 GBP), policajci, vatrogasci i obezbjeđenje (4.871 GBP) i informatičari (4.942 GBP). Najbolje plaćena zanimanja su svakako ona najpoželjnija, a to su radnici u telekomunikacijama (5.068 GBP), rudari (5.072), bankari (5.501 GBP), medicinske sestre i bolničari (6.193 GBP), menadžeri (6.430 GBP), učitelji, nastavnici i profesori (6.791 GBP) i radnici tehničkih službi (7.025 GBP).

Demografija

Engleska ima oko 54 miliona stanovnika. Ova zemlja je daleko najviše naseljena u Ujedinjenom Kraljevstvu i zauzima oko 85% ukupne zajedničke populacije. Engleska zauzima četvrto mjestu u Evropi po broju stanovnika, a gustina stanovnika od 407 žitelja po kilometru kvadratnom čini ovu državu jednom od najnaseljenih u Evropi. Engleski jezik je službeni jezik u ovoj državi, a u svijetu ga govori više stotina miliona ljudi. Učenje i predavanje lekcija iz engleskog jezika je važna ekonomska aktivnost koja uključuje školovanje i turističko trošenje. Hrišćanstvo je daleko najzastupljenija religijska opredjeljenost u Engleskoj, a zauzima visokih 60% populacije. Oko 25% populacije nema religijsku opredjeljenost, a zatim slijedi islam (5%) i ostale religijske opredjeljenosti koje zajedno zauzimaju niskih 3,8%.

Ekonomija

Engleska tržišna ekonomija je jedna od najvećih u svijetu. Službena valuta u Engleskoj je funta, ili skraćeno GBP. Engleska je lider u hemijskom i farmaceutskom sektoru i u ključnim tehničkim industrijama kao što su vazdušno-kosmički prostor, vojna industrija, i proizvodna strana softverske industrije. London je glavni i najveći grad ove države, ali i engleski financijski centar u kome se nalazi Londonska berza koja je najveća u Evropi i druga po veličini u svijetu. Iako Engleska ekonomija ima veliku industriju, sve više se povećava uticaj uslužnih usluga u industrijskoj ekonomiji. Turizam je takođe značajna grana ekonomije koja godišnje privuče nekoliko miliona turista. Glavni izvozni proizvodi ove države su lijekovi, automobili, ulje i nafta, avionski motori i alkoholna pića. Poljoprivreda je veoma dobro mehanizovana i proizvodi 60% potreba za hranom sa samo 2% ukupne radne snage.

Tražite posao u Engleskoj?

Ukoliko tražite svoj prvi posao ili novo radno mjesto u Engleskoj onda obavezno pogledajte u nastavku nekoliko sajtova koji nude oglase za nova radna mjesta ili postavljanje vlastitog oglasa za zapošljavanje:

One Comment