Zašto neki sirevi imaju rupe?

Sir je hrana proizvedena koagulacijom kazeina (protein) u mlijeku. Taj protein obično koaguliraju razne dobre bakterije od čije vrste i zavisi vrsta sira.

Postoje razne vrste sireva. Sirevi koji duže dozrijevaju, sirevi koji sadrže različite količine mliječne masti, sirevi koji imaju mlijeko različitog životinjskog porijekla (kravlji, ovčiji, kozji, …), sirevi različitih oblike, čvrstine i strukture… Na ukus sira mogu uticati i plijesni koje se ciljano dodaju određenim sirevima.

Odakle siru rupe?

rupe-u-siruPrilikom procesa proizvodnje rekli smo da se siru dodaju bakterije. Nakon toga sir se oblikuje posebnim kalupima. Nakon vađenja iz kalupa površina sira se suši, a sir se stavlja na dozrijevanje. Bakterije unutar sira proizvode karbon dioksid, koji se širi i pošto je površina sira sasušena, ne može da izađe vani. Taj karbon dioksid se sakuplja na pojedinim tačkama manjeg pritiska. širi sebi prostor – pravi rupe unutar sira. Kako neke vrste bakterija proizvode više karbon dioksida ili sir duže dozrijeva, tako u siru nastaju veće ili manje rupe.

Ove rupe na siru su naročito prisutne kod švajcarskih vrsta sireva kao npr. Ementaler sira