Prosječna plata u Crnoj Gori

Sve informacije u ovom tekstu odnose se na tekuću, 2014. godinu, a prenosi ih Republički zavod za statistiku Republike Crne Gore.

Ovaj članak sadrži sledeće sekcije:

Ukratko o Crnoj Gori

Crna Gora je demokratska država jugoistočne Evrope koja se nalazi na Balkanskom poluostrvu uz obalu Jadranskog mora. Glavni a i najveći grad je Podgorica dok, međutim, Cetinje ima status prestonice. Ova država je članica Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju, Ujedinjenih nacija, Savjeta Evrope i Unije za Mediteran, a takođe je i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji od 2010. godine kao i potencijalni kandidat za članstvo u Organizaciji Sjeverno-atlantskog pakta (NATO).  21. maja 2006. godine održan je referendum na kojem su građani Crne Gore sa 55,54% glasova izglasali nezavisnost i tako se odvojili od zajednice Srbije i Crne Gore.  Službeni jezik je crnogorski jezik dok su ćirilično i latinično pismo ravnopravni. Službena valuta u Crnoj Gori je Evro. Turizam je najznačajniji izvor prihoda u toku ljetne sezone, a Crna Gora se nekoliko puta našla u top preporukama za turističke destinacije.

Prosječna plata u Crnoj Gori

Prema informacijama koje prenosi Republički zavod za statistiku, prosječna neto (bez poreza i doprinosa) mjesečna plata po stanovniku u Crnoj Gori iznosi 491 evro. Najveće prosječne neto plate imaju piloti (4,500 evra) i direktori banaka koji imaju plate od 3,000 do 12,000 evra. Zaposlenici u finansijskim institucijama imaju prosjek plata od 873 evra, zatim zaposleni u energetici 813 evra, informisanju 696 evra, nekretninama 685 evra. Najmanje plaćeni radnici su trgovci (327 evra) i radnici u administraciji (356 evra).

crna-gora-mapa-karta

Demografija

Crna Gora ima 620,029 stanovnika, od toga 156,000 radno sposobnih. Većinske etničke grupe su Crnogorci (44,98%), Srbi (28,73%), Bošnjaci (8,65%), Albanci (4,91) i drugi. Dominantna vjerska opredjeljenost je Pravoslavlje (72,07%), zatim Islam (19,1), Rimokatolicizam (3,44) i ostali (Ateizam, Agnosticizam, Budizam i drugi).

Ekonomija

Ekonomija Crne Gore je uglanom bazirana na uslužnim djelatnostima. Crna Gora je meta stranih investitora, jedina Balkanska zemlja koja je povećala količinu direktnih ulaganja iz stranih zemalja u 2014. Uslužni sektor čini 72,4% BDP-a, dok industrija i poljoprivreda čine ostalih 17,6%, odnosno 10%. Većina industrije bazirana je na proizvodnji aluminijuma i čelika kao i poljoprivrednu proizvodnju. Najznačajniji uzgoji u poljoprivrednom sektoru su: vinova loza, masline, smokve, agrumi, duvan, krompir i žitarice. Turizam je značajan dio ekonomije Crne Gore. Prošle godine je ovu državu posjetilo 1,44 miliona turista a iz godine u godinu ovaj se broj povećava. Turizam se smatra kičmom budućeg ekonomskog rasta a vlada je je usmjerena ka poboljšanju infrastrukture u svrhu ostvarivanja ovog cilja.

Turizam

Crna Gora ima oboje, slikovitu obalu i planinsku oblast, a bila je poznato turističko odredište u osamdesetim godina prošlog vijeka. Crnogorska obala je dugačka 295 kilometara a ima 72 kilometra plaža kao i dobro očuvane stare gradove. Ovaj dio Jadranske obale je u nekoliko slučajeva svrstavan među najbolje svjetske turističke destinacije, a svake godine je ubrajan među najbolje turističke destinacije u prestižnom turističkom vodiću „Lonely Planet“ rame uz rame sa Grčkom, Španijom i drugim svjetskim turističkim mjestima.

Infrastruktura

Izgradnja autoputeva se smatra nacionalnim prioritetom jer su važni za generalni ekonomski rast i razvoj Crne Gore kao atraktivne turističke destinacije. Crna Gora ima dva internacionalna aerodroma, jedan u Podgorici, a drugi u Tivatu. Luka u Baru je najveća morska luka u Crnoj Gori.

Tražite posao u Crnoj Gori?

Ukoliko tražite svoj prvi posao ili novo radno mjesto u Crnoj Gori onda obavezno pogledajte u nastavku nekoliko sajtova koji nude oglase za nova radna mjesta ili postavljanje vlastitog oglasa za zapošljavanje:

  1. http://www.sezonac.com/
  2. http://www.vasposao.com/category/posao-crna-gora/
  3. http://www.oglasibalkan.com/oglasi/-6/posts/6_Zaposlenje/
  4. http://www.sezonskizaposli.me/
  5. http://www.klikdoposla.me/
  6. http://posao.crna.gora.me/
  7. http://www.prekoveze.me/