Prosječna plata u Australiji

Ovaj članak sadrži sledeće sekcije:

Prosječne plate u Australiji

Službena valuta u Australiji je australski dolar, ili skraćeno AUD. Prosječna neto plata po stanovniku u Australiji iznosi 7.766 AUD, odnosno 5.330 evra. Najmanje prosječne plate imaju vrtlari, farmeri i ribari (3.776 AUD), voditelji i umjetnici (4.043 AUD), njegovatelji i vaspitači (4.106 AUD), konobari, kuvari i turistički vodiči (4.247 AUD), recepcioneri i sekretarice (4.298 AUD) i fotografi (4.479 AUD). U srednje plaćena zanimanja svrstani su policajci, obezbjeđenje i vatrogasci (4.830 AUD), šoferi, dostavljači i vozači (5.813 AUD), prodavači (5.866 AUD), oglašivači i grafički dizajneri (6.127 AUD), radnici tehničke službe (6.382 AUD), arhitekte (6.390 AUD), učitelji, nastavnici i profesori (6.411 AUD), medicinske sestre i bolničari (6.595 AUD), računovođe (6.679 AUD) i bankari (6.990 AUD). Najbolje plaćena zanimanja su svakako ona najpoželjnija, a to su telekomunikacije (7.023 AUD), građevinski radnici (7.069 AUD), farmaceuti (7.150 AUD), radnici u avio kompanijama (7.305 AUD), informatičari (7.849 AUD), pravnici (7.897 AUD), inžinjeri (7.942 AUD), rudari (9.514 AUD), čistačice i spremačice (10.542 AUD) i menadžeri (11.756 AUD).

australija-karta

Ukratko o Australiji

Australija je ostrvska država koja se sastoji od Australijskog kontinenta, ostrva Tasmanija i velikog broja manjih ostrva. Ova država je šesta najveća država na svijetu, a graniči se sa Indonezijom, istočni Timorom i Novom Gvinejom na sjeveru, Solomonskim ostrvima i Vanuatuom na sjeveroistoku, i Novim Zelandom na jugoistoku. Australija je razvijena zemlja i jedna je od najbogatijih na svijetu sa visokim kvalitetom života, zdravstva, obrazovanja, ekonomske slobode i zaštite građanskih i političkih prava. Ova zemlja je članica Ujedinjenih naroda, Komonveltovih nacija, ANZUS-a, Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, Svjetske trgovinske organizacije, Azijsko-Pacifičke ekonomske saradnje i Foruma pacifičkih ostrva.

Demografija

Australija ima oko 39 miliona stanovnika, a većina stanovništa se izjašnjava da je Britanskog ili Irskog porijeka. Populacija ove zemlje se povećala za četiri puta od Prvog svjetskog rata, međutim sa 3 stanovnika po kilometru kvadratnom ova zemlja ostaje među najrjeđe naseljenim državama na svijetu. Procjenjuje se da oko 90% stanovništa potiče iz Evrope, a preostalih 10% je Azijskog prijekla. Engleski jezik je dominantan u ovoj državi, premda nije službeni jezik, koristi ga više od 90% stanovništva. Australija takođe nema službenu religiju ali dominantna religijska opredjeljenost je Hrišćanstvo (61%), a slijede je Budizam (2,5%), Islam (2,2%) i druge.

Ekonomija

Australija je razvijena država, a najveći dio izvora prihoda ima od rudarstva, izvoza, telekomunikacija, bankarstva i proizvodnje. Australski dolar je službena valuta u ovoj državi, ali i u nekoliko okolnih ostrva koji okružuju Australiju. Godišnji rast BPD-a u Australiji iznosi 3,6%, i on je konstantan u zadnjih 15 godina. Uslužni sektor ekonomije koji uključuje turizam, obrazovanje i ekonomske usluge zauzima 70% BDP-a ova države. Australija je bogata prirodnim resursima, a glavni poljoprivredni proizvodi su pšenica i vuna, minerali kao što su željezne rude i zlato, i energija u tečnom obliku prirodnog gasa i uglja. Najveća izvozna tržišta su Japan, Kina, SAD, Južna Koreja i Novi Zeland.

Tražite posao u Australiji?

Ukoliko tražite svoj prvi posao ili novo radno mjesto u Australiji onda obavezno pogledajte u nastavku nekoliko sajtova koji nude oglase za nova radna mjesta ili postavljanje vlastitog oglasa za zapošljavanje:
http://www.seek.com.au/
http://www.jobsearch.gov.au/
http://www.hays.com.au/jobs-search/
http://www.workingin-australia.com/jobs#.VGYPz090yCg
http://poea.jobstreet.com.ph/philippines/job-opening.php?location=90140
http://jobs.com.au/

One Comment