Prosječna plata u Danskoj

Ovaj članak sadrži sledeće sekcije:

Ukratko o Danskoj

Danska, ili Kraljevina Danska, je zemlja koja se nalazi na sjevernom dijelu Evrope, jugozapadno od Švedske, južno od Norveške i sjeverno od Njemačke. Ova država se prostire na 43.195 kvadratnih kilometara i ima oko 5,7 miliona stanovnika. Na Danskom arhipelagu se nalaze 443 ostrva od kojih je 70 naseljeno. Većina ostrva je ravna sa pješčanim obalama i umjerenom klimom. Ova Skandinavska zemlja dijeli mnogo kulturoloških i istorijskih veza za prekomorskim susjedima Šveđanima i Norvežanima. Vlada i parlament su smješteni u Kopenhagenu, koji je glavni i najveći grad ove nacije. Članstvo u Evropskoj uniji ova država je dobila 1973. godine, ali je zadržala svoju nacionalnu valutu – krunu. Danska je jedan od osnivača NATO pakta, a takođe je i članica OECD-a, OSCE-a, Ujedinjenih nacija i Šengenske zone. Danci uživaju u visokom standardu života, a njihova zemlja je jedna od najpoželjnijih mjesta za život. Ova država je u više navrata proglašavana za najsrećniju zemlju na planeti, na osnovu mnogih međunarodnih studija.

Prosječne plate u Danskoj

Službena valuta u Danskoj je Danska kruna, ili skraćeno DKK. Prosječna neto plata po stanovniku u Danskoj iznosi 36.024 DKK, odnosno 4.841 EUR. Najmanje prosječne plate imaju grafički dizajneri (14.000 DKK), čistačice i spremačice (17.250 DKK), medicinske sestre i bolničarke (19.000 DKK), kuvari, konobari i turistički vodići (21.500 DKK), radnici u avio kompanijama (24.000 DKK), učitelji, nastavnici i profesori (25.000 DKK) i policajci, obezbjeđenje i vatrogasci (29.000 DKK). Srednje plaćena zanimanja su tehnički službenici (32.500 DKK), inžinjeri (38.345 DKK), voditelji i umjetnici (40.000 DKK), farmaceuti (40.000 DKK), informatičari (41.128 DKK). Najbolje plaćena zanimanja su svakako ona najpoželjnija, a to su arhitekte (46.500 DKK), bankari (50.000 DKK), prodavači (51.583 DKK), računovođe (53.500 DKK) i menadžeri (58.048 DKK).

danska-karta

Demografija

Danska ima populaciju od 5,5 miliona stanovnika od kojih su 10% imigranti koji su uglavnom došli iz Turske, Iraka, Bosne i Hercegovine, Južne Azije i Bliskog Istoka. Prosječna životna starost iznosi 41 godinu, a stopa fertiliteta je 1,7 djece po ženi. Uprkos niskoj stopi rađanja ova država bilježi godišnji rast populacije od 0,25%. Danska je najsrećnija država u svijetu prema rezultatima iz brojnih studija koji su provedeni na međunarodnom nivou. Neki od glavnih razloga za to su visok stepen obrazovanja i dobar sistem zdravstvene zaštite. Danski jezik je neslužbeni jezik Danske i službeni jezik Kraljevine Danske. Ovaj jezik je toliko sličan norveškom i švedskom jeziku da govornici ovih jezika mogu međusobno da se razumiju sa relativno malo muke. Oko 88% stanovništa govori engleski jezik kao svoj drugi jezik, a njemački jezik zauzima drugo mjesto i govori ga oko 48% žitelja. Oko 80% populacije su članovi danske crkve koja ima luteransku tradiciju. Danski muslimani čine 3% populacije i formiraju drugu najveću religijsku opredjeljenost u državi. Danski obrazovni sistem pruža osnovno, srednje i visoko obrazovanje. Svi univerziteti u ovaj državi su besplatni a studenti koji imaju 18 ili više godina imaju pravo na mjesečne stipendije od države koje su poznate kao Statens Uddannelsesstøtte (SU).

Ekonomija

Danska ima modernu, perspektivnu i razvijenu ekonomiju koja je jedna od najboljih u svijetu. Ova država ima najslobodnije radno tržište u Evropi, a poslodavci mogu zaposliti nekoga ili otpustiti kada god to požele tako da je naknada za nezaposlenost veoma visoka. Upravo je u ovoj državi najlakše pokrenuti vlastiti posao, a cijela procedura traje nekoliko sati i ne iziskuje mnogo novca. Nekada se ekonomija ove države oslanjala uglavnom na poljoprivredu, ali od 1945. godine Danska je proširila industrijski sektor koji sada zauzima 25% udjela u BDP-u, a poljoprivreda samo 2%. Ova država je član Šengen zone, jedinstvenog tržišta Evropske unije, ali se isključila iz Evrozone, a njena službena valuta je kruna (DKK). Danska je veliki izvoznik a glavni izvozni proizvodi su: industrijska dobra (74%), poljoprivredna dobra (19%), mesni proizvodi (5%) i riba i riblji proizvodi (2%).

Tražite posao u Danskoj?

Ukoliko tražite svoj prvi posao ili novo radno mjesto u Danskoj onda obavezno pogledajte u nastavku nekoliko sajtova koji nude oglase za nova radna mjesta ili postavljanje vlastitog oglasa za zapošljavanje: