Šta je to Magna-Doodle?

Magna Doodle je magnetna tabla za crtanje. To je popularna dečija igračka za crtanje koja poseduje beli zastor po kome se može crtati uz pomoć specijalne pisaljke, a zatim se samo pomeranjem klizača sa dna zastora mogu obrisati nacrtani detalji.

Deca vole ovu igračku jer nije potrebno izvršiti veliki pritisak sa pisaljkom da bi se iscrtale veoma jasne linije, a i roditelji je vole jer pisaljka ne poseduje ni mastilo ni boje, već predstavlja obično parče metala sa kojim se nigde drugde ne može pisati.

magnadoodle

 

Ekran MagnaDoodle-a se sastoji iz dva sloja plastike, postavljenih jedan preko drugog, pri čemu je gornji sloj providan i predstavlja površinu po kojoj se kreće pisaljka. Između ova dva sloja nalazi se šupljikava mrežica koja održava dva plastična sloja na određenom međusobnom rastojanju i istovremeno deli prostor između dva sloja na jednake elementarne ćelije u kojima se nalazi bela neprozirna tečnost (slična mleku) u koju su umočene veoma fine tamne magnetne čestice gvožđe oksida. Kada delujemo malim magnetom, tj. pisaljkom na površinu ekrana, pisaljka privlači tamne čestica gvožđe oksida ka površini tečnosti i one postaju vidljive. Nakon što iscrtamo liniju, magnetne čestice se ne vraćaju ponovo u dubinu tečnosti, usled pažljivo podešene debljine tečnog sloja, kao i zbog jednake gustine čestica gvožđe oksida i tečnosti.

Ako želimo da obrišemo ekran, dovoljno je da povučemo specijalni brisač (tj. dugački magnet) preko njegove zadnje strane, i on će povući magnetne čestice unazad i opet ih uroniti u belu tečnost, pa će ekran opet dobiti belu boju.