Prosječna plata u Bosni i Hercegovini

Sve informacije u ovom tekstu odnose se na tekuću, 2014. godinu, a prenosi ih Federalni zavod za statistiku Bosne i Hercegovine.

Ovaj članak sadrži sledeće sekcije:

Prosječna plata u Bosni i Hercegovini

Službena valuta u Bosni i Hercegovini je konvertibilna marka (KM). Izračunato po današnjem kursu, vrijednost jednog evra jednaka je 1,95 KM.Prema informacijama koje prenosi Federalni zavod za statistiku, prosječna mjesečna neto plata po zaposleniku u Bosni i Hercegovini iznosi 429 evra (838 KM). Najveće prosječne plate imaju osobe na pozicijama kao što su izvršni direktori (2300 evra), IT menadžeri (2030 evra), direktori prodaje (1763 evra) i finansijski menadžeri (1465 evra). Prosječna neto plata u finansijskoj djelatnosti i osiguranju iznosi 706 evra, u proizvodnji i snabdijevanju gasom, parom i električnom energijom iznosi 674 evra, dok je u sektoru informacija i komunikacije njen iznos 613 evra. Pozicije radnika u privatnom sektoru koji imaju najmanje prosječne plate su: građevinski radnik, vozač kamiona, konobar i šivač (178 evra), kuvar i advokatski pripravnik (184 evra), zavarivač (191 evro), stolar, recepcioner i novinar (194 evra).

bih-mapa-karta

Uopšteno o Bosni i Hercegovini

Bosna i Hercegovina je država koja je smještena u jugoistočnoj Evropi na Balkanskom poluostrvu. Glavni grad je Sarajevo koji je ujedno i najveći grad ove države. Sastoji se iz dva entiteta Republike Srpske i Federacije BiH te distrikta Brčko. Ova zemlja se prostire na 51.197 kvadratni kilometar a ima raznoliku, uglavnom mediterantsku i kontinentalnu klimu. Bosna i Hercegovina je članica Sredozemne unije i Vijeća Evrope. Takođe je i kandidat za članstvo u Organizaciji Sjevernoatlantskog pakta (NATO) kao i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Populacija ove zemlje broji 3.871.643 stanovnika od kojih je 48% Bošnjaka, 37,1% Srba, 14,3% Hrvata i 0,6% ostalih naroda. Dominantna religijska opredjeljenost je Islam, a slijede je Pravoslavlje i Rimokatolicizam.

Ekonomija

U Bosni i Hercegovini najviše zaposlenih radi u tercijarnom sektoru (saobraćaj, trgovina, turizam, ugostiteljstvo, zanatstvo, bankarstvo i komunalna privreda), zatim u industriji i poljoprivredi. 10,2% godišnjeg BDP-a odnosi se na poljoprivredu, 23,9% na industriju a preostalih 66% na uslužne djelatnosti. Glavni trgovinski partneri Bosne i Hercegovine su Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Njemačka i Italija. Glavni poljoprivredni proizvodi ove države su voće, povrće, žito i kukuruz. BiH ima razvijenu šumarsku industriju kao i preradu naftnih derivata. Posavina i Semberija su pogodne za uzgoj žitnica, dok je hercegovački dio pogodan za uzgajanje vinove loze. U Bosni i Hercegovini je razvijen planinski, vjerski, ljetni, seoski i zdravstveni turizam. Neke od većih poznatih planina su Vlašić, Igman, Treskavica i Bjelašnica, termalni izvori su smješteni u Kiseljaku, Tešnju, Višegradu, Laktašima i drugim naseljima, a u Hercegovini se nalazi Neum koji ima izlaz na Jadransko more.

Demografija

Sa populacijom od 3.791.622 stanovnika, Bosna i Hercegovina se nalazi na 130. mjestu po broju stanovnika u svijetu. Glavni grad Sarajevo je dom za 608.354 osobe, dok se u urbanoj sredini Sarajeva nalazi 438.443 stanovnika. Bosna i Hercegovina je najviše naseljena Bošnjacima (48%), zatim Srbima (37,1%) i Hrvatima (14,3%), dok se u preostalih 0,6% ubrajaju ostali. Najveći broj stanovnika ove države izjašnjava se kao pripadnik Islamske vjere (45%), 36% populacije izjašnjava se kao pripadnik Pravoslavne vjere, 15% kao Rimokatolici, 1% kao Protestanti, a 3% kao ostali (Ateisti, Agnostici, Jevreji i drugi). Srpski, Hrvatski i Bosanski su službeni jezici Bosne i Hercegovine.

Tražite posao u Bosni i Hercegovini?

Ukoliko tražite svoj prvi posao ili novo radno mjesto pogledajte u nastavku nekoliko sajtova koji nude oglase za nova radna mjesta ili postavljanje vlastitog oglasa za zapošljavanje.

1. http://www.posao.ba
2. http://bih.boljiposao.com/
3. http://www.jabihposao.com
4. http://www.job.ba/
5. http://www.vasposao.com/category/posao-bosna-i-hercegovina/