Kako se prave šahovska polja i kocke, štrafte na travnjaku?

Fudbalski tereni često poseduju travnjake koji su ošišani tako da poseduju kockice, dijamante, zvezde (kao na Coors Field-u u Denveru 1998. godine za potrebe All-Star utakmice američkog fudbala) ili pruge različitih nijansi na svojoj površini.

Pravljenje ovakvih oblika na travnjaku nije uopšte mnogo komplikovano i može se izvesti na bilo kom travnjaku putem tehnike tzv. trakastog košenja, za čije izvođenje su nam potrebni samo kosilica za travu i jedan valjak. U ovu svrhu mnogi profesionalni čuvari travnjaka koriste staromodne kosilice sa točkićima za koje je tačno ispod oštrica koje seku travu zakačen valjak koji savija travu nadole.

Neki proizvođači kosilica za travu su počeli da prave i kosilice-vozila sa valjcima za savijanje trave montiranim za zadnji deo vozila. Ipak, ne treba zaboraviti da koji god šablon želeli da napravimo na travnjaku, on će moći da se vidi tek nakon reflektovanja svetlosti sa njega.

Šahovski dizajn se postiže prolaskom sa kosilicom duž terena po trakama u pravcu sever-jug, a zatim prolaskom duž pravca istok-zapad, tako da se na kockicama jedne boje unakrsno ošišane trake presecaju, dok kod suprotno obojenih kockica to nije slučaj. Kada pogledamo travnjak, trake trave koje su savijene u suprotnom pravcu od nas, izgledaće svetlije, jer se Sunčeva svetlost reflektuje sa čitavih površina travki. S druge strane, kod tamnijih kockica, travke su savijene ka nama, pa se Sunčeva svetlost reflektuje samo od vrhova travki.

Različite vrste trava se mogu koristiti u svrhu naglašavanja prelaza svetlo-tamno, kao npr. ražana trava, fesna trava ili plava trava. Veliki kontrast se najčešće na primećuje kod trava toplih sezona, kao što su bermudska trava ili zojsija. Takođe, polivanje trave nakon košenja će doprineti da kontrast između različito reflektujućih traka ili kockica bude još očigledniji.

stadion-trava