Prosječna plata na Novom Zelandu

Ovaj članak sadrži sledeće sekcije:

Ukratko o Novom Zelandu

Novi Zeland je ostrvska zemlja koje se nalazi na jugoistočnom dijelu Pacifičkog okeana. Zemlja se geografski sastoji od dva ostrva – sjeverni dio nazvan Te Ika-a-Maui i južnog dijela nazvanom Te Waipounamu, kao i od velikog broja malih ostrva. Novi Zeland je smješten oko 1.500 kilometara istočno od Australije preko Tasmanijskog mora. Danas je većina populacije, koja broji 4,5 miliona ljudi, evropskog porijekla, Maori su najveća manjina a zatim slijede azijski i pacifički domoroci. Službeni i dominantan jezik je engleski jezik a slijede ga maorski i novozelandski znakovni jezik. Ekonomska istorija ove zemlje se uglavnom sastojala od izvoza vune, mesa i vina, međutim, turizam je danas mnogo značajnija grana ekonomije.

novi-zeland-mapa

Prosječne plate na Novom Zelandu

Službena valuta na Novom Zelandu je novozelandski dolar, ili skraćeno NZD. Prosječna neto plata po stanovniku na Novom Zelandu iznosi 4 166 NZD, odnosno 2636 evra. Najmanje plate imaju farmaceuti (2 083), tehnički službenici (2 500), pravnici (3 375) radnici u vrtlarstvu, ribolovstvu i poljoprivredi (3 750), prodavači (4 115), konobari i turistički vodiči (4 183). Kada su u pitanju srednje plaćena zanimanja tu nalazimo bankare (4 417), dostavljače i vozače (4 423), arhitekte (4 456), njegovatelje (4 593), novinare, voditelje, umjetnike i zabavljače (5 000), policajce, obezbjeđenje i vatrogasce (5 082), radnike osiguranja (5 340), prosvjetne radnike (5 513), radnike u avio kompanijama (6 114) i inžinjere (6 283). Najbolje plaćena zanimanja su svakako ona najpoželjnija, a to su administrativni radnici (7 616), grafički dizajneri (7 625), radnici u telekomunikacijama (9 000), radnici u marketingu (9 133), informatičari (9 394), računovođe (13 192), rudari (16 667) i građevinski radnici (17 663).

Demografija

Novozelandska populacija broji 4,5 miliona stanovnika, većina njih živi u urbanim dijelovima zemlje, a 53% populacije nalazi se u četiri najveća grada – Auckland-u, Christchurch-u, Wellington-u i Hamilton-u. Gradovi ove države su visoko rangirani po standardu života na međunarodnom nivou. Na primjer, u 2010. godini Auckland je bio pozicioniran kao četvrti grad po životnom standardu građana u svijetu. Stopa fertiliteta iznosi 2,1%, što je visoko za razvijenu zemlju, a stopa nataliteta je značajan dio rasta ukupnog broja populacije. Uprkos visokom životnom standardu srčane bolesti su visoke na Novom Zelandu i veće su nego u drugim razvijenim zapadnim zemljama kao što su Australija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanada. U 2013. godini 74% Novozelanđana se etnički izjasnilo kao Evropljani, a 14,9% kao Maori. Druge veće etničke grupe čine azijati (11,8%) i pacifički domoroci (7,4%). Engleski jezik je dominantan na Novom Zelandu, a govori ga 98% populacije. Hrišćanstvo je dominantna religija u ovoj državi. U 2006. godini 55,6% građana se izjasnilo kao hrišćani, 34,7% žitelja je ostalo neizjašnjeno kada je u pitanju religijska opredijeljenost, a 4% se izjasnilo kao pripadnici neke druge religije.

Ekonomija

Novi Zeland je veoma ovisan o međunarodnoj razmjeni dobara, posebno u poljoprivrednom sektoru. Izvoz čine 24% poljoprivredni proizvodi što ovu zemlju čini veoma ranjivom i ovisnom o međunarodnim cijenama i svjetskoj ekonomskoj situaciji. Glavne grane izvozne industrije su poljoprivreda, hortikultura, ribolov, šumarstvo i rudarstvo, a najveći izvozni partneri su Australija, Amerika, Japan, Kina i Ujedinjeno Kraljevstvo. Uslužni sektor je najveći sektor u zemlji, a prate ga proizvodni i razvojni sektor, poljoprivredni sektor i sektor vađenja sirovih dobara. Vuna je nekada bila glavno poljoprivredno izvozno dobro (do sredine prošlog vijeka) čineći trećinu svih izvoznih dobara. Međutim, od tada je cijena vune značajno pala što je više ne čini profitabilnim proizvodom za mnoge farmere.

Tražite posao na Novom Zelandu?

Ukoliko tražite svoj prvi posao ili novo radno mjesto na Novom Zelandu onda obavezno pogledajte u nastavku nekoliko sajtova koji nude oglase za nova radna mjesta ili postavljanje vlastitog oglasa za zapošljavanje:

1. https://www.newzealandnow.govt.nz/work-in-nz/nz-jobs-industries
2. http://www.seek.co.nz/
3. http://www.trademe.co.nz/jobs
4. http://www.workingin-newzealand.com/jobs#.VGNwE090yCg
5. http://www.workingin-newzealand.com/
6. http://nz.indeed.com/
7. http://www.careerjet.co.nz/