Šta je ksantan guma (E415)?

Ksantan guma je polisaharid i dodatak prehrani sa oznakom E415. Koristi se kao vještački zgušnjivač i kao stabilizator. Možemo je koristiti i kao sredstvo za želiranje.

ksantan-guma

Ksantan guma se koristi kao dodatak prehrani da bi se poboljšao viskozitet i struktura hrane. Koristi se u veoma malim količinama i to najčešće u kečapu, umacima, raznim dodacima za salate, džemovima, marmeladama i želeima. Ksantan gumu možete pronaći u pasti za zube, u kozmetici i lubrikantima. Glavni je sastojak lažne krvi koju često vidimo u filmovima. U sladoledu se ne pojavljuju kristali leda upravo zbog ksantan gume, te zbog nje sladoled ima onaj glatki izgled.

ksantan-guma-pakovanjeKsantan gumu proizvodi bakterija Ksantomonas kampestris, fermentacijom glukoze, sukroze ili laktoze. Prirodan je proizvod i dopušten je u ekološkoj proizvodnji hrane. Nema istraživanja o uticajima ksantan gume na zdravlje, ali smatra se sigurnim proizvodom. Kako se ksantan guma proizvodi od kukuruza ili neke druge žitarice, sama ksantan guma može uzrokovati alergije kod alergičnih osoba na datu žitaricu. Zbog mogućih alergija ne preporučuje se konzumiranje ksantan gume nepoznatog porijekla osobama koje imaju alergije.

Dnevna dopuštena upotreba je 20g po kilogramu težine. Međutim, vrlo je rijetka potreba sa tolikom količinom, jer efekat zgušnjavanja je izuzetan i obično se koristi 0.5% od ukupne težine hrane u koju se guma dodaje.

Kao dodatak prehrani ima oznaku E415 (E brojevi na sastavima namirnica označavaju koji dodatak prehrani je iskorišten u samoj namirnici, predstavljaju evropski standard označavanja dodataka prehani).

Ksantan guma ne sadrži masti i proteine, samo ugljene hidrate. 10 grama ksantan gume ima 30 kalorija.

Ksantan gumu su “otkrili” američki naučnici 1960, a u zvaničnu upotrebu kao dodatak prehrani ušla je 1968 i u Evropi i u Americi.

Pošto se ksantan guma koristi često u dijetama bez glutena, često je dostupna za kupovinu u trgovinama zdrave hrane i pojedinim apotekama.