Medovina za početnike

Medovina je piće koje je napravljeno fermentacijom meda i vode, najsličnije je vinu i treba je razlikovati od Medice i Medovače. Medovina je izuzetno staro piće i smatra se da je to prvo otkriveno alkoholno piće.

Recepat ispod je osnovni recepat za medovinu koji bi vam trebao ako ga pažljivo pratite, proizvesti medovinu pristojne kvalitete. Ovo je jednostavan recepat i odlična početna točka za kasnije eksperimentisanje. Medovina dobijena pomoću ovog recepta će biti srednje slatkoće i bogatog ukusa. S vremenom ako krenete da se zanimate proizvodnjom medovine naučićete da sami izračunate potrebne količine sastojaka za željenu vrstu medovinu (suvu, slatku, srednje slatku).

medovina

Potrebni sastojci:

 • 5,3 kg livadskog meda
 • Kvasac (najbolje Lalvin D47 op. a.) (neki ljudi izbjegavaju korištenje industrijskih kvasaca pa umjesto gotovog kvasca koriste šaku zrelog gnječenog grožđa ili koriste neki vinski kvasac)
 • Polen
 • Velika posuda za kuvanje
 • 15 litara vode
 • Oprema za fermentaciju (plastična kanta za primarnu fermentaciju, staklena posuda za sekundarnu fermentaciju, vazdušni čepovi, hidrometar, termometar, sredstvo za dezinfekciju, boce, plutani čepovi…)

Napomena. Sve posude i oprema moraju biti sterilni. Možete da sterilizujete opremu toplotom, alkoholom ili varikinom. Opremu i posuđe sterilizujete jer ako vam neželjena bakterija dospije u smjesu prije nego kvasac se razmnoži, rizikujete da vam cijeli trud propadne. Ne koristite prerađeni med iz super marketa, niti jeftini sa pijace. Za medovinu vam je potreban kvalitetan med i zato je najbolje da kontaktirate lokalne pčelare. Nemojte da koristite destilovanu vodu ali ni mineralnu vodu. Mnogi koriste vodu sa česme ali zbog solidne količine hlora u istoj izbjegavajte i nju. Najbolje je da nabavite običnu izvorsku vodu.

 1. Izmješajte cijelu količinu meda sa 10 litara vode u velikoj metalnoj posudi za kuvanje.
 2. Zagrijte smješu na 68-70 stepeni celzijusa.
 3. Održavajte tu temperaturu 15 minuta da bi ste pasterizovali med..
 4. Dodajte preostalu hladnu vodu u posudu da bi ste spustili temperaturu smješe na 25 stepeni celzijusa. Ako temperaturu spustite koji stepen niže ili više to ne predstavlja problem.
 5. Dodajte polen koji će poslužiti kao hrana kvascu. Na 15 litara stavite 4 supene kašike polena.
 6. Dobro aerizujte (obogatite vazduhom) smješu, to možete postići brzim mješanjem smješe u suprotnim pravcima velikom kašikom ili miješanjem mikserom ili mućkanjem.
 7. Prespite smjesu u plastičnu kantu za primarnu fermentaciju.
 8. Pripremite kvasac po uputstvu (obično je potrebno da istresete kvasac u pola decilitra (50ml) tople vode (40 stepeni celzijusa). Ne miješate odmah, nego sačekate 15 minuta da se kvasac otopi i onda ga izmješate.
 9. Pripremljeni kvasac saspite u pripremljenu smješu vode, meda i polena.
 10. Izmjerite specifičnu gustinu smješe hidrometrom i zapamtite taj podatak.
 11. Poklopite kantu sa poklopcem koji ima vazdušni čep. Ako nemate takvu posudu poklopite zaštite smješu u kanti da ne može ništa upasti u nju ali da nije hermetički zatvorena, poklopite gazom i postavite na suvom i mračnom mjestu nedostupnom možebitnim štetočinama (glodari, mačke, psi).

Nakon par sati započeće fermentacija. Može da bude veoma burna, tako da to ne treba da vas zabrinjava. Nakon što početna fermentacija uspori, na dnu kante će početi da se taloži sediment. Ovaj dio tzv primarna fermentacija traje obično od 2 do 4 sedmice. Poželjno bi bilo da svake sedmice tokom primarne fermentacije bogatite smješu vazduhom tako što ćete mućkati istu.

 1. Nakon par sedmica, prebacite smješu u posudu za sekundarnu fermentaciju. Posudu prethodno sterilišite. Poželjno je da ta posuda bude staklena da bi ste mogli pratiti razvoj situacije.
 2. Sekundarna fermentacija može da traje i do 2 mjeseca. Mjerite hidrometrom gustinu tečnosti svake dve sedmice prvih mjesec dana, te svake sedmice poslije prvog mjeseca Kada nestane promjena tj kada gustina tečnosti prestane da se mijenja, računamo da je sekundarna fermentacija završila. Primjetiće te kako vaša medovina takođe postaje bistrija dok se skoro potpuno ne izbistri. Tokom sekundarne fermentacije nema potrebe da mućkate aerizujete medovinu, međutim možete da je pretočite par puta da se riješite taloga.
 3. Nakon što je fermentacija završila pakujte medovinu u boce i ostavite na hladnom i suvom mjestu da odleži. Generalno što duže odleži tj. što je starija medovina to će joj okus biti bolji. Minimalni period koji bi trebalo medovina da odleži prije konzumiranja je 6 mjeseci u bocama dok neki preporučuju i godinu dana.Koristite plutane čepove za zatvaranje boca. Boce bi trebalo da budu položene tako da je čep od plute stalno u kontaktu sa medovinom jer će u suprotnom da se rasuši.

Medovina dobijena po ovom receptu bi trebala da sadrži približno 14% alkohola. Količina alkohola zavisi od kvasca koji koristite, količine meda koju upotrebite, te dužine vrenja. Kada prvi put napravite medovinu i recimo bude vam presuva, onda sledeći puta zaustavite vrenje ranije.

Uputstvo za sterilizaciju posuđa:

Sve materijale i posuđe koje dolazi u kontakt sa medovinom potrebno je sterilizovati. Možete sterilizovati tako što ćete opremu i boce zagrijati u pećnici na 150 stepeni i ostaviti desetak minuta. Jednostavniji način za sterilizaciju je da kupite varikinu ili bjelilo te da prethodno operete sve što dolazi u kontakt sa medovinom po sledećem postupku.

 1. Rastvorite varikinu u u odnosu 4 ml varikine na 1 litru vode.
 2. Operite običnom vodom dobro svu aparaturu i posuđe.
 3. Operite rastvorom varikine i vode svu aparaturu i posuđe, pri tome ostavite namočeno desetak minuta, pa opet izmućkajte.
 4. Isperite običnom pitkom vodom sve što je došlo u kontakt sa rastvorom varikine. Ispirajte dok se god osjeti miris varikine.
 5. Sačekajte da se osuši i nastavite sa radom.

Posudu u kojoj ćete grijati smješu vode i meda nema potrebe da dezinfikujete, jer će biti dezinfikovana prilikom zagrijavanja na 70 stepeni od 15 minuta.

To je otprilike to, uživajte.