Najbolji email servisi i email provajderi

Gmail

Gmail je besplatan e-mail servis u vlasništvu Google-a. Pokrenut je još davne 2007. i od tada se nametnuo kao standard. Poznat je kao jedan od najboljih besplatnih email servisa. Iako za razliku od nekih na ovoj listi Gmail nudi samo 15 GB prostora za poruke, teško da ćete ikada napuniti tih 15 GB, osim toga treba napomenuti da Google redovno povećava ovaj prostor. Maksimalna veličina datoteka koje možete priložiti uz poruke je 25 MB. Podržano je 70 jezika, a među njima i hrvatski i srpski. Podržani su i protokoli kao što su POP3, SMTP, i IMAP, pa tako porukama možete da pristupate i putem samostalnih email programa poput: Mozilla Thunderbird, Microsoft Outlok, Windows Mail ili Opera Mail. Gmail tvrdi da briše naloge nakon 9 mjeseci neaktivnosti, ali u praksi se to pravilo za sada ne sprovodi.

gmail-ekran

Uz pravljenje Gmail naloga dobijate i nalog na Google Plus društvenoj mreži, nalog na YouTube-u, te nalog za instant messenger Google Talk. Dobijate pristup mnogobrojim Googleovim alatima kao što su Google Docs i Google Drive. Zatim, nalog na Picassi koji možete iskoristiti da napravite backup svih vaših fotografija. Dobijate i pristup Google Play Store-u te mogućnosti instaliranja mnogobrojnih aplikacije na vaš Android telefon besplatno.

Mimo ovog, Gmail krasi ispeglan interfejs, odlični spam filteri, odlični filteri promotivnog sadržaja na koji ste se prijavili (promotivni email Gmail grupiše u posebnu kategoriju). Iako Gmail sadrži reklame, one nisu napadne i suptilno su integrisane u interfejs. Vaša email adresa na Gmailu dolazi u formi vasemail@gmail.com ili vasemail@googlemail.com

Outlook, Live Mail i Hotmail

Ova tri servisa su u principu jedan te isti servis, čiji je vlasnik američka kompanija Microsoft. Prvi od njih je pokrenut još davne 1996. godine. Skupa zajedno imaju preko 400 miliona korisnika, a ovo povjerenje nije bez razloga pokazano. Naime Microsoft uz svoje e-mail servise nudi dosta “dodatne opreme”, pa tako ako otvorite email adresu kod njih, dobićete neograničeno prostora za vaše emailove, POP3, SMTP i IMAP podršku. Otvaranjem e-mail kod Microsofta, automatski dobijate i Skype nalog, kao i pristup Facebook chatu. Sve primljene poruke automatski bivaju skenirane njihovim antivirusom, spam se poprilično dobro razvrstava. Maksimalna veličina priloga koji možete da prikačite uz odlaznu poštu je 25 MB. Nude i verifikaciju i sigurnosni pristup putem SMS-a. Budete li neaktivni 270 dana, vaš nalog će biti deaktiviran i obrisan.

Vaša email adresa na Outlook-u dolazi u formi vasemail@outlook.com ili vasemail@hotmail.com.

Yahoo Mail

Yahoo Mail je takođe jedan od giganata email usluga čiji je vlasnik američka kompanija Yahoo!. Postoji još od 1997. godine i ima preko 281 milion aktivnih korisnika. Dostupan je na 107 jezika, a među njima i naš jezik. Yahoo za razliku od prethodno spomenutih servisa nudi samo 1 TB (terabajt) prostora za vaše poruke, podržava POP3, SMTP i IMAP, kao i SSL pristup. Maksimalna veličina priloga je 25 MB. Uz nalog na Yahoo dobijete pristup i Yahoo Messengeru, koji nažalost vrlo malo ljudi koristi. Svi dolazeći i odlazeći mailovi na Yahoo-u bivaju pregledani na viruse Norton Antivirusom.  Uprkos dobrim karakteristikama na papiru, u praksi nije sve sjajno… Sam interfejs za slanje poruka je nije elegantan kao kod Outlooka ili Gmaila. Često će isti tip poruka koji svakodnevno dobijate završavati u spamu, a još češće će vam dosađivati sa potrebnim unosom koda prilikom slanja poruke. Slanje više poruka odjednom (više poruka u minuti) vrlo lako može dovesti do toga, da vam bude onemogućeno slanje poruka na par sati. Budete li neaktivni 1 godinu, vaš nalog će biti obrisan. Reklame unutar interfejsa nisu suptilne poput onih na Gmailu.

Vaša email adresa na Yahoo-u dolazi u formi vasemail@yahoo.com.

Mail.com

Mail.com je servis koji postoji još od 1995. U vlasništvu je njemačke kompanije United Internet AG. Dostupan je na 6 jezika od kojih nijedan nije neki od jezika bivše Jugoslavije. U besplatnoj verziji ne nudi nijedan od POP3, SMPT, IMAP pristupa. Međutim nudi neograničenu količinu prostora za vaše email poruke, a i veličina mogućeg priloga je duplo veća nego kod velike trojke iznad i iznosi 50 MB. Budete li neaktivni 1 godinu, vaš nalog će biti obrisan. Interfejs je relativno zastario, a i vidljivo će biti uočljive reklame sponzora od kojih ovaj servis živi. Nude zaštitu od virusa za svu primljenu poštu, no nismo uspjeli saznati koji softver je zadužen za to.

Vaša email adresa na ovom servisu dolazi u formi vasemail@mail.com.

Yandex Mail

Yandex Mail je servis koji postoji od 2000. godine. U vlasništvu je ruskog Internet pretraživača i istoimene kompanije Yandex LLC.  Za razliku od svih spomenutih email servisa, pa i velikog Gmail-a, Yandex nema nikakve reklame i potpuno je besplatan. Prostor za poruke je neograničen, veličina priloga je ograničena na 22 MB, a podržava i POP3, SMTP i IMAP pristup. Podržava i SSL i TLS pristup. Ukoliko ste neaktivni 2 godine, tek onda će vam obrisati nalog. Podržava i SMS verifikaciju. Nažalost nema podršku za srpski, hrvatski ili bosanski jezik, te korisnicima sa ovih prostora preostaje da koriste neki od 10 preostalih podržanih jezika. Postoji podrška za engleski jezik. Interfejs je jednostavan i čist, te za svaku pohvalu. Zaštitu od virusa na ovom servisu nudi Dr. Web.

Možda najbolja opcija Yandexa je da potpuno besplatno možete dodati vašu domenu i koristiti njihov email u recimo verziji vašeime@vasadomena.com. Opcija je dostupna na adresi https://domain.yandex.com/domains_add/.

yandex-modern

Vaša email adresa na Jandeksu u formi vasemail@yandex.com.

Mail.ru

Mail.ru je još jedan servis iz Rusije. Postoji od 1998. godine. Najpopularniji je email servis u Rusiji, te nudi skoro sve što i ostali mail servisi. Nudi neograničeno prostora i 25 MB maksimalnu veličinu priloga. POP3, SMTP i IMAP pristup. SSL enkripciju pristupa. Za razliku od Yandeksa ima reklame u korisničkom interfejsu, a naloge brišu nakon 270 dana neaktivnosti. Kao i Yandex podržava korištenje vlastite domene za ličniji email. Podržava tri jezika, među kojima i engleski, no mi nismo uspjeli ga naći na engleskom jeziku. Jako dobro i pouzdano djeluje činjenica da zaštitu od virusa na ovom servisu omogućava gigant na ovom polju, Kaspersky.

Vaša email adresa na ovom servisu dolazi u formi vasemail@mail.ru.

AOL Mail

Aol Mail je najstariji email servis na našoj listi. Postoji od 1993. godine i u vlasništvu je američke kompanije AOL Inc. Servis je besplatan, a profit ostvaruje kao i ostali u ovoj listi, prikazom reklama unutar interfejsa. Nudi neograničeno prostora za poruke, a maksimalna veličina priloga je 25 MB. Podržava POP3, SMTP i IMAP pristup. Nalog deaktiviraju nakon 3 mjeseca neaktivnosti. Iako donosi integraciju sa AOL Instant Messenger-om ne vidimo praktičnu korisnost tog programa na našem području (izuzetno mali broj korisnika). Sigurnost od virusa na ovom servisu obezbjeđuje McAfee.

Vaša email adresa na ovom servisu dolazi u formi vasemail@aol.com.