Najbolji besplatni desktop programi za e-mail (klijenti)?

Prije desetak godina slanje i čitanje e-maila je bilo poptuno nezgrapno bez specijalnog programa za primanje i slanje e-mailova  tzv. e-mail klijenta.  Kako je uz Windows dolazio program Outlook Express namjenjen baš za ovo, a kasnije Windows Mail, mnogi nisu gledali dalje od ova dva rješenja. S vremenom je Web mail (Gmail, Yahoo, Windows Live Mail) preuzeo primat ali i dalje velika većina koristi samostalne desktop klijente za upravljanje svojom elektronskom poštom.

Glavni razlog za ovo je jednostavnije baratanje sa većim brojem e-mail naloga te mogućnost čuvanja e-mail poruka na računaru te čitanje istih i kada nemate internet (offline).

Za početnike treba napomenuti da ovi programi nisu e-mail te da u njima pristupate vašim gGmail, Yahoo i Live e-mail nalozima.

1. Opera Mail 1.0

Nakon što je Opera prebacila svoj razvoj na Operu baziranu na Chrome engine-u, u staroj Operi nije sve bilo za baciti. Operin e-mail klijent M2 sada pod imenom Opera Mail 1.0 je izuzetno ispeglan proizvod. Jednostavnog je i preglednog interfejsa. Ima integrisane SPAM filtere, podržava i POP3 i IMAP servere, ujedno je i čitač newsgroup-a, a možete da pratite i Atom i RSS feed-ove. Ako se prebacujete sa nekog drugog programa na Opera Mail, Opera će bezbolno importovati sve vaše stare poruke i adrese.

Download link: http://www.opera.com/computer/mail

operamail

2. Mozilla Thunderbird

Thunderbird je program otvorenog koda, koji možete da skinete na jednom od 53 jezika. Mnogo je popularniji od Opera Mail-a iz glavnog razloga što Opera Mail nije bio samostalan klijent do sredine 2013. godine. Podržava sve što podržava i Opera Mail, pa čak i više, a dostupan je i za razne operativne sisteme. Veoma se lako koristi ali i mu ne nedostaje i naprednih podešavanja.

Download link: http://www.mozilla.org/en-US/thunderbird/

thunderbird

3. Windows Live Mail

Windows Live Mail je zamjena za nekadašnji popularni Outlook Express. Dio je essentials paketa i besplatan je za korištenje.

Download link: http://windows.microsoft.com/en-us/windows-live/essentials-other#essentials=overviewother

windows-live-mail

4. Claws Mail

Claws Mail je besplatan email i news klijent dostupan za BSDLinuxMac OSMaemoSolarisUnix i Windows operativne sisteme. Nudi lako podešavanja i pregršt opcija. Dosta opcija mu može biti nadodato putem pluginova koje možete skinuti sa zvaničnog sajta.

Download link: http://www.claws-mail.org/downloads.php?section=downloads

claws-mail

5. Foxmail

Foxmail je jedan od najpopularnijih email klijenata na svijetu. Kako je Foxmail kineski proizvod izuzetno je popularan u toj zemlji, gdje ga koristi skoro 40% korisnika e-maila. U novoj verziji ima dopadljiv dizajn kao i neke opcije koje su mu dugo nedostajale. Diči se pouzdanošću i brzim odzivom čak ako imate i preko milion poruka u inboxu.

Download link: http://www.foxmail.com/

foxmail