Zašto se vrata frižidera teže otvaraju neposredno nakon što smo ih zatvorili?

Kada otvorimo vrata frižidera, dozvoljavamo hladnom vazduhu koji okružuje hranljive namirnice da izađe u sobu, dok topliji vazduh iz sobe ulazi u frižider i pošto je ređi od hladnog vazduha u njemu, odmah se penje na vrh frižidera.

Kada zatvorimo vrata frižidera, ovaj topliji vazduh koje je malopre ušao iz sobe, hladi se, pri čemu se skuplja, pa se i zapremina koju on zauzima smanjuje, a time i njegova gustina, kao i gustina ukupne količine vazduha u unutrašnjosti frižidera. Na ovaj način, pod dejstvom pada pritiska u frižideru, formira se delimični vakuum koji kao da lepi vrata ka oblasti nižeg pritiska, te tako dodatno sprečava otvaranja vrata.

Ovaj efekat je posebno izražen kod zamrzivača jer je temperatura vazduha u njima još niža, pa se vazduh i brže hladi do još manje gustine.

Kada je razlika između temperatura vazduha u sobi i u zamrzivaču posebno velika, kao na primer, kada je napolju topli letnji dan, razlika u pritiscima između vazduha van hladnjaka i u njemu je ponekad toliko velika da moramo da najpre blago odlepimo fleksibilnu plastičnu zaptivnu traku, kako bi propustili toplu vazdušnu struju iz sobe u frižider, a ova topla struja vazduha će smanjiti razliku u pritscima i tako olakšati otvaranje vrata.

Razlog zašto je znatno teže otvoriti vrata frižidera neposredno nakon što smo ih zatvorili u odnosu na bilo koji kasniji trenutak je u tome što razlika u pritiscima, nagrađena pod dejstvom brzog hlađenja vazduha, vrlo brzo opada, jer frižider nikada nije hermetički izolovan od okoline, već uvek barem malo vazduha iz sobe prolazi kroz sistem koji drži vrata frižidera zalepljenim, i ulazi u sam frižider, čime smanjuju razliku u pritiscima.

frizideri