Zašto nam suze oči kada seckamo luk?

Kada sečemo glavicu luka, dolazi do razaranja određenog broja ćelija luka, iz kojih se oslobađaju enzimi, koji razlažu druge ćelijske supstance.

Jedna od ovih supstanci, amino kiselina sulfoksidaza, enzimskim razlaganjem stvara sumporastu kiselinu, koja ubrzo nakon formiranja, isparava. Ova kiselina, u gasovitom stanju, dolazi do naših očiju, gde reaguje sa vodom koja održava naše oči vlažnim. U ovoj reakciji, dolazi do stvaranje male količine sin-propanetial-S-oksida, hemijske supstance koja iritira osetljive nervne završetke u našim očima i izaziva suze.

Na ovaj nadražaj, mozak reaguje tako što signalizira suzenje, tj. stvaranje više vode koja će razblažiti sin-propanetial-S-oksid u očima. Moguća svesna reakcija tela bi bila da protrlja oči rukama, ali bi to stvari učinilo još gorim, s obzirom da verovatno imate sok od luka svuda po rukama.

 

 

luk-crveni

Jedna od mera predostrožnosti je nošenje naočara tokom seckanja luka, iako bi to možda izgledalo smešno nekome u blizini, a i možda se ne biste mogli najbolje snaći u kuhinji punoj pare. Čišćenje luka u frižideru bi smanjilo količinu isparljivih gasova, zbog niže temperature, a još jedno dobro rešenje je seckanje luka pod mlazom vode. Neki ljudi kažu da ako držite u ustima šibicu, krišku limuna, parče hleba ili kocku šećera, ove stvari mogu apsorbovati isparenja luka pre nego što dođu do vaših očiju.