Kako nacrtati oko?

Ovaj put vam donosimo jedan napredniji tutorijal iz crtanja. Postoji izreka da su oči ogledalo duše, te samim tim to ogledalo i nije baš jednostavno prenijeti na papir, međutim uz ovaj korak po korak lako ćete nacrtati oko…

Ako ne uspijete od prve, pokušajte više puta i slobodno nam pošaljite vaše oko na naš email ako želite da ga objavimo.

Korak 1: Prazan papir

crtanje-oka-1

Korak 2: Okvirne linije oka

Laganim pritiskom nacrtajte obrise oka. Mnogi misle da oko izgleda kao ragbi lopta, ali ne, možda je više poput povijenog lista. Najbolje da pregledate par fotografija očiju na Google Images da steknete bolju ideju. Često ljudi koji crtaju oko krećući od kruga dužice oka, međutim nema potrebe za tim… Oslobodite ruku i ako nešto krene pogrešno uvijek je tu gumica ili možete da krenete ispočetka.

crtanje-oka-2

Korak 3: Još okvirnih linija

Sada nacrtajte dio gornjeg kapka i dužicu oka. Nacrtajte u ćošku i suzni kanal. Dodajte i rub donjeg kapka. Kada crtate dužicu oka, znajte da ona nikad nije baš u sredini i obično je gornji dio malo ispod očnog kapka.

crtanje-oka-3

Korak 4: Okvirne linije zjenice i odsjaj svjetlosti

Većina očiju imaju odsjaj od izvora svjetlosti. Veličina tog odsjaja naravno varira, tako da uzmite sebi slobodu da nacrtate odsjaj kakav želite. Znajte da oči sa odsjajem privlače više pažnje i realističnije izgledaju jednom kada završite crtež. Linije koje pređu prilikom skiciranja kao kod mene na slici možete uvijek naknadno da obrišete gumicom.

crtanje-oka-4

Korak 5: Tekstura dužice oka

Svako oko ima jedinstvenu šaru na dužici oka. Laganim pokretima olovke nacrtajte ove šare iz pravce zjenice ka vanjskim dijelovima dužice (kao žice na točku bicikla). Neka linije budu neuredne i jedinstvene (jednostavne ravne linije su dosadne). Možda da kombinirate različite pritiske na olovku da bi ste dobili zanimljivije kombinacije.

crtanje-oka-5

Korak 6: Osjenčite vanjski i unutrašnji dio dužice

Kao u koraku 5, laganim pokretima različitim pritiskom osjenčite ivice dužice oka. Neka dijelovi sjene koji izlaze vani i dijelovi koji idu ka zjenici budu snažnije naglašeni, sredina dužice neka bude manje naglašena, ovim ćete izazvati osjećaj ispupčenosti oka. Ako vam crte i pređu u zjenicu ne brinite, jer ćemo u sledećem koraku to pokriti.

crtanje-oka-6

Korak 7: Ispunite zjenicu i podebljajte vanjski dio dužice oka

Zjenicu kompletno ispunite bojom, dok kad budete podebljavali vanjski dio dužice oka pazite da se uklopi sa postojećom sjenom. Pazite da sačuvate obris savršenog kruga na oba elementa.

crtanje-oka-7

Korak 8: Dodatno sjenčenje dužice i odsjaja

Sada osjenčite samo gornji vrh dužice oka kao na slici ispod. Dodajte dodatnu sjenu i oko odsjaja na oku. Ovo radimo da bismo pojačali kontrast. Nakon ovoga ne bi trebalo da se igdje vide okvirne linije i sve okvirne linije bi trebalo da se uklope u sjenu.

crtanje-oka-8

Korak 9: Sjenčenje bjeline oka

Sada osjenčite bjelinu oka. Prelazite posve lagano i opet koristite neuredne poteze olovkom. Korisno je da pratite konturu oka jer time dobijate osjećaj realnosti. Pazite da ne pretjerate sa sjenom na bjelom dijelu oka… Osjenčite i suzni kanal. Njega slobodno snažnije osjenčite ali pazite da ne bude previše istaknut i oštar jer bi oko moglo izgledati jako čudno zbog toga.

crtanje-oka-9

Korak 10: Počnite da sjenčite okolinu oka

crtanje-oka-10

Korak 11: Dodajte bore između oka i zamišljenog nosa prema obrazu

crtanje-oka-11

Korak 12: Dodajte prvi dio gornjih trepavica (nestašne trepavice)

Prvi dio trepavica slobodno dodajte malo nespretnije. Same trepavice obično i nisu savršene i perfektno svinute na gore. Trepavice ne crtajte pravolinijski, najbolje pokušajte da ih crtate kao da idu iz papira ka vani, kratke i različith dužina.

crtanje-oka-12

Korak 13: Dodajte lijepe pravilne trepavice preko prethodnih (gore)

Sada dodajte pravilne trepavice koje prate konturu i uglove kapaka i sve to preko prethodnih kratkih. Slobodno nacrtajte pojedine trepavice slijepljene jedna za drugu. Pobrinite se da su dovoljne debljine.

crtanje-oka-13

Korak 14: Donje trepavice

Sada docrtajte donje trepavice. Pazite, one nisu dugačke i debele kao trepavice na gornjem kapku. Trebale bi da budu oštre i tanke. Slobodno neka budu različitih dužina.

crtanje-oka-14

Korak 15: Nastavite detaljisati po želji

Na ovom koraku vaše oko već izgleda pristojno i bez nekih dodatnih dorada, međutim šanse su da ga nismo dovoljno osjenčili. Igrajte se samim okom i okolinom oka. Linije unaokolo daju iluziju kože…

crtanje-oka-15

Korak 16: Zaustavite se kada ste zadovoljni

crtanje-oka-17

Ovaj tutorijal je preveden sa engleskog jezika. Napisao ga je Chris Collins, a njegov blog nalazi se na adresi http://cccreative.me. Ovom prilikom zahvaljujemo se Chris-u na ustupljenom materijalu.

Radovi naših posjetioca:

Tanja nam je poslala crtež oka koji je nacrtala po ovom tutorijalu. Evo kako je to ispalo:

oko-crtez

4 0 komentara