Prosječna plata u Norveškoj

Ovaj članak sadrži sledeće sekcije:

Ukratko o Norveškoj

Norveška, ili službeno Kraljevina Norveška, je konstitucionalna monarhija koja se nalazi na sjeveru Evrope. Ova skandinavska zemlja se prostire na površini od 385.363 kvadratnih kilometara i ima populaciju preko 5 miliona stanovnika. Na istoku se ova zemlja granički sa Švedskom, na sjeveroistoku sa Finskom i Rusijom, na jugu preko Sjevernog mora sa Danskom, a na zapadu i sjeveru ima izlaz na Norveško, odnosno Barentsko more. Norveška ima mnogo prirodnih resursa gasa, minerala, drveta, morske hrane, svježe vode i nafte. Premda je Norveška odbila članstvo u Evropskoj uniji ova država održava bliske veze za članicama evropske porodice. Norveška je jedan od osnivača Ujedinjenih nacija, NATO pakta, Vijeća Evrope i Nordijskog vijeća, a takođe je i član Evropske Ekonomske zone, WTO-a OECD-a i Šengenske zone.

Prosječne plate u Norveškoj

Službena valuta u Norveškoj je norveška kruna, ili skraćeno NOK. Prosječna neto plata po stanovniku u Norveškoj iznosi 53.166 NOK, odnosno 6.223 EUR. Najmanje prosječne plate imaju radnici u tehničkim službama (23.000 NOK), kuvari, konobari i turistički vodiči (30.000 NOK), radnici u telekomunikacijama (33.200 NOK), vozači, dostavljači i šoferi (33.500 NOK). Srednje prosječne plate imaju radnici u avio kompanijama (35.000 NOK), radnici u osiguranjima (35.833 NOK), učitelji, nastavnici i profesori (39.050 NOK), građevinski radnici (39.786 NOK), inžinjeri (40.309 NOK), pravnici (43.779 NOK), grafički dizajneri (44.167 NOK) i prodavači (44.400 NOK). Najbolje plaćena zanimanja su svakako ona najpoželjnija, a to su medicinske sestre i bolničari (46.778 NOK), računovođe (49.667 NOK), recepcioneri i sekretarice (50.000 NOK), informatičari (50.361 NOK), rudari (54.257 NOK), menadžeri (65.800 NOK) i bankari (83.333 NOK).

norveska-mapa

Demografija

Norveška ima populaciju od 5 miliona stanovnika, a etnički ovaj narod pripada sjevernim Germanima. Ovdje takođe živi mnogo imigranata iz istočne i centralne Evrope, Afrike i Azije koji rade u ovoj razvijenoj zemlji, a njihov broj iznosi oko 700.000 ili 14% ukupne populacije. Oko 78% populacije su članovi norveške crkve, a katolicizam je druga najveća hrišćanska grupa kojoj pripada 5% pooulacije. Islam je najveća ne hrišćanska opredjeljenost sa populacijom od oko 106 hiljada stanovnika koji su uglavnom arapskog, albanskog i turskog porijekla. Službeni jezik u Norveškoj je norveški jezik koji ima dve vrste pisane forme, a to su Bokmål i Nynorsk. Obe vrste jezika su službeno priznate i koriste se u državnoj administraciji, školama, crkvama i medijima. Bokmål je popularnija pisana forma, a koristi je oko 85% stanovništva. Dijalekti u norveškom jeziku se veoma razlikuju u različitim dijelovima zemlje te ih je iz tog razloga teško sve razumjeti ukoliko vam norveški nije maternji jezik. Norveški jezik je veoma sličan drugim skandinavskim jezicima kao što su švedski i danski. Iz tog razloga mnogi žitelji govore svoj maternji jezik kada razgovaraju sa stanovnicima susjednih zemalja.

Ekonomija

Norveška ima jednu od najrazvijenijih ekonomija u svijetu i jedna je od najbogatijih država u svijetu. Ova država ima veoma visok životni standard, jedna je od politicki najstabilnijih država, njena ekomonija se bazira na izvozu nafte i gasa. Zdravstveno osiguranje je besplatno, a roditelji imaju 46 sedmica roditeljskog dopusta. Norveška ima nisku stopu nezaposlenosti, visoku radnu produktivnost i jedne od najvećih prosječnih plata u svijetu. Razlika između plata najmanje plaćenih radnika i direktora kompanija je znatno niža od ostatka zapadnih evropskih država. Država je većinski vlasnik u ključnim industrijskim sektorima  kao što su naftni sektor, proizvodnja energije u hidroelektranama, proizvodnja aluminijuma, najveće norveške banke i telekomunikacijskog operatera. Iako su stanovnici ove skandinavske zemlje odbili da se priključe Evropskoj uniji, ipak zajedno sa Islandom i Linhenštajnom učestvuju u jedinstevnom evropskom tržištu preko Evropskog ekonomskog prostora. Norveška je takođe član Šengenske zone kao i nekoliko drugih međunarodnih organizacija sa članicama Evropske unijie. Ova država je bogata prirodnim resursima kao što su nafta, riba, šume i minerali. Velike rezerve nafte i prirodnog gasa su otkrivene 1960-ih godina koje su dovele do velikog ekonomskog procvata ova države.

Tražite posao u Norveškoj?

Ukoliko tražite svoj prvi posao ili novo radno mjesto u Norveškoj onda obavezno pogledajte u nastavku nekoliko sajtova koji nude oglase za nova radna mjesta ili postavljanje vlastitog oglasa za zapošljavanje:

 

One Comment