Recept: kako se prave kokice?

Kokice su grickalica nastala zagrijavanjem kukurznih zrna.  Naime, prilikom zagrijavanja kukuruznih zrna, dolazi do širenja vlage u zrnu, a kada pritisak u zrnu postane dovoljno veliki, zrno eksplodira stvarajući kokicu. Međutim, želatinozni skrob iz zrna ne eksplodira, već se širi stvarajući male pjenaste mjehuriće. Susjedni mjehurovi iz zrna se spajaju i očvršćavaju formirajući trodimenzionalnu mrežu koja predstavlja bijele pahuljice na kokici.

Postoji i nekoliko trikova u vezi kokica. Probajte npr. da sa iglom probušite nekoliko malih rupica na zrnu i vidjećete da neće uspjeti da se formira kokica, jer neće biti u stanju da se stvori dovoljno veliki pritisak u zrnu da bi došlo do eksplozije. Osim ovoga, i ako držite kukuruzna zrna nekoliko dana na Suncu vidjećete da opet nema ništa od kokica, jer je Sunce isušilo veliku količinu vlage iz zrna, a upravo širenje vlage u zrnu dovodi do njegove eksplozije i pretvaranja u kokicu.

kokiceNauka danas one kokice koje su pripremljene na vazduhu bez dodataka ulja smatra izuzetno zdravim obrokom. 100 grama posoljenih kokica pripremljenih na vazduhu ima 382 kalorije koje dolaze 13 grama proteina, 4.5 grama masti i 77 grama ugljenih hidrata. Kokice sadrže i 14.5 grama dijetalnih vlakana. Ipak sa konzumiranjem kupovnih kokica i onih u kinima treba biti oprezan. Takvim kokicama su radi pojačanja okusa dodane masti, a samo jedna kašika ulja povećava broj kalorija na 517, a maslac na čak 536 kalorija. Posebno treba izbegavati popularne kokice sa čokoladom ili karamel prelivom.

Recept za pravljenje kokica

 1. Blago prstom nauljite dno šerpe.
 2. Istresite zrna kukuruza i poklopite šerpu poklopcem.
 3. Šerpu stavite na vrelu platu i pomjerajte je brzo napred nazad sa vremena na vrijeme.
 4. Kako temperatura raste i kokice krenu da pucketaju (kokaju) pomjerajte šerpu sve brže da vam kokice ne bi zagorele
 5. Kada pucketanje krene da usporava skinite šerpu sa plate i odmah istresite kokice u drugu činiju.
 6. Posolite po želji.

Kokice iz mikrovalne (mikrotalasne)

Ovaj recept je još jednostavniji i zahvalniji (nema nereda, ne postoji rizik da ogrebete stalkenu ploču vašeg štednjaka brzim pomjeranjem šerpe, nije potrebno ulje).

 1. Uzmite papirnu vrećicu.
 2. Istresite u nju kukuruzna zrna.
 3. Premotajte otvor vrećice par puta.
 4. Ubacite vrećicu u mikrotalasnu rernu.
 5. Postavite je na 2 do 2.5 minuta na snazi od 700W.
 6. Izvadite i posolite po želji.

Reference:

http://www.tablicakalorija.com/zitarice/kokice.html