Prosječna plata u Njemačkoj

Ovaj članak sadrži sledeće sekcije:

Prosječne plate u Njemačkoj

Službena valuta u Njemačkoj je Evro, ili skraćeno EUR. Prosječna neto plata po stanovniku u Njemačkoj iznosi 3.984 EUR. Najmanje prosječne plate imaju frizeri (1.070 EUR), vrtlari, farmeri i ribari (1.575 EUR), prodavci u trgovinama (1.600 EUR), fotografi (2.208 EUR), recepcionari i sekretarice (2.285 EUR), učitelji, nastavnici i profesori (2.290 EUR), voditelji (2.303 EUR), kuvari, konobari i turistički vodiči (2.323 EUR), grafički dizajneri (2.537 EUR) i arhitekte (2.698 EUR). Srednje prosječne plate imaju vozači, dostavljači i šoferi (3.240 EUR), medicinske sestre i bolničari (3.574 EUR), policajci, obezbjeđenje i vatrogasci (3.639 EUR), radnici u tehničkim službama (3.713 EUR), menadžeri u trgovini (3.811 EUR), radnici u telekomunikacijama (3.900 EUR), farmaceuti (3.904 EUR), informatičari (3.977 EUR), inžinjeri (3.983 EUR), računovođe (4.079 EUR), radnici u avio kompanijama (4.219 EUR) i bankari (4.365 EUR). Najbolje plaćena zanimanja su svakako ona najpoželjnija, a to su građevinski radnici (4.555 EUR), rudari (4.669 EUR), radnici u osiguranjima (5.500 EUR) i direktori i rukovodioci (6.899 EUR).
njemacka-karta

Ukratko o Njemačkoj

Njemačka je federalna, parlamentarna republika u srednjozapadnoj Evropi. Glavni grad je Berlin koji je takođe i najveći grad ove države. Njemačka pokriva površinu od 357.132 kilometra kvadratnih i ima uglavnom umjerenu, sezonsku klimu. Ova država ima populaciju od preko 80 miliona stanovnika, što je čini naj mnogoljudnijom zemljom u Evropskoj uniji. Njemačka je velika ekonomska i politička sila na Evropskom kontinentu i istorijski lider u kulturološkim, teoretskim i tehnološkim poljima. Odmah iza Sjedinjenih Američkih Država, Njemačka je druga najpopularnija destinacija za imigrante. Njemačka je svjetski lider u nekoliko industrijskih i tehnoloških sektora, a takođe je i treći na svijetu uvoznik i izvoznik dobara. Ova država je jedna od najrazvijenih u svijetu, a ima veoma visok životni standard. Njemačka je zemlja koja je osnovala Evropsku zajednicu 1957. godine, koja je kasnije postala Evropska unija 1993. godine. Ova država je članica Šengenske zone i članica evrozone od 1999. godine. Takođe je članica Ujedinjenih nacija, NATO pakta, G8, G20, OECD-a i Vijeća Evrope.

Demografija

Njemačka ima oko 80 miliona stanovnika i najmnogoljudnija je zemlja u Evropskoj uniji, a druga u Evropi, odmah iza Rusije. Gustoća stanovnika po kilometru kvadratnom iznosi 225 žitelja, prosječan životni vijek u Njemačkoj je 80 godina, 78 godina za muškarce i 82 godine za žene. Hrišćanstvo je najveća religijska opredjeljenost u Njemačkoj, a odnosi se na 67% ukupne populacije. Službeni jezik u Njemačkoj je njemački jezik, koji je i najdominantniji jezik u ovoj državi. Ovaj jezik je jedan od 24 službena jezika Evropske unije i jedan od tri radna jezika Evropske komisije.

Ekonomija

Njemačka ima tržišnu ekonomiju sa visoko kvalifikovanom radnom snagom, visokim kapitalom, niskom stopom korupcije i visokom stopom inovacija. Ova država ima najveću i najmoćniju ekonomiju u Evropi i jednu od najvećih u svijetu. Uslužni sektor zauzima 71%, industrijski sektor 28%, i poljoprivredna 1% u BDP-u. Njemačka je zagovornik veće evropske ekonomije i političkih integracija. Ova država je predstavila zajedničku valutu u Evropskoj uniji, evro, 1. januara 2002. godine. I posle više od dve decenije nakon ujedinjena istočnog i zapadnog dijela države, životni standard je značajno veći u zapadnom dijelu Njemačke. Njemačka ima neke od najvećih i najuspješnijih kompanija u svijetu, a neke od njih su Mercedes-Benz, BMW, SAP, Siemens, Volkswagen, Adidas, Audi, Allianz, Porsche, Bayer, Bosch i Nivea. Ova država je poznata po malim i srednjim kompanijama kojih ima više od hiljadu, a koje su lideri u svojim segmentima poslovanja i tihi šampioni u svom poslovanju.

Tražite posao u Njemačkoj?

Ukoliko tražite svoj prvi posao ili novo radno mjesto u Njemačkoj onda obavezno pogledajte u nastavku nekoliko sajtova koji nude oglase za nova radna mjesta ili postavljanje vlastitog oglasa za zapošljavanje:
http://www.thelocal.de/jobs/
http://www.make-it-in-germany.com/en/for-qualified-professionals/working/guide/looking-for-a-job
http://www.toytowngermany.com/jobs/
http://www.justlanded.com/english/Germany/Jobs
http://www.xpatjobs.de
http://www.expatica.com/de/employment/finding-a-job/Work-in-Germany-Jobs-in-Germany_102718.html

2 0 komentara