Šta su moljci i kako ih se rešiti?

Moljci (lat. Tineidae) su insekti iz porodice leptira. U prirodi živi oko 3000 vrsta  ovog neprijatnog insekta, rasprostranjenog na većini meridijana. Odrasli insekti se razvijaju iz sitnih, nevidljivih jajašaca najpre u obliku gusenice iz koje, zavisno od temperature prostora, nakon određenog vremena (od 60- 180 dana) prelaze put preko lutke (kukuljice) do odraslog oblika.

Sa obzirom da zatvoren, topao prostor pogoduje širenju  moljaca, ljudi se moraju na adekvatan način zaštititi od njihovog pogubnog delovanja koje je najčešće u kuhinjskim prostorima, ostavama sa hranom, garderobnim ormanima, nameštaju… Ovo stoga što moljci napadaju ne samo tkanine od materijala prirodnog porekla (vuna, pamuk, svila), već i tkanine sintetičkog porekla, te njihove mete i polje delovanja mogu biti i  tepisi, suvo cveće, tapiserije, drveni okviri za slike, fioke, ali i kuhinjske namirnice: brašno i uopšte proizvodi od žitarica, razne vrste voća ( orasi, lešnici..), kao i većina tzv. sušene hrane.

Klasično sredstvo za borbu protiv moljaca je naftalin. I pored dokazane efikasnosti, njegov veoma neprijatan miris se teško neutrališe, te se naftalin sve ređe koristi.

Kamfor je manje neprijatnog mirisa od naftalina, lakše se neutrališe, dok mu  je efikasnost visoka, tako da se u praksi dosta koristi, posebno od strane onih koji i inače vole miris kamfora.

Lavanda je danas među najrasprostranjenijim, prirodnim, sredstvima za zaštitu od moljaca. Koristi se tako što se listići ove biljke stave u platnene vrećice ili gazu i poređaju između  odeće. Isto delotvorno dejstvo, ali i postupak primene, imaju i  listići  pelina, tucani cimet, crni biber, karanfilić, plodovi divljeg kestena, koren perunike, nana i lovorov list, čiji miris moljci  takođe ne vole.

Delotvorno, ali manje efikasno sredstvo zaštite su specijalne industrijske trake protiv moljaca, s obzirom da relativno brzo izvetre. (Alternativna, prirodna, varijanta je obična selotejp- traka, premazana tankim slojem meda).

Moljci ne vole ni miris štamparske boje, te je jedno od najjeftinijih zaštitnih sredstava upravo običan novinski papir, korišćen na razne načine: stavljen između naslaganih odevnih predmeta, zgužvan u rukavima, ili se, prosto, pojedini odevni predmeti mogu uviti u novinu i tako čuvati u sezoni kada se ne koriste.

U borbi protiv moljaca od velikog je značaja preventivno delovanje- u tom smislu treba redovno održavati visok nivo higijene prostora, posebno toplih i vlažnih delova stana odnosno mesta i obezbediti neko od zaštitnih sredstava, prirodnih ili industrijskih.

Ukoliko su moljci već prisutni u stambenom prostoru, bilo tako što su se razvili iz posejanih jajašaca, bilo tako što su uneti iz spoljašnje sredine, putem zaraženih namirnica, neophodno je, odmah po uočavanju problema, preduzeti sledeće korake:

  • usisati kontaminirani prostor;
  • obrisati celokupan kontaminirani prostor rastvorom sirćeta i tople vode, u srazmeri: 50%- 50% (alternativno rešenje: koristiti rastvor sirćeta i sode bikarbone);
  • izbaciti oštećene stvari – namirnice (ukoliko se radi o kuhinjskim moljcima);
  • odeću oprati (moljci „ vole“ prljave tkanine), dobro osušiti i opeglati na visokoj temperaturi. (alternativno rešenje: hemijsko čišćenje odeće, tepiha, tapiserija ili pohranjivanje stvari, prethodno upakovanih u plastične vreće, u zamrzivač, na dva dana);
  • kuhinjske namirnice čuvati u staklenim posudama sa hermetičkim zatvaranjem;
  • redovno provetravati stambeni prostor (najbolje putem promaje).

Zavisno od stepena kontaminacije,  pojedine od navedenih faza treba ponavljati dok se problem ne iskoreni.