Najbolji kineski Android telefoni u 2013.

U skorije vrijeme po lokalnim oglasima imamo veliku navalu kineskih dual sim telefona i kopija. Svi ti telefoni su uglavnom ograničene kvalitete i mogućnosti, te je kupovina istih veliki rizik.

Meuđutim, ono što niste vjerovatno znali je da postoje i kineski telefoni iza kojih stoje velike kineske kompanije i koji svojim mogućnostima odgovaraju najnovijim modelima kompanija Apple, HTC, Samsung i sličnih… Svi ovi telefoni imaju naprednei precizne multi touch kapacitivne ekrane tako da takve stvari nećemo ni spominjati u opisima. Svi telefoni su slični i teško ih je poredat od boljeg ka lošijem te svaki ima određene prednosti i mane.

U tekstu ispod vam navodimo neke od veoma impresivnih modela u pitanju su:

Lando X02

Zbog tankih linija, ruba i jedinstvenog dizajna ovo je telefon koji su pojedinci dugo iščekivali u 2013. Standardni model košta oko 300 eura, a karakteristike su mu zavidne. Treba znati da Lando izbaci samo par modela telefona godišnje i da je svakom modelu posvećena izuzetna pažnja.

lando-x02Lando X02 specifikacija

Lando X02 ima pažljivo obrađeno kućište od aluminijuma. Unutra je smješten četverojezgreni Qualcomm procesor koji radi na 1.7 GHz. Impresivno. Ima 2 GB rama i Adreno 320 grafički čip. Displej ima nevjerovatnu rezoluciju od 1920×1080 piksela. Dve kamere, prednju od 2 megapiksela i zadnju od 13 megapiksela. Sve ovo pogonjeno je Androidom 4.1, koji možete sami da ažurirate na noviju verziju. Za razliku od većine kineskih telefona zbog brzog procesora, ovaj telefon ima bateriju sa ogromnih 4500 mAh. Najviše nam se sviđa cijena, koja je duplo manja od telefona sličnih karakteristika sa zapada.

UMi X2

Za razliku od unikatnog izgleda Lando telefona, UMi poprilično liči na Samsung Galaxy S3. Uprkos ovom nedostaku ili po nekima prednosti, hardver mu je na zavidnom nivou. Takođe, UMi X2 je prvi telefon ove godine koji je koristio poznati MTK čip.

Umi-X2UMi X2 specifikacija

Telefon ima četverojezgreni MT6589 ARM Cortex A7 CPU koji radi na 1.2 GHz, mnogo manje nego prethodni Lando ali isto tako je ovaj procesor štedljiviji i lakši za bateriju. Ima dve kamere 2 i 13 megapiksela. 1080i rezoluciju i 2 GB rama. Korištenje Mediatek procesora znači da ovaj telefon podržava i dual sim. Cijena mu se kreće oko 180 eura.

iOcean X7

iOcean je poznat po tome što već jako dugo pravi jeftine Android telefone. Do sada nisu imali interesantnih modela, međutim zbog svojih specifikacija i cijene iOcean X7 se uspio probiti do šire javnosti.

iocean-x7-youthiOcean X7 specifikacija

iOcean X7 je telefon koji je nekako između Oppo FInd-a 5 i UMi X2 mobilnih telefona. Izgledom je sličan Oppu, a karakteristikama UMi-ju. Četverojezgreni MT6589 na 1.2 ghz, dual-sim, 5 inča 1080 HD ekran, 2GB RAM, 13 megapiksela kamera su osnovne karakteristike. Međutim za razliku od UMi X2 ovaj telefon košta samo 120 eura.

Oppo Find 5

Model koji je stigao rano na tržište za ovu godinu i koji je prvi pokazao šta Kina tačno može. Iako je po modernim shvatanjima već dosta dugo na tržištu i dalje se prodaje dobro i to ne samo u Kini. Prodaju može zahvaliti dobrom hardveru po povoljnoj cijeni.

Oppo-Finder-Smart-phoneOppo Find 5 specifikacija

Find 5 koristi Snapdragon S4 Pro 1.5Ghz četverojezgreni procesor, 2GB RAM, 13 mega-pixel Sony Exmor Pro kameru i 5 inča 1080i IPS kapacitivni ekran. Telefon je pohvaljen širom svijeta i svi se slažu da je ovo jedan od najboljih telefona ikad napravljen uključujući i zapadnu konkurenciju. Dolazi sa Androidom 4.1 ali možete da preuzmete i noviji i sami ga instalirate. O kvaliteti govori i mogućnost da ga kupite na Amazonu. Cijena mu se kreće oko 300 eura.

Alcatel One Touch Idol X

Alkatel je odavno poznat na našem tržištu. Sa ovim modelom su prvi puta ušli u svijet četverojezgrenih Android telefona sa ekranom od 5 inča.

alcatel-one-touch-idol-header_contentfullwidthAlcatel One Touch Idol X specifikacije

Alkatelov model donosi veliku sličnost sa HTC Butterfly/Droid DNA telefonom. 5 inčni 1080 ekran,  četverojezgreni MT6589 procesor, 2 GB rama, 13 GB interne memorije, 13 megapiksela kamera i su na okupu pod Androidom 4.2 Jelly Bean! Cijena mu je oko 320 eura.

ZTE Grand S

ZTE je kineski proizvođač koji je dugo vremena radio telefone po narudžbi za velike kompanije, međutim na kraju su odlučili da nema razloga da ih ne nude i pod svojim imenom. Kvalitet su prepoznali i telekomunikacijske kompanije pa tako nude njihove telefone u pripejd paketima.

ZTE-Mobile-Grand-S-1.1ZTE Grand S specifikacije

Kada je izašao ZTE Grand S je najviše ovacija pobrao na račun debljine. Ovaj model je jako tanak, tačnije debeo je samo 6.9 milimetara. Uprkos tome, unutra je smješte solidan hardver pa tako ga pogoni četverojezgreni Snapdrgon 1.7 GHz CPU, ima 2GB RAM-a, 13 megapiksela kameru 5-inča 1080i ekran. Na njemu je Android OS, 4.1.

Lenovo K900

Teško da se Lenovo može svrstati među ostale kineske telefone, jer svi znamo ko i šta je Lenovo, međutim tu su.

sc001Lenovo K900 specifikacije

Lenovo K900 je prvi telefon uopšte koji koristi novi Intelov čip Clover Trail. Na njemu je dvojezgreni procesor  ali koji radi na čitavih 2 GHz. Ima klasičnih 2 GB rama, 13 megapiksela kameru i najveći ekran od svih modela u ovom tekstu 5.5 inča. Kućište mu je od brušenog čelika što mu garantuje dugovječnost.  Pogoni ga Android 4.1.

Nubia Z5

Nubia u stvari ništa drugo nego premium brand od ZTE-a za kinesko tržište. Imaju dosta modela ali ovaj se posebno ističe, najviše po elegantnom i kvalitenom kućištu. Telefon je izuzetno rijedak i dostupan je samo na kineskom tržištu, međutim moguće ga je kupiti online.

giovanni04Nubia Z5 specifikacije

Što se tiče samih karakteristika, isključujući izgled, telefon je identičan modelu ZTE Grand S. Displej je isti OGS 5-inch 1080 displej. Koristi isti Snapdragon S4 Pro procesor i 2GB RAM-a. Ima i istu 13 megapiksela kameru i istih 16 gb interne memorije.

Skuplji je za 100 dolara od Grand S međutim dolazi u prelijepom elegantnom kućištu koje izgleda kvalitetno i skupocjeno.