Čemu služi hlor u bazenima?

Hlor je hemijski element koji se koristi za dezinfekciju vode u bazenima za kupanje.

Hlor koji se na sobnoj temperaturi nalazi u gasovitom stanju, najčešće se koristi i za dezinfekciju pijaće vode u kojoj se nalazi prisutan u manjoj koncentraciji (između 0,2 i 3 milionita dela u zavisnosti od nivoa zagađenosti vode) nego u vodi u bazenima (oko 3 milionita dela). Rastvor hlora koji se sipa u vodu razlaže se na nekoliko različitih hemijskih jedinjenja, uključujući hipohlorastu kiselinu (HClO) i hipohloratni jon (ClO-), koji uništavaju bakterije, alge i druge mikroorganizme, napadajući masti u njihovim ćelijskim zidovima i razarajući njihove enzime i druge ćelijske proteine putem oksidacije.

Razlika u delovanju hipohloraste kiseline i hipohlorastog jona je u brzini kojom uništavaju bakterije. Dok je hipohlorasta kiselina u stanju da oksiduje sve mikroorganizme u bazenu za nekoliko sekundi (naravno ako je primenjena u dovoljnoj količini), hipohlorastom jonu je potrebno oko pola sata. Koncentracije hipohloraste kiseline i hipohloratnog jona zavise od pH tečnosti u bazenu. Ako je pH isuviše velik, neće biti prisutna dovoljna količina hipohloraste kiseline, čija je brzina dezinfikovanja oko 2000 puta veća od brzine dezinfikovanja hipohloratnog jona i kao posledica toga, dezinfekcija će potrajati nešto duže. Idealna vrednost pH je između 7 i 8 (7,4 je idealan pH, što je jednako pH vrednosti ljudskih suza), jer je tada koncentracija hipohloraste kiseline najveća, pa će se i proces dezinfekcije odigrati najbrže.

bazen

Pošto HClO i ClO- očiste bazen, dolazi do njihove reakcije sa drugim jedinjenjima (npr. amonijakom) ili do razlaganja do pojedinačnih atoma (ovaj proces se odigrava brže u prisustvu Sunčeve svetlosti), što u svakom slučaju čini hlor neškodljivim, ako zanemarimo to što naši kupaći kostimi pod dejstvom hipohloratnog jona često postanu belji nego što su bili (posebno ukoliko ih ne isperemo odmah nakon izlaska iz bazena) kada smo ih kupili.

Radi održavanja čistoće kupaće vode, potrebno je stalno dodavanje hlora, usled konstantne razgradnje njegovih dezinfikujućih jedinjenja.